跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聖心係咪好難入o架??
今年收1Jan06 至 31Dec06小朋友.
咁收唔收2007年頭小朋友呢??

複式洋房

聖心唔難考呀, 只要到時個小朋友唔喊, 收的機會就好大, 如果個小朋友肯講下野, 答下問題就一定收~

而家d學校多數都係收到年底前滿3歲的小朋友, 細過3歲應該唔收架, 不過, 聖心好似截左報名喇喎, 或者你可以去佢學校門口睇下仲有無得報啦! 我見佢張招生章程仲貼喺度!

大宅

聖心張報名表講明要截至9月時滿3歲!

複式洋房

佢張野係咁寫, 但你去報名佢都唔會拒絕你的, 我囡囡嗰班都有幾個係年尾生日的~

複式洋房

原帖由 babyieng 於 09-3-20 20:48 發表
佢張野係咁寫, 但你去報名佢都唔會拒絕你的, 我囡囡嗰班都有幾個係年尾生日的~

Babyieng,
多謝你的資料!!
我覺得聖心係一間好學校!
我女係2007年頭出世, 好想佢今年入K1.
但想&事實係倆回事!

大宅

莫講話你2007年1月, 就算我個女2006年12月尾出世, 係陪跑咋. 好學校一般都係揀足3歲. 教都易教d啦, 細b要去d少人報學校先有. 何況你2007年更加係唔比你報添. 到你出年咪著數囉, 好學校喜歡收大b. 我個女都要出年讀.
2006+2007太多bb啦, 點同人地d大個 fight. 人地d大半年成熟好多, 定好多.

複式洋房

原帖由 fannylki 於 09-3-24 12:55 發表
莫講話你2007年1月, 就算我個女2006年12月尾出世, 係陪跑咋. 好學校一般都係揀足3歲. 教都易教d啦, 細b要去d少人報學校先有. 何況你2007年更加係唔比你報添. 到你出年咪著數囉, 好學校喜歡收大b. 我個女都要出年 ...

你說得對, 2006年-2008年出生BB太多了!!
, 真係登我個女辛苦.

洋房

原帖由 babyieng 於 09-3-20 20:48 發表

E~你囡囡讀K1架??
我囡囡都呀,
咩班呀??

複式洋房

原帖由 行政媽媽 於 09-3-25 00:36 發表

E~你囡囡讀K1架??
我囡囡都呀,
咩班呀??

唔係呀, 我囡囡讀k2喇~

複式洋房

原帖由 LoJulita 於 09-3-23 17:45 發表

Babyieng,
多謝你的資料!!
我覺得聖心係一間好學校!
我女係2007年頭出世, 好想佢今年入K1.
但想&事實係倆回事!

你囡囡細人地一年多數都報唔到架, 其實年頭出世咪仲著數~
到佢返學的時候已經3嵗半, 學野快好多架~
我囡囡嗰班都有幾個年頭出世的, 真係識多好多野架!
其實你無必要咁快谷你囡囡讀書丫, 太細個就返學會學得比較辛苦, 除非比較"老積"啦!

複式洋房

原帖由 babyieng 於 09-3-27 19:06 發表

你囡囡細人地一年多數都報唔到架, 其實年頭出世咪仲著數~
到佢返學的時候已經3嵗半, 學野快好多架~
我囡囡嗰班都有幾個年頭出世的, 真係識多好多野架!
其實你無必要咁快谷你囡囡讀書丫, 太細個就返學會學得比較辛 ...

真係好"老積"架!!
識好多野啦. 重好多野講.
出街d人聽佢講野以為佢有3歲.
識唱好多英文兒歌
(london bridge is falling down, twinkle twinkle little star, ABC song, etc.)
可以認同講到A-Z, shapes (chinese & english), colour (chinese & english).
識講3句以上句子.
識講自己+爸爸+媽咪+嘛嘛+爺爺全名(chinese & english)=>唔洗教, 講1-2次都記得
識講自己住邊 =>因為佢聽到找call taxi
自己坐定定用叉食野, 匙飲湯.

可惜佢好怕陌生人..

洋房

原帖由 babyieng 於 09-3-27 18:58 發表

唔係呀, 我囡囡讀k2喇~

哦原來係k2姐姐~

複式洋房

重有, 佢己經返緊幼兒園, 就黎夠1年tim..
我唔想浪費佢既時間.
佢學野好快, 講1-2次都記得了!!
我冇强迫佢架...
所以早d返kinder對佢黎講可能都唔會辛苦!!
重有, 佢like同大過佢既小朋友玩.
幼兒園d老師都係咁講....
可惜,教育policy係要3歲先入kinder都冇辨法!!

大宅

算啦, 當係等佢瞓多年午睡囉. 我個女3個月已開始返托兒所至現在, 都係識好多野, 唔夠d大b fight都冇辦法.
原帖由 LoJulita 於 09-3-28 11:09 發表
重有, 佢己經返緊幼兒園, 就黎夠1年tim..
我唔想浪費佢既時間.
佢學野好快, 講1-2次都記得了!!
我冇强迫佢架...
所以早d返kinder對佢黎講可能都唔會辛苦!!
重有, 佢like同大過佢既小朋友玩.
幼兒園d老師都係咁講.... ...

複式洋房

原帖由 LoJulita 於 09-3-28 10:52 發表

真係好"老積"架!!
識好多野啦. 重好多野講.
出街d人聽佢講野以為佢有3歲.
識唱好多英文兒歌
(london bridge is falling down, twinkle twinkle little star, ABC song, etc.)
可以認同講到A-Z, shapes (chinese & e ...

你囡囡學野咁快, 出年返學咪仲更加有優勢~選擇都多d啦!

複式洋房

原帖由 行政媽媽 於 09-3-28 11:08 發表

哦原來係k2姐姐~

係呀, 仲係好百厭的tim

洋房

我個囡囡都係讀k2b,唔知同唔同班呢?我都覺得大d好d,特別你想讀聖心,好多野靠個囡上堂自己留心聽,所以大d會較好

首頁

尾頁

跳至