論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

態度差,唔願做,頂雇主咀,發老人家小朋友脾氣,又要食得好又要有自己房玩電話?黎打工就覺得自己來受刑,但又唔諗下比郷下賺多幾陪錢,有唔要捱窮,無人用支搶迫佢地黎,最後都是我地貼買難受?

點解要請工人,家務對我來說自己做已不是問題,只是有條法例係不能讓十五歲以下兒童獨留家中,要有大人係屋企

呻完

公爵府

回覆樓主

可能文化不同,冇乜受教育,冇乜見世面,不懂禮儀,且可能有自卑心,要自我保護意識,而變自大,亦知香港政府,工會保障自己,不似星加坡保障市民

子爵府

OKC 發表於 18-3-6 15:11
態度差,唔願做,頂雇主咀,發老人家小朋友脾氣,又要食得好又要有自己房玩電話?黎打工就覺得自己來受刑, ...

所以,我親人叫佢个女去補習班(小五開始),都不再請工人。工人做家務馬虎,係屋企同小孩子玩耍,令小孩子不做功課和溫習。

花四千多元在外傭,不如花$在孩子学習。現在,他們(兩公婆)放工後,自己煮飯或外出吃飯,都不再請外傭。

公爵府

PandaVV 發表於 18-3-6 17:22
所以,我親人叫佢个女去補習班(小五開始),都不再請工人。工人做家務馬虎,係屋企同小孩子玩耍,令小孩子 ...

但你親戚兩夫婦收工定時嗎?小朋友在補習班留幾個小時?

公爵府

Gmama 發表於 18-3-6 16:40
可能文化不同,冇乜受教育,冇乜見世面,不懂禮儀,且可能有自卑心,要自我保護意識,而變自大,亦知香港政 ...

係,可能自卑變自大,有些工主想凌駕阿ma’m, 唔之乜心態

珊瑚宮

嫁個鬼佬变亞太
玩具萬歲!

子爵府

OKC 發表於 18-3-6 19:53
但你親戚兩夫婦收工定時嗎?小朋友在補習班留幾個小時?

兩个不定時,有時準時/有時加班。每天都去補習社,最少1.5 小時。因為小六,準備升中和考小六末期試。

子爵府

態度差,唔願做,頂雇主咀,發老人家小朋友脾氣,又要食得好又要有自己房玩電話?黎打工就覺得自己來受刑, ...

15歲留在家,唔合法,很奇怪。咪在外面又是否合法?例如:自修室/圖書館/學校做功課,咁咪合法囉。

我也曾叫我囝(讀小二)自已去自修室做功課。

公爵府

OKC 發表於 18-3-6 19:55
係,可能自卑變自大,有些工主想凌駕阿ma’m, 唔之乜心態

因為越冇能力的人,越大機會發脾氣,又難相處

大宅

同意!!!唔明佢地點解咁賤格,工公病傳染性極高,又唔安守本份,經常黑面⋯最慘仲要偷錢大肚!
所以我唯有搵海外,工人初黎,好單純,十萬個感激,佢話係菲或印人工既十倍,做幾年佢地可以買田買地起屋,係暴發戶!

我覺得有d僱主用香港既角度去看待工人,叫工人唔好食隔夜送,任飲任食大魚大肉,其實菲或印都係窮地方,一個月食兩次雞肉,一家幾口每餐只係一個餸,黎到食好住好養懶左個工人俾工人食住,工人就愈來愈揀工,工主病變成癌,冇得救!

香港工人人工係數一數二奇高,地方細工作量少,假期多福利好,工人筍工之最!中東冇假期不能外出,屋大多人,人工只係香港一半⋯

Bingbing12    發表於 18-3-7 10:51

大宅

MABOMA 發表於 18-3-6 22:19
同意!!!唔明佢地點解咁賤格,工公病傳染性極高,又唔安守本份,經常黑面⋯最慘仲要偷錢大肚!
所以我唯 ...

咪係!我屋企日日有新鮮餸提供,麫、肉、米、肉、蛋、餅乾、零食樣様有,仲俾埋零錢佢買自己鐘意的食物,我仲要俾佢投訴俾得少。

公爵府

chowyikwan 發表於 18-3-6 23:42
咪係!我屋企日日有新鮮餸提供,麫、肉、米、肉、蛋、餅乾、零食樣様有,仲俾埋零錢佢買自己鐘意的食物, ...

咁多唔滿意咁委屈,叫佢返鄕下捱窮咯

公爵府

MABOMA 發表於 18-3-6 22:19
所以我唯 ...

海外係純d,但續約後做得耐就變質,我上個工主就係咁,初初0k,兩年半後開始變,阿ma’m唔可以問佢做好野味,越來越越惡又發老脾,終於有一次佢生日(閒日)要求放假,我話小朋友考試我請唔到假所以唔可以放,佢於是將怨氣發洩落我仔度再同我勁發老脾,我心諗我今次唔踢你走我以後係屋企仲抬得起頭!?回家後我冷靜下來同佢講,咁難為你(食到肥獅大隻,屋企煲劇,一半時間自己一個人在家)不如你返郷下休息吧

大宅

chowyikwan 發表於 18-3-6 23:42
咪係!我屋企日日有新鮮餸提供,麫、肉、米、肉、蛋、餅乾、零食樣様有,仲俾埋零錢佢買自己鐘意的食物, ...
咁多選擇仲俾零錢,要求愈來愈多試你底線⋯叫佢返去捱窮,食乜都得

子爵府

OKC 發表於 18-3-7 13:50
海外係純d,但續約後做得耐就變質,我上個工主就係咁,初初0k,兩年半後開始變,阿ma’m唔可以問佢做好野味 ...

所以,我親戚不再受氣了。工人炒了,水/电/媒費用少了,又不再每月比4千多元。

子爵府

海外係純d,但續約後做得耐就變質,我上個工主就係咁,初初0k,兩年半後開始變,阿ma’m唔可以問佢做好野味 ...

樓主,請問你家是有老人家同住? 現在如果應付工人?

大宅

係好易變質,工主病傳染性極高,d同鄕教壞晒作反⋯佢地以為自己可以凌駕主人,如果駕馭唔到個工人,真係留不得!

公爵府

PandaVV 發表於 18-3-7 15:05

沒有老人家有小朋友。

公爵府

MABOMA 發表於 18-3-7 15:05
係好易變質,工主病傳染性極高,d同鄕教壞晒作反⋯佢地以為自己可以凌駕主人,如果駕馭唔到個工人,真係留 ...

所以我咪話咯,佢哋係鄕下窮到死,來到HK應該安份,做好工作儲筆錢衣錦還鄉,做乜要同我地過唔去鬧氣黑面?我地打工點敢俾老闆面色同自己飯碗鬧氣?

公爵府

PandaVV 發表於 18-3-7 15:05

我對工人係跟足合約,合理對待,一定俾足夠時間休息同假期,如果佢哋嬚三嬚四,我話唔開心咪俾notice一個月,無理由我返屋企都要受佢氣

首頁

尾頁

跳至