論盡家傭

跳至

首頁
23456...47

尾頁

珍珠宮

係喎,我係網上睇晒我將要做手術既過和,無咁驚
原帖由 FA8866 於 09-3-21 12:00 發表

當知道成個程序會無咁驚架,人最大既恐懼係"未知"嘛.
我發覺當一個人知道要做手術時,但唔知會係點既時候最驚.我試過麻醉師遲到,我8到同d姑娘傾計,所以知手術床20吋闊,邊d儀器要黎做咩,醫生開埋包刀比我睇添 ...

珍珠宮

我要住3曰2夜
原帖由 SandraLo 於 09-3-21 11:13 發表

都唔係嘅...... 男人都一樣, 各有各啦.....
唔駛咁担心, 緊張重唔好, 放鬆心情好快好, 婦科手術我都做過, 嗰陣成廿年前, 重未有微創, 都係住1 week.....

珍珠宮

原帖由 FA8866 於 09-3-21 12:00 發表

當知道成個程序會無咁驚架,人最大既恐懼係"未知"嘛.
我發覺當一個人知道要做手術時,但唔知會係點既時候最驚.我試過麻醉師遲到,我8到同d姑娘傾計,所以知手術床20吋闊,邊d儀器要黎做咩,醫生開埋包刀比我睇添 ...

講起恐懼, 我兩次都係割完要化驗先知有冇嘢, 但生女前同生女後嗰兩次手術嘅心情同担憂真係天同地..... 簡單講, 就係「無後顧之憂」同「有後顧之憂」, 所以做媽咪真係好唔簡單!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

山寨:
過去兩個星期,俾豬肉激到嘔血
佢日日都玩賴尿,呢頭問完去唔去廁所,佢話唔使,個頭就尿,放學五點至夜晚瞓覺九點,可以賴三次
有時發覺豬肉係故意既,例如食飯關電視,呢個係一向規矩,點知佢不情願地坐埋位,就賴尿
佢呢個行為我無得ignor,所以諗到方法,想話佢時,先要佢著片,等佢無得借尿遁
放學又會好憂鬱咁唔出聲成粒鐘,同佢講野,用對手遮住塊面,當我地透明,要等到佢心情靚先理我地
結果積埋積埋,佢激到我爆發。。。。。
個次真係第一次打豬肉(其實係叫c6郁手,打佢手板)
但打完我即刻後悔
好後悔
結果再用讚讚讚既方法,和無比既耐性
呢幾日豬肉好番好多,今日仲可以話係乖,情緒好好

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-3-21 21:41 發表
山寨:
過去兩個星期,俾豬肉激到嘔血
佢日日都玩賴尿,呢頭問完去唔去廁所,佢話唔使,個頭就尿,放學五點至夜晚瞓覺九點,可以賴三次
有時發覺豬肉係故意既,例如食飯關電視,呢個係一向規矩,點知佢不情願地坐埋位,就賴尿
佢呢個行為我 ...

好明顯係attention seeking....... 針對性咁讚一定有用, 即係响佢未賴之前讚佢:「好乖喎冇賴尿」, 而賴嗰陣亦可以硬起心腸照ignore, 相比打, ignore係一d 傷害性都冇, 尤其你有工人响屋企, 佢一賴, 你當冇嘢發生, 唔話唔鬧, 等佢自己同工人搞, 加埋讚, 佢走唔甩!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

山寨:
我都好明白係attention seeking,至弊姐姐都係attention seeking既對象之一,有時仲係豬肉既頭號對象

我地係咁讚讚讚,有位就攝入去讚,讚左成個星期,今日先叫做乖咋

道理明白,但有時真係火都滾
不過我依家講得出黎,都滾完架la

我地覺得應該係因為妹妹出左世,對佢關注分薄左,所以豬肉奀皮左,但豬肉又好錫妹妹,無對妹妹抗拒或者作出任何傷害妹妹既野,我諗佢自己都唔知自己原來唔開心
原帖由 SandraLo 於 09-3-21 22:42 發表

好明顯係attention seeking....... 針對性咁讚一定有用, 即係响佢未賴之前讚佢:「好乖喎冇賴尿」, 而賴嗰陣亦可以硬起心腸照ignore, 相比打, ignore係一d 傷害性都冇, 尤其你有工人响屋企, 佢一賴, 你當冇嘢發生, ...

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-3-21 22:52 發表
山寨:
我都好明白係attention seeking,至弊姐姐都係attention seeking既對象之一,有時仲係豬肉既頭號對象

我地係咁讚讚讚,有位就攝入去讚,讚左成個星期,今日先叫做乖咋

道理明白,但有時真係火都滾
不過 ...

你其實已經睇通哂, 見招拆招就得架啦...... 不過要醒姐姐幾招, 第時搞阿妹都易d, 因d小姐們.... 好多係更難服侍!

子爵府

醒目開學勳章

Fa,

星期二晚係咪開會,我果日放假,聽晚打俾妳

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

卒之我自己搞掂左部腦啦,但係我又一次豬到無比,唔識save e-mail address &我的最愛.[最緊要個兩樣野無晒]
您地d mail我都仲有hotmail a/c,但朋友個d玩完囉,無晒.
[我的最愛]最傷,我近呢一年搵番黎d網無晒,由其整圖個d.真係想殺左自己,每次都唔記得匯出.

公爵府

原帖由 winnie_sh 於 09-3-23 01:34 發表
Fa,

星期二晚係咪開會,我果日放假,聽晚打俾妳

係呀,另外聽晚9:00我一條友落何俊仁個office咋.後日就join您地.

珍珠宮

山寨:
睇得通係一件事,做唔做到又係一件事嘛
不過我已回復eq,所以應該無問題

豬肉仲未病好,我一早和c6帶佢去睇醫生,我又用擦鞋功,擦到豬肉飛到上天,讚到中晒pt., 將佢平時扭計既野,一見佢做O岩少少就讚,讚讚讚,讚到佢佢全程都好聽話,我仲要讚佢讚到要話埋俾其他人聽(係好認真咁講)(佢開心到笑住雙手舉起,揮動小手腕)

我仲買左佢最鍾意食既包包奬勵佢

不過教仔呢家野有排捱,但願我eq常在
原帖由 SandraLo 於 09-3-22 15:58 發表

你其實已經睇通哂, 見招拆招就得架啦...... 不過要醒姐姐幾招, 第時搞阿妹都易d, 因d小姐們.... 好多係更難服侍!

公爵府

我終於搵番我的最愛Update版啦.
雖然好豬咁唔識匯出,但起碼原來我有save到,逐個save番去我的最愛都得.

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-3-23 11:25 發表
山寨:
睇得通係一件事,做唔做到又係一件事嘛
不過我已回復eq,所以應該無問題

豬肉仲未病好,我一早和c6帶佢去睇醫生,我又用擦鞋功,擦到豬肉飛到上天,讚到中晒pt., 將佢平時扭計既野,一見佢做O岩少少就讚,讚讚讚,讚到佢 ...

你已經掌握得好好啦 只係未習慣.....
我都係過來人, 當然明有幾「頂」........ 一次生兩次熟, 大家有甜頭, 一家都和洽嗰陣, 你d EQ就配合到架啦!
習慣咗之後, 可以一路安穩到小學5年級, 絕對值得!

珍珠宮

山寨:

多謝您既安慰!

但願我eq常在,因為一忍唔到,鬧/打佢一次,有排洗底,我常常以此告誡自己,忍一時風平浪靜:)

你唔好氹我開心,可以安穩到5年級?係真既話,我eq又再升級.....
原帖由 SandraLo 於 09-3-23 16:36 發表

你已經掌握得好好啦 只係未習慣.....
我都係過來人, 當然明有幾「頂」........ 一次生兩次熟, 大家有甜頭, 一家都和洽嗰陣, 你d EQ就配合到架啦!
習慣咗之後, 可以一路安穩到小學5年級, 絕對值得! ...

大宅

原帖由 FA8866 於 09-3-23 12:23 發表
我終於搵番我的最愛Update版啦.
雖然好豬咁唔識匯出,但起碼原來我有save到,逐個save番去我的最愛都得.

開咗新part都未入過嚟~
入嚟打聲招呼~

fafa,
你剷過部機定點~
如果你有back up hard disk,其實在c:的document and settings裏有一個my favorite的folder,裏面應該存晒你的最愛架~~

珍珠宮

山寨:
近期我成日同豬肉上網睇on-line story和玩on-line activities,從中有點啟發。

其中一個on-line activities,講述一個消防員要出勤,小朋友要為佢揀選合適既衣物和裝備出發救火。
每次揀選衣物/裝備時,都會有三個答案俾小朋友選擇,當中只有一個為正確答案。
如答對,會自動跳落下一條題目,答錯,動畫就會話俾豬肉聽,sorry, 你答錯左,try again pls
豬肉玩左一、兩次之後,就知道全部問題既正確答案,接著玩左兩三次,佢都可以全部答中。
但往後,豬肉就開始故意將正確答案放在最後才選,先選兩個錯既答案,佢選擇錯既答案,唔係因為佢唔知道正確既答案係咩,而係佢鍾意呢個過程,佢好enjoy動畫話俾佢聽呢個係錯既答案……

我覺得大人跟小朋友在對與錯的角力賽時,就好似小朋友玩呢個on-line game一樣,大人只要make sure小朋友明白左咩係對,咩係錯,小朋友故意做錯,真係唔需要大動肝火,因為咁樣小朋友更覺得funny,佢會每次都故意做錯,專登要大人俾多Dattention 佢地,想大人不斷跟佢地講,sorry, try again pls……所以ignor佢,或者只係輕描淡寫咁講多一次原則,就收工,免得反俾小朋友"操控",變成了on-line game裏面的動畫……

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-3-23 21:22 發表
大人只要make sure小朋友明白左咩係對,咩係錯,小朋友故意做錯,真係唔需要大動肝火,因為咁樣小朋友更覺得funny,佢會每次都故意做錯,專登要大人俾多Dattention 佢地,想大人不斷跟佢地講,sorry, try again pls……所以ignor佢,或者只係輕描淡寫咁講多一次原則,就收工,免得反俾小朋友"操控",變成了on-line game裏面的動畫…… ...

豬肉呢種係好典型嘅attention seeking, 因為多咗妹妹, 咁啱佢亦步入積極探索同想擺脫大人控制佢嘅年齡..... 但有d case係冇咁明顯, 小朋友係無意中發現吵鬧大人先會理, 咁即使係打駡, 佢地都照單全收, 呢d 情况, 好多媽咪都中招, 完全唔察覺呢d 係attention seeking, 情緒完全被小朋友牽引住, 有d 重可以响街度同個仔追逐, 因被個仔追住嚟打(4歲) !
如果我唔係做嘢嘅環境成日有"demo", 我都唔會無啦啦响親子版做咗紙上談兵教仔專家!

珍珠宮

山寨:
你真係好有經驗,好勁!!!
豬肉當然試過係街處吵鬧、lur地唔行,但我和老公會由得佢lur地(當然係安全既情況下),仲同佢講bye,拖住手一齊走,豬肉見唔得逞就即刻喊住追上黎,我和c6內心會暗喜,等佢唔喊時,再同佢洗腦……
依家豬肉扭抱,會出軟功,例如:抱住我地隻腳叫抱抱,不過佢好少扭我抱,因為我夠決絕(原因係我根本唔可以抱佢,之前腰傷加後來大肚),所以我一講話你唔記得媽咪唔抱得你丫?佢就唔會扭……
呢件豬肉睇人黎蝦,睇下邊個心軟……
原帖由 SandraLo 於 09-3-23 22:50 發表

豬肉呢種係好典型嘅attention seeking, 因為多咗妹妹, 咁啱佢亦步入積極探索同想擺脫大人控制佢嘅年齡..... 但有d case係冇咁明顯, 小朋友係無意中發現吵鬧大人先會理, 咁即使係打駡, 佢地都照單全收, 呢d 情况, ...

珍珠宮

我本人特別在意豬肉情感上既需要和情緒問題,因為我小時候覺得媽媽唔理解我既想法,令自己好痛苦,我唔想令我既小朋友有同樣既經歷……

後來長大後回想,才知自己小時候情緒問題好複雜,媽媽不理解,是無可厚非的,特別是我媽媽是在職媽媽,工時很長。

原帖由 SandraLo 於 09-3-23 22:50 發表

豬肉呢種係好典型嘅attention seeking, 因為多咗妹妹, 咁啱佢亦步入積極探索同想擺脫大人控制佢嘅年齡..... 但有d case係冇咁明顯, 小朋友係無意中發現吵鬧大人先會理, 咁即使係打駡, 佢地都照單全收, 呢d 情况, ...

公爵府

原帖由 彥彥公主 於 09-3-23 17:37 發表

開咗新part都未入過嚟~
入嚟打聲招呼~

fafa,
你剷過部機定點~
如果你有back up hard disk,其實在c:的document and settings裏有一個my favorite的folder,裏面應該存晒你的最愛架~~ ...

我依家係剷晒再裝過,我連C都剷晒,不過好彩我backup左,所以尋晚搵番出黎,不過就唔可以匯入. 因我無做個匯出既動作.

首頁
23456...47

尾頁

跳至