跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb快8個月, 全人奶, 6個月開始病咗+日本食奶粉&小小固體後冇便便, 睇咗3次醫生都唔ok....

佢依家半人奶....要塞藥先有便便....我係唔係要轉奶粉呢?

複式洋房

我囡囡都係,有d便秘, 便便好硬, 成日痾到喊. 但就無你咁嚴重. 試吓比多d菜,生果蓉, 飲多d水, 會有幫助. 我早上D糊仔放蘋果蓉, 晚上粥仔放好多好多菜, 用菜葉, 唔好用"逛", "逛"會消化唔到. 仲每晚食不同生果, 如木瓜,梨, 西梅, 有d改善, 你不妨試吓.
同埋有時見到BB有D跡象想便便, 要幫吓佢, 解開尿片, "的"住佢痾, 佢會痾得舒服D....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 # 的文章

曾幾何時, 我bb佢都係去唔到便便, 最耐一次有五日咁耐, 後來ee用一個方法, 就係用綿花棒+多D凡士林, 然後篤入個patpat(當然唔係放得好入)刺激下個便便個位(其實我都唔係好想咁做), 但無幾耐就真係有好多便便出, ee就唔係成都係咁做, 試過兩次, 而家ee每日定時除片"逗"bb去便便同比好多水佢飲, 每次"逗"佢都有, 所以比BB習慣下每日要去下便便...你試下真係比多d水佢飲, 好似fatV咁比佢食下生果都好....個人覺得塞藥唔係太好..變左會好倚賴藥物幫助...

侯爵府

回覆 # 的文章

我想問下係點樣逗O架??

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Christyheihei

好簡單, 除左BB條片片, "逗"住兩個大肶, 同BB講要"唔唔啦, 唔....唔....唔....", 咁樣佢就自己疴嗅嗅啦..

別墅

我BB之前係日日 "逗"佢疴嗅嗅or痰罐仔...2or3日有1 次
佢唔肯飲水,咪用spoon,佢吐返出來..生果蓉同菜只肯食小小...粥仔重衰...食兩口就扭身扭世...奶奶都係睇心情0-6oz....

依家一坐痰罐仔就stand up, +唔俾佢起身就喊
爸爸1個月前迫佢係toilet疴嗅嗅, 佢喊到死爸爸都唔放棄....因要出街同到奶奶飲茶...唔知有冇關?

公爵府

你有無試下比米糊佢食, 我就買healty times果隻燕麥再加d奶粉(可能甜甜地), 佢鍾意食, bb食左都疴好多嗅嗅..同埋你都試下用針筒"jit"落bb個口到比佢飲水, 我ee都"jit"比bb飲, 佢話bb都飲得好多水, 不妨試下...
唔俾佢起身迫佢係toilet疴嗅嗅, 會唔會令bb更加唔鍾意ka? 唔好迫佢咁犀利..如果大人無得去便便, 坐係度都係無得去, 何妨係bb呢? 多d幫bb按摩下肚仔都有用ka..

別墅

Thanks a lot.
咁我試下買healty times燕麥米糊佢食,咁细個可以食 燕麥咩?唔怕敏感?
我之前俾beanstalk 佢食佢唔食....佢like白飯&包包, 但又唔係食得多...
一俾水佢飲就喊... 杯又try過, spoon又用過, 飲管都玩埋.死未...
唔知出牙有冇relationship?

公爵府

回覆 # 的文章

healty times燕麥米糊都係近排比佢食, 但我又唔覺佢有敏感喎, 而之前佢係食開healty times既brown rice 果隻米糊, 因為賣曬, 所以試下呢隻燕麥...
佢而家下面出左2隻牙仔, 但佢出牙之前又無唔肯飲水喎, 佢飲水係ok ka...
唔肯都幾煩ka, 或者你bb係咪唔鍾意飲無味既野, 你或者再試下係d水度加小小新鮮果汁落去, 等佢有小小果味, 可能會鍾意飲d..

侯爵府

我想問下係咪每日要定時咁逗O架?因為我唔放心叫工人逗,如果係我就放工返去試下逗,咁如果佢果日已經大左便,仲要唔要逗呢?我個仔都係食healthy timesO架,佢食mixed grain,,呢隻係咪燕麥黎O架??

公爵府

回覆 # 的文章

唔定ka喎, 有時bb早上食完奶或者食到淨番2安就唔肯食, 又放屁, 我就會"逗"佢去疴臭臭, 佢就通常會有得去, 有時見佢上午未疴, 就下午食完奶又會試下...又或者下午沖涼前, 總之果日未疴, 就試下"逗"下佢law...有時ee話我知佢都會"逗"bb去兩次, 兩次都有得疴.. mixed果隻health times我就未試過比bb食, 我都無詳細睇過成份, 但應該都有燕麥係裏面(因為係mixed)..

首頁

尾頁

跳至