單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

代朋友問問各位大大

朋友生咗之後,男友走咗。
朋友有情緒病,暫時失去工作能力,睇緊政府醫生。
現想申請綜援,請問有冇媽媽可以分享下,手續過程係點呢?
出世紙有BB爸爸名

不喜勿插
之前post錯版 好多人眼紅

子爵府

社會福利署綱頁.
https://www.swd.gov.hk/tc/index/

地 址: 香 港 灣 仔
皇 后 大 道 東 213 號
胡 忠 大 廈 8 樓
熱 線: (852) 2343 2255
傳 真: (852) 2838 0114
電 子 郵 件: 一般查詢,請電郵 [email protected]

醫院會有D社工, 可以搵佢地幫手搞..

別墅

Fiona_yy 發表於 18-3-7 16:44
社會福利署綱頁.
https://www.swd.gov.hk/tc/index/

謝謝你回覆 社署我親自打過上去
佢答得好含糊 冇答實我要點做
而醫務社工 以我所知佢係有
但佢冇去見
我只係想了解多點實質嘅程序同過程後
可以同佢講解一下

男爵府

mite 發表於 18-3-7 15:58
代朋友問問各位大大

朋友生咗之後,男友走咗。

希望以下能夠幫到你朋友
首先,醫務社工對於有輕微情緒問題方面只能夠做到開導角色,如果要申請綜援,最好搵返醫務社工寫証明書,証明已患上情緒問題
叫朋友先打電話去就近嘅社會綜合家庭服務中心,即係搵社署社工預約約見,
https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_familyaide/
呢個網址上嘅PDF檔已有電話及地址

會面當日帶備醫務社工証明書或有睇精神科覆診紙,醫務社工電話號碼,如生活上已經有影嚮,如水電煤等等,帶備相關單據上去,社工會先了解該家庭情況,
如想申請綜援,社工亦會教導點去申請

另外同時間尋找其他機構社工協助,如東華三院,鄰舍輔導會等等……
申請綜援其間大約要一個月時間
如呢一個月當中係好困難,可向社工幫忙申請食物銀行,如水電煤租上有未交,亦可問社工有冇緊急基金申請,以解燃眉之需(*註…成功申請後,會在成功領取綜援後分期攤還基金金額)
食物銀行有米,罐頭,BB奶粉等等,
所以相信對你朋友都好有幫助,至少唔洗愁食先可以繼續有力氣生存尋求幫助

鄰舍輔導會網址:http://www.naac.org.hk/index.php?id=contact-us#div1

東華三院網址:http://www.tungwahcsd.org/tc/service-center-search

你朋友呢種係要搵家庭服務,如果可以最好陪同朋友去尋求協助,一個女人帶住BB去做呢part都唔易。
希望你朋友早日情緒康复,希望以上能有效幫到你朋友

別墅

丫飛 發表於 18-3-8 00:54

希望以下能夠幫到你朋友

多謝你咁詳細嘅資料

男爵府

回覆樓主

搵區議員幫手 出示有情緒病既證明 佢會轉介你去社署。先會有社工黎評估 評估可以就會去社署交齊資料。出世紙有爸爸名吾緊要 同佢地講男方走左 你都聯絡吾到。佢地會叫你簽張聲名。好快就會批架啦⋯⋯

大宅

有冇情緒病都可以拎咗綜援先

別墅

heather1106 發表於 18-3-28 19:01
搵區議員幫手 出示有情緒病既證明 佢會轉介你去社署。先會有社工黎評估 評估可以就會去社署交齊資料。出世 ...

多謝你呀 我之前終於搵到答案
知道唔需要BB爸爸出現
所以終名咗朋友去見社工了

別墅

wb128720 發表於 18-3-29 15:23
有冇情緒病都可以拎咗綜援先

佢之前係驚BB申請時要搵BB爸爸
依家知道唔需要
已經搞掂咗喇
多謝你

大宅

回覆 mite 的帖子

咁佢情緒病果度有冇睇精神科?因為聽講好似有傷殘金(我都想申請)

別墅

mite 發表於 18-4-3 19:54
佢之前係驚BB申請時要搵BB爸爸
依家知道唔需要
已經搞掂咗喇

多口問,一人一b可以攞到幾錢?

別墅

wb128720 發表於 18-4-8 21:51
回覆 mite 的帖子

咁佢情緒病果度有冇睇精神科?因為聽講好似有傷殘金(我都想申請) ...

佢有睇緊政府呀 傷殘準貼方面要醫生寫
你有社工/政府醫生跟開嗎?

別墅

SHAN1226 發表於 18-4-22 00:00
多口問,一人一b可以攞到幾錢?

我又冇問喎 所以唔清楚
但社署個網應該有

大宅

回覆 mite 的帖子

我剛剛排咗精神科期,想請教吓之後嘅程序係點?點樣先會批

首頁

尾頁

跳至