跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇油塘小朋友讀麗港城迦南?
想幫囡囡報pre nursery(2歲班),
知唔知有冇校車到油塘, 收費如何?

別墅

Hello! 我仔仔依家讀緊N1, 我哋無坐校車, 平時都係坐小巴咋!~ 係23C綠色小巴, 都學校門口架! 呢架好多同學仔都一齊坐架, 你可以放心!!~

子爵府

我仔仔讀緊 k1, 坐校車, 在油美苑上車 $600 一個月 !
司機是楊叔叔, 佢好好人, 可以放心 !!!

大宅

yes, 楊叔叔 is very good

原帖由 bbccqq 於 09-5-21 12:02 發表
我仔仔讀緊 k1, 坐校車, 在油美苑上車 $600 一個月 !

別墅

我都想報迦南N1, 請問幾時報名, 面試考甚麼呢?
可否分享下.
thanks!

珍珠宮

我都想報呢間呀

大宅

bbccqq,

迦南剛剛收咗我囡囡11月入讀下午班n1,
我都係住油美苑,
想問你小朋友係未讀下午班,
如果係, 幾點上校車同落校車?
係邊個位置上落車?
因為都係工人姐姐帶佢坐校車架la~

原帖由 bbccqq 於 09-5-21 12:02 發表

大宅

hi!我囡囡而家係迦南讀緊 k1, 上年佢都有讀n1,你放心,面試都係老師同家長傾下偈,問下小朋友係屋企既情況,首先老師會問小朋友一d簡單既問題,例如:你叫乜名?幾多歲? 邊個同你黎玩?...然後叫小朋友自己去玩,觀察小朋友既情況.睇下佢同其他小朋友相處,期間會指示小朋友疊高積木/穿珠仔....
另一個老師再同家長傾偈,因為唔係一對一, 一間房有兩三對家長,小朋友&老師面試,最緊要小朋友唔好扭計,有禮貌,肯叫老師早晨,多謝....就應該冇問題.

前一晚小朋友一定要夠瞓,足夠睡眠,人都精靈d,衣著簡單斯文就ok,希望各位都面試成功喇!

-----------------------

原帖由 angiefmy 於 09-5-26 08:17 發表
我都想報迦南N1, 請問幾時報名, 面試考甚麼呢?
可否分享下.
thanks!

------------------------

提外話,請問有冇人住麗港城架?有冇人整左'柯達迪士尼限定相冊'既 '公主款'? 相冊有冇排位,相片裁放,同相片遮住d公仔,文字既問題呢?

我整左一本,但二十頁中,有十四頁都部份或成個公主圖案,文字,玫瑰花等...被相片遮住左,投訴左成個星期都冇人理我,如果係你地會點做?

希望整左既媽咪可以告訴我,你地果本整成點?(係咪真係唔經人手,全電腦排位?) 定係佢地呃我?好讓我有多d理由同佢地再爭論,thanks!

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

n1 need interview ma? but he is so small, can't speak ga wor

大宅

hi! 我囡囡當時n1都要面試,不過我諗學校唔會'太早'面試,或者會睇番小朋友出生月份,睇番同月小朋友既'進度'作比較.而且面試過程好輕鬆,似傾偈同玩多d,所以你唔駛太擔心既.

原帖由 venus_mama08 於 09-6-6 21:15 發表
n1 need interview ma? but he is so small, can't speak ga wor

別墅

gillianchan,
thanks a lot!
我住麗港城, 不過我無幫襯"柯達", 我覺得晒相質素麻麻地.

原帖由 gillianchan 於 09-6-4 00:44 發表
hi!我囡囡而家係迦南讀緊 k1, 上年佢都有讀n1,你放心,面試都係老師同家長傾下偈,問下小朋友係屋企既情況,首先老師會問小朋友一d簡單既問題,例如:你叫乜名?幾多歲? 邊個同你黎玩?...然後叫小朋友自己去玩,觀察小朋友 ...

大宅

我都覺得係睇小朋友出生月份來按程度來面試, 我女家陣 N1, 前年十月攞 form 報名, 十一月 interview, 嗰時我個女才16個月, 啱啱先識行, 仲未識講嘢, 只係俾支星星棒我女然後同幾個小朋友唱咗隻歌仔, 之後就俾我女去玩班房 d 玩具, 而老師就主要問我平時會同亞女玩咩之類簡單問題!
如果小朋友唔係隨處跑、叫唔停的話, 我覺得佢地係睇家長會放幾多時間俾小朋友同埋點幫小朋友為主囉!

原帖由 gillianchan 於 09-6-6 22:12 發表
hi! 我囡囡當時n1都要面試,不過我諗學校唔會'太早'面試,或者會睇番小朋友出生月份,睇番同月小朋友既'進度'作比較.而且面試過程好輕鬆,似傾偈同玩多d,所以你唔駛太擔心既.

...
一家四口

子爵府

原帖由 lavender 於 09-6-1 10:16 發表
bbccqq,

迦南剛剛收咗我囡囡11月入讀下午班n1,
我都係住油美苑,
想問你小朋友係未讀下午班,
如果係, 幾點上校車同落校車?
係邊個位置上落車?
因為都係工人姐姐帶佢坐校車架la~

我亞仔讀am班, 架校車會 1220 to 1225 到達油美 (普照天主教學校) 外落車 !!

...

子爵府

我亞仔讀am班, 架校車會 1220 to 1225 到達油美 (普照天主教學校) 外落車 !!

洋房

HI 各位媽媽
我都想俾囡囡出年讀 n1, 有冇open day?
我本身住 TKO , 平時俾婆婆湊既, 婆婆住 Kln bay.
唔知道校車可以去到九龍灣?

原帖由 bbccqq 於 09-6-28 20:23 發表

男爵府

佢地係無 open day, 佢地好着重學校整潔既環境, 佢地只會係interview帶家長同小朋友參觀學校, 我囡囡係到讀左2年, 我係第一年剛開學時入得學校比較多(每次5分鐘)之除, 其餘就係家長日 / 觀課日先入得學校咋. 但另一個角度睇, 我地既小朋友係學校裏面會很安全, 因為閒人唔可以隨便入內
原帖由 waiwai_2008 於 09-7-16 11:33 發表
HI 各位媽媽
我都想俾囡囡出年讀 n1, 有冇open day?
我本身住 TKO , 平時俾婆婆湊既, 婆婆住 Kln bay.
唔知道校車可以去到九龍灣?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我今年想同小朋友報下年的K1,
想問問
- 迦南的中英數程度如何?
- 要不要出外幫英文?
- 有沒有 phonics 學?
- 老師有沒有愛心及經驗足夠嗎?
- 迦南好不好? 值得推薦嗎?

原帖由 米之連媽媽 於 09-7-21 16:17 發表
佢地係無 open day, 佢地好着重學校整潔既環境, 佢地只會係interview帶家長同小朋友參觀學校, 我囡囡係到讀左2年, 我係第一年剛開學時入得學校比較多(每次5分鐘)之除, 其餘就係家長日 / 觀課日先入得學校咋. 但另一 ...

洋房

Hi 米之連媽媽

我準備想幫囡囡報出年N1班, 唔知道幾時 Interview?
係唔係真係好難入架?

原帖由 米之連媽媽 於 09-7-21 16:17 發表
佢地係無 open day, 佢地好着重學校整潔既環境, 佢地只會係interview帶家長同小朋友參觀學校, 我囡囡係到讀左2年, 我係第一年剛開學時入得學校比較多(每次5分鐘)之除, 其餘就係家長日 / 觀課日先入得學校咋. 但另一 ...

男爵府

唔該哂各位回應﹗

複式洋房

我都諗住報呢度既N1, 我打電話去問過, 咁細個小朋友話IN呀?? 九月交表, 交表3個月後都系14個月大咋喎. 果度D老師好細心咁解答我, 話叫我唔駛擔心, 佢地會知小朋友既進度, 唔會叫佢地做D超難既動作架! 但我又報埋啓思, 其實究竟點間好D呢?

首頁

尾頁

跳至