夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

屋企有d野爛左要搵師父整/自己買parts整番好
講左一個月! 係一個月!

佢每次放假我都提佢整,每晚番屋企都發現未整! 佢次次有唔同理由,無時間、好忙、未整、今日做abc,今日做xyz, 今次問我師父電話幾號,下次話唔記得左,經過好多次提醒,再提佢或問佢點解唔整時就黑面,西面,零反應! 我真係想爆粗D佢

每次講呢樣野未整都講到好炆大家都唔開心,講左我諗有10次掛。

我講真唔識整,師父話自己買parts 整幾十蚊,大部分人自己搞掂。

個屋企佢自己都有份,見到d野爛左自己自動波啦,仲要我十催九請,跪地求佢咁款,唔面懵咖咩!

呢d真係廢人!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔好等佢,畀錢師傅整好佢,費事眼冤!

大宅

回覆樓主

其實佢唔想做何必迫人,你總有你方法攪掂~

男爵府

回覆 黑色誘惑 的帖子

同我個C6一樣, 返屋企只係攤喺按摩椅, 或者睇手機, 乜都唔做, 連燈膽都唔換, 正廢柴

男爵府

比我我會自己整, 其實你都講啦,屋企大家都有份, 邊個整都一樣啦,無為嘈啦!

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

回覆樓主

既然叫咗都唔願郁就由佢啦!自己嘗試吓整,又或者請師父返嚟做都可以,唔好因為呢D事勞氣

子爵府

回覆樓主

我講真覺得呢d野男人整會適合d, 例如櫃桶爛左,浴屏爛左,厠皮油壓較爛左等
我主力例如細路興趣班的安排,工人工作的安排等

我好嬲係佢覺得件事好似唔關佢事咁,真係催左10次以上,交都嘈埋,頂你個肺整左佢就唔洗同一樣野嘈十九幾次啦。嘈交時誓神劈願聽日整,聽日又無整,然後西口西面鬧番你好催佢!

唔知點解會同呢d懶到入骨嘅廢柴結婚

我咁緊張係因為個浴屏下面有個固定位置的圈甩左,淨番上面兩個圈食力,塊屏可能會跌落來,我驚細路d無情力推一推成塊跌落來。你老味佢開頭話「得啦,唔洗整」

佢自己原本屋企都係屋企d野甩皮甩骨無人理,個櫃門爛到得番右上角一粒螺絲「訂」住,成隻門搖搖欲墜咁都無人覺得有問題!

奉勸未嫁的jm 上去男朋友屋企睇清楚佢嘅生活環境同習慣

子爵府

小夫人 發表於 18-3-6 08:48
既然叫咗都唔願郁就由佢啦!自己嘗試吓整,又或者請師父返嚟做都可以,唔好因為呢D事勞氣
...

我搵師父佢叫我去佢到配番d配件自己整

伯爵府

黑色誘惑 發表於 18-3-6 09:04

叫3次佢都唔整,我會慳翻啖氣……同師傅講幾貴我都要整,整完俾翻張單你老公叫佢俾錢……

翡翠宮

回覆樓主:

我吾覺得有D乜野專要女人負責,有D乜野專要男人搞
我怕煩亦怕loop, 呢D情况加$比人搞,馬上解決。

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

黑色誘惑 發表於 18-3-6 09:04

咁你得兩條路可以揀
1/自己郁手整,叻返次比佢睇
2/同佢鬥耐力,大家都唔好整

子爵府

QY08040408 發表於 18-3-6 09:41
叫3次佢都唔整,我會慳翻啖氣……同師傅講幾貴我都要整,整完俾翻張單你老公叫佢俾錢……
...

只會有2個結果:
1,佢鬧番我佢話左整我點解要比錢人整
2,佢唔會比番錢我,你墊支嘅野岩晒佢心意,你慢慢追,追幾個月都追唔到佢比番錢你

平時夾份的家庭開支都係,我比左先,你追佢就難過登天,又loop番整野嘅情況,佢會話無錢,得啦,聽日比你,下個月出糧先,到下個月會話要交保險/買xxx, 無晒錢,下次比你,你再仲追佢又西口西面。嘈交幾次等幾個月咪追到囉,你追到無氣/唔記得就close case, 佢仲輕鬆。

我好多次覺得對住佢束手無策
好似追個爛仔/廢柴做野/還錢咁,你會追到d咩?

伯爵府

黑色誘惑 發表於 18-3-6 10:02
只會有2個結果:
1,佢鬧番我佢話左整我點解要比錢人整
2,佢唔會比番錢我,你墊支嘅野岩晒佢心意,你慢慢 ...

1~問下佢自己,你叫左佢幾次?叫得郁你都唔想洗依D冤枉錢!
2~你老公D行為真係自私無賴,家庭支出都想賴數,要左催右催。依D男人極度不負責任!如果我C6賴皮,我會同佢鬥賴皮……飯我都唔會煮俾佢食呀

子爵府

QY08040408 發表於 18-3-6 10:47
1~問下佢自己,你叫左佢幾次?叫得郁你都唔想洗依D冤枉錢!
2~你老公D行為真係自私無賴,家庭支出都想賴 ...

唉,呢個議題真係講比人聽都覺得醜

有時屋企無餸,工人/細路八達通無錢,我點樣可以唔理,我咪比住錢先,大家有咩開支自己mark 薄,月尾計番,個個月都係我出多仲過佢,佢要比番我。佢無一次會自己計數然後比我,次次我計,我催,我追收,追唔到就積落下一個月,積埋幾個月佢又覺得大出血,又西面,唔諗下過去幾個月係我墊支住,比左個方便佢

死蛇爛鱔,毫無承擔

伯爵府

黑色誘惑 發表於 18-3-6 10:59
唉,呢個議題真係講比人聽都覺得醜

有時屋企無餸,工人/細路八達通無錢,我點樣可以唔理,我咪比住錢先, ...

你真係寵慣左佢呀佢係冇能力俾多D家用,定真係古寒自私?可唔可以講明出糧就俾一個數當家用,等你分配呀!咁樣你點墊住,佢又成日側側博,真係咬佢唔入啊……

瑪瑙宮

一个字: 憎

我 ex 都係咁, 佢做裝修 ge, 有咩佢會唔識整丫? 果个掛花酒支野 luck 左一邊, 見到都唔整, 平日乜都唔理唔做架喇.

子爵府

QY08040408 發表於 18-3-6 12:14
你真係寵慣左佢呀佢係冇能力俾多D家用,定真係古寒自私?可唔可以講明出糧就 ...

貧賤夫妻真係百事哀咖
我地有每月一個共同pool 應付屋企開支,但唔夠日常買野買餸等雜費,嗰d我地自己另外比,月尾計番,但佢次次出得少過我,比番我時又月月拖欠

講親錢都極度黑面,問佢野就30秒唔出聲,無反應,最後好似就死咁講句「得啦」,好似我加重佢負擔咁

我唔知點解要受咁嘅面色同態度,唔知係咪要咁樣頂一世

男爵府

回覆樓主:

其實搵朋友幫手整得唔得?

複式洋房

黑色誘惑 發表於 18-3-6 12:44
貧賤夫妻真係百事哀咖
我地有每月一個共同pool 應付屋企開支,但唔夠日常買野買餸等雜費,嗰d我地自己另外 ...

我c6一樣,以為自己係大爺。問佢野扮聽吾到,要我跟住佢尾不停問先覆一句‘咩嘢呀’。
佢成隻大肥豬,日日返到屋企只會攤係張床睇戲。咩嘢都吾做

男爵府

唉 女人當自強都係拜呢D死蛇爛鱔所賜

首頁

尾頁

跳至