自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

今朝搭地鐵, 我企係一男一女嘅後生人前面。個女仔中緊眼瞓, 隔離個男仔打緊手機, 期間不停索鼻水(係幾大聲個種)
(我一直都唔明點解咁多男性好喜歡呢個動作)...

個女仔醒咗問個男仔: 你無帶紙巾咩?
男仔: 無...(又繼續索+打機)
女仔係袋攞包紙巾出來, 遞左張紙巾比男仔(我估佢哋應該相識)
男仔無意識去接, 由得個女仔攞住張紙巾...
女仔細聲講: 你玩少陣得唔得?!
男仔: 我打緊機, 呻出來又要攞住(我估話張紙巾), 唔通放落袋咩?
個女子唔出聲一直攞住張紙, 個男仔最後都放低手機不耐煩咁呻...
我無睇佢最後點處置張紙巾, 因為要落車
但明白原來佢哋背後有咁多意義索番落肚係最乾手淨腳

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔好講男, 係巴士上, 女既都一樣.不停咁索鼻.

我唔明佢地咩心態.

公爵府

回覆樓主:

一個字:懶

伯爵府

我真心覺得係低能嘅先至唔識得呻鼻涕

珍珠宮

2024年龍年勳章

angiecarl 發表於 18-3-7 11:06
我真心覺得係低能嘅先至唔識得呻鼻涕
可能唔係低能~講環保, 講衞生都唔定但我都真係覺得係咁索番D鼻水入去好核突~~有D仲要加埋怪聲咁用力索

男爵府

BK2002 發表於 18-3-7 10:56
今朝搭地鐵, 我企係一男一女嘅後生人前面。個女仔中緊眼瞓, 隔離個男仔打緊手機, 期間不停索鼻水(係幾大聲 ...

樓主你無鼻敏感唔會明。

鼻敏感嘅人呻左出黎都好快又有鼻水,幾多紙巾都唔夠用,搭緊車無垃圾桶唔知掉去邊,又可能呻到對手勁污糟無得洗周圍摸,真係寧願唔好呻出黎。

珍珠宮

2024年龍年勳章

vvevv 發表於 18-3-7 11:39
樓主你無鼻敏感唔會明。

鼻敏感嘅人呻左出黎都好快又有鼻水,幾多紙巾都唔夠用,搭緊車無垃圾桶唔知掉去 ...
我無鼻敏感, 但我舊女同事係嚴重鼻敏感, 周時係公司會不停咁打乞嚏同流鼻水。紙巾一盒盒咁放係位, 但佢會/要呻出來, 因為鼻水倒流仲辛苦喎...我奇怪~索番入去喉嚨會唔會好容易感染細菌?!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Valais 發表於 18-3-7 11:01
唔好講男, 係巴士上, 女既都一樣.不停咁索鼻.

我唔明佢地咩心態.

係呀,不停索,係死唔肯呻出嚟,d鼻水有金糠咩~
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

今朝搭地鐵, 我企係一男一女嘅後生人前面。個女仔中緊眼瞓, 隔離個男仔打緊手機, 期間不停索鼻水(係幾大聲 ...

我坐地釣成日見d人索鼻,都好有衝動想攞張紙巾俾佢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

懶到一個點

伯爵府

樓主你無鼻敏感唔會明。

鼻敏感嘅人呻左出黎都好快又有鼻水,幾多紙巾都唔夠用,搭緊車無垃圾桶唔知掉去 ...
我有鼻敏感,無錯呻出黎都好快會有鼻水要再呻,但不停有鼻水係個鼻入面都好唔舒服,試過有次唔記得帶紙巾,係地鐵入面要不停索返D鼻水入去,都不知幾辛苦,我都好難明白點解有人咁鐘意索入去

男爵府

BK2002 發表於 18-3-7 11:50
我無鼻敏感, 但我舊女同事係嚴重鼻敏感, 周時係公司會不停咁打乞嚏同流鼻水。紙巾一盒盒咁放係位, 但佢會/ ...

鼻敏感唔一定有鼻水呻到出來的,多就呻到,有時只是內膜腫漲,無咩鼻水,索下會舒服些。
利申:家中好幾個鼻敏感人士,自己亦有鼻敏感20年。

寶石宮

2023年兔年勳章

男爵府

2018復活節勳章

鼻敏感真係唔係話呻出黎就得
有時只係好似有野係入面
但其實無鼻水呻到出黎...

男爵府

好媽媽勳章

樓主你無鼻敏感唔會明。

我明, 鼻敏感真係呻極都有, 鼻又塞

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

有時真係用哂紙巾...唯有索

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好憎人狂索鼻,好煩,仲想像到佢好核突吞入肚

侯爵府

回覆樓主:

鼻敏感好多時類似鼻塞,有嘢胶住,但不是可呻出後就暢通。確實自己同身邊人都覺得困擾。

首頁

尾頁

跳至