自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

個爸爸由個小朋友企係度,突然剎車就

小朋友扭下計唔肯坐佢爸爸大脾,所以佢爸爸就繼續由佢企係嗰度。

唔好問我點解唔出聲,呢兩父女一上車就大聲睇手機車仔卡通片(我聽住歌都仲聽到卡通片聲嗰隻),咁自私既人都懶得出聲。(有冇司機出聲我都聽唔到),小朋友最後企佐一大陣先落車。

亦都唔好問係咪夾硬抱番個小朋友坐,由佢大喊就最好。佢父母平時點教唔關我事,有冇安全意識我都唔知。

亦都唔好話可能小朋友有情緒問題睇唔出。我真係睇唔出,只見佢好專心睇完車仔卡通片,之後就落地睇車景,得償所願時係好正常既。

有相,但咩樣都遮哂,睇企位咋。

引怪獸

寶石宮

2023年兔年勳章

TBS 發表於 18-3-10 10:40

小朋友扭下計唔肯坐佢爸爸大脾,所以佢爸爸就繼 ...

幅相角度以為爸爸捉住囡囡隻手揸車

子爵府

回覆樓主

嘩呢個位咁危險

別墅

Poyau 發表於 18-3-10 10:45
幅相角度以為爸爸捉住囡囡隻手揸車

佢地坐司機位後第2行,門口位隔離。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好危險

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

咪正正無事就xx有事就yy囉
個司機又由得佢顛,俾我係司機趕佢落車費事累街坊

別墅

Charlotte_mom 發表於 18-3-10 10:53
咪正正無事就xx有事就yy囉
個司機又由得佢顛,俾我係司機趕佢落車費事累街坊
...

個司機可能有出聲既( 聽住歌我聽唔到), 見個老豆都曾經想抱番個小朋友(1次咁多),但小朋友扭少少計就繼續由佢。

之後感覺到個司機開車係慢佐,轉彎時都好定嗰隻,可能怕佢跌。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我試過搭飛機,有個小朋友只要一要佢坐定定就喊,一定要係行人通道走嚟走去,空姐話佢父母個陣,佢就夾硬抱住,但空姐一走開,佢又放個小朋友落地跑

珍珠宮

TBS 發表於 18-3-10 10:46
佢地坐司機位後第2行,門口位隔離。

啫係企門邊?
企已經危險,仲要嗰個位

大宅

回覆樓主

哇 個爸爸好離譜,萬一剎車整傷小朋友點算?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔得呀,太危險了 有乜事點算

珍珠宮

TBS 發表於 18-3-10 11:02
個司機可能有出聲既( 聽住歌我聽唔到), 見個老豆都曾經想抱番個小朋友(1次咁多),但小朋友扭少少計就繼續 ...

題外話

如果司機話佢地,爸爸此時只要一句「你睇下,俾人鬧啦,你仲吾坐好!」而小朋友會怕司機(陌生人),乖乖坐好,咁爸爸應該咁講嗎?

我作為家長,我會咁講,嗰句說話亦真心只針對自己小朋友,因為司機嘅反應比自己鬧有用得多,但有啲人總以為父母吾諗自己有冇做錯,係到俾説話司機聽

自己小朋友曳,話又有人玻璃心,吾話又有人話我地吾教(我吾係話樓主),有時真係難做人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地似坐係司機正正後面個位
又開大手機 睇片/聽歌, 小朋友企係度, 司機好易分心..其實好騷擾司機

唔好話小朋友危險, 你地成車人都危險

珍珠宮

回覆樓主:

嘩,萬一突然急事要停車就.....

珍珠宮

我係度一定出聲叫佢抱返個仔,佢有自信唔出事,我唔想出事做證人,一定係證明佢冇保護兒童,害己事小,累人事大。
個男人好大年紀架?!

別墅

kavenzou 發表於 18-3-10 11:29
題外話

如果司機話佢地,爸爸此時只要一句「你睇下,俾人鬧啦,你仲吾坐好!」而小朋友會怕司機(陌生人 ...

真心知你冇意(其他人就唔知),但咁講真係好似比說話人聽,仲可能引伸罵戰(好似你好話人話你地咁)

我就反而試過,明明小朋友亂跑撞到我,我都未出聲,個家長就話『睇下你,比人撞到喇, 叫佐你唔好亂跑又唔聽』

別墅

brindlewin 發表於 18-3-10 11:42

我係度一定出聲叫佢抱返個仔,佢有自信唔出事,我唔想出 ...

3x-45歲咁上下

子爵府

回覆樓主

爸爸可能驚小朋友喊騷亂到其他乘客,不過就忽略左安全性

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

出咩聲?關你咩事,由佢喇

首頁

尾頁

跳至