婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我99成日up3up4, 講野唔驚大腦就會up得就up

我而家36周第一胎, 我同C6都好緊張
因為我有糖尿病, 所以食野都要好小心, 又要戒口
所以食野都盡量要均衡

99佢唔食牛肉, 佢自己唔食又唔比我食
一見我食, 就話我食唔好食牛肉呀
如果唔係觀音唔保佑你架
食一次講一次, 聽得多都覺得煩
跟住有一次比我姑9炳佢,
唔好成日講得唔得呀, 你拜咁多祖先做咩呀
係都要觀音保架咩, 啊爺保唔得架咩
佢即刻冇聲出啦

好拾奶樽又係度UP, 呢D正一係未出世先改名
我叫佢唔好講粗口, 話BB會聽到
佢話, 哈, 真係笑話, 聽都未聽過
OK 我唔會理佢呢位文盲理論, 我選擇唔出聲
由得佢UP

話說尋日, 我又同C6投訴佢啊媽
其實我EQ好高, 有D野我忍得就忍
但係尋日我終於爆發
同C6講, 你不如叫你啊媽唔好咁煩啦
我開始好反感, 仲有, 可唔可以叫佢去完廁所沖廁呀
我半夜去廁所, 見到又冇沖水
我又要沖左先至去得
我去完又未有水回到, 成日要企係個廁所度等
等得黎我又醒哂訓唔返, 我同啊B都冇得訓架
C6聽到就話得啦咁樣

返到屋企, 見風和日麗就動手洗BB衫
C6見到廁所又冇沖
就氣沖沖走去廚房搵佢
大大聲話佢, 老母你點解去完廁所唔沖廁
99: ALL小小洗乜沖呀,
C6: 咁你儲埋幾多先沖呀, 個廁所你一個用架
咁你不如用痰罐係房ALL啦
99: 咁我搬開住囉
C6: 唔洗你搬, 我地搬囉

跟住靜哂, 我由頭到尾都冇出聲
C6入黎幫我手洗3
我又多口話, 你睇下個我地用黎洗面個聲盤丫
好似有野塞住哂既
C6又嘆左好長既氣
搵野NEW下, 點知又NEW到頭髮, 羅C同埋牙籤
我跟手同佢講話99成日係度洗地拖, 洗地布呀
洗完又唔沖乾淨攪到個聲盤好多污垢
次次都要我執手尾, 不過算啦你唔好話佢喇
佢今日好慘架喇

C6話下次再話佢

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁咪好,你老公明白事理話番佢.

複式洋房

原帖由 kellyly 於 09-3-16 10:28 發表
咁咪好,你老公明白事理話番佢.

其實C6不嬲都係廿四考仔黎架
以前我成日係佢面前話佢啊媽
佢試過為左99鬧到我差D叫離婚

而家因為我地結婚十年先有第一個BB
我先覺得佢係為左BB先對我好.......

我驚BB出左世就會打回原形

C6個弟婦成日同我講, 99果D唔洗理佢
唔岩就直接炳啦, C6果D, 你有咩E郁攬住個B就得架喇

我又唔想搵啊B黎做磨心, 真係煩屎人喇

就黎放產假喇, 我真係怕煩到嘔呀 !!!!

男爵府

樓主, 舊1派人因為試過制水所以好慳水GA, 連沖廁所呢樣野都慳埋1次沖,

你可以試下同佢講廁所水係不另收費(跟食水收), 5使慳住沖, 睇下得5得

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你c6都幾好吖~~~~

不過係唔係真係搬呀 ?

大宅

唉...總之都係老土嗰句: 相見好, 同住難...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我阿媽好鍾意儲埋d水留番嚟沖厠
原帖由 sylcaca 於 09-3-16 11:49 發表
樓主, 舊1派人因為試過制水所以好慳水GA, 連沖廁所呢樣野都慳埋1次沖,

你可以試下同佢講廁所水係不另收費(跟食水收), 5使慳住沖, 睇下得5得
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

樓主, 我係你, 我剩係會叫老公睇下個星盤做乜塞左, 但就唔會講後面"99係度洗地拖洗地布"果d~

因為我相信當你老公了到d垃圾出黎時, 佢應該估到係邊個做, 你唔出聲就好地地, 你出左聲, 佢而家幫你, 可能真係為左bb, 唔想你動胎氣, 所以順住你, 但bb出世後, 你就要小心言行了!

唔係話唔比你同老公講, 不過要講得有技巧d囉!

以前我都係唔知頭唔知路, 成日講多左! 搞到好幾次2公婆吵大鑊!
而家我唔會講咁多, 點到即止, 有d野, 要佢自己去諗, 仲有多d提下佢, 老婆娶返黎係要愛鍚既(唔好用好惡/指責既語氣啊~)

加油, 生完bb再同99大鬥法!!

(最好可以係生bb前or坐完月前, 冧到老公搬走啦~ 咁就一天都光晒!!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

多謝你地既意見, 我會學識
唔會係我個口度數99D野比C6知
但係又暗示會比C6知佢做過D乜野

我一定會搬走架,
等C6整好間屋我地就會搬架喇 !!

男爵府

好憎D老人家唔沖厠,如果係老咗冇記性,我唔怪佢, 但只為慳水,我真係好憎,你估得你一個用咩,見到真係想嘔......

子爵府

樓主~你有個明事理又肯出聲既c6

珍珠宮

樓主, 你C6係咪真係會搬呀? 係就快D啦, 到你坐月時仲煩呀, 抑鬱都似.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔沖厠, 我奶奶都有. 最經典係佢有時都唔會關門去厠所. (我諗佢應該係唔開燈, 想慳電) 我有同c6講, 佢話佢都見過, 當睇唔到喎.

複式洋房

原帖由 KiuShaBB 於 09-3-18 09:56 發表
樓主, 你C6係咪真係會搬呀? 係就快D啦, 到你坐月時仲煩呀, 抑鬱都似.

我會搬, 不過就一定要過左月先搬
因為間屋未整好呀,

唔驚既, 我D姑9好明白事理
佢地會日日走黎做陪月員架 !

我C6係今年先明白事理架咋 !!!
希望啊B出左世佢都係咁樣啦 !!!!!

首頁

尾頁

跳至