親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新手第一次去,5月就出發去8日,2大2小,一個5歲一個2歲,依家plan左小小行程,諗唔到重有咩行程可加插落去,唔會去晴空搭,帶住小朋友,可否介紹下每個地方邊個商場好行啲平野多?有咩係必食?我會買skyline+地鐵套票72小時,地鐵應該邊3日用會化算啲?求各位比啲意見,thanks

day1 16:00落機>check in上野酒店(7晚都係住上野)>附近行下街,晚餐房家燒肉
day2 台場
day3 迪士尼
day4 豐島園>池袋行街,食無敵家
day5築地>銀座>淺草寺
day6原宿
day7上野動物園+上野科學館
day8 成田outlet >7:00機場回港

禁止訪問

男爵府

Lancode 發表於 18-3-15 07:31
由上野出發, 基本上只有 Day-3, 4, 5 會搭地鐵 / 地鐵 + 轉車

謝謝你回覆,因為我day1係星期四,六,日去迪士尼好多人,如果我星期五去迪士尼會唔會好多人?謝!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

OsansanO 發表於 18-3-15 01:59
新手第一次去,5月就出發去8日,2大2小,一個5歲一個2歲,依家plan左小小行程,諗唔到重有咩行程可加插落去 ...
自己計下車資,打頭尾車站名就得:

https://transit.yahoo.co.jp/

張地鐵套票,唔每日搭多幾次都唔會太抵,
仲要限死自己只可以坐某D車,
要唔要買真係見人見智

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

擔心多人,迪士尼最好改平日一至四會好行D,五都會多D人,假期更加不用說。

wcpcelia    發表於 18-3-17 08:41

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

去原宿shopping?
可以去幕張個 aeon mall , 夠大多野行, 有車推唔怕小朋友攰, 又有outlet

其實唔用metro day pass都得, 因為有小朋友, 可你行程到時有變動

男爵府

shinku 發表於 18-3-15 08:48
自己計下車資,打頭尾車站名就得:

https://transit.yahoo.co.jp/

謝謝你,我再計下啲車費先!

男爵府

Felix223 發表於 18-3-15 09:31
擔心多人,迪士尼最好改平日一至四會好行D,五都會多D人,假期更加不用說。
...

本身迪士尼都多人,都係星期一去好啲,thx

男爵府

TMC3012 發表於 18-3-15 09:36
可以去幕張個 aeon mall , 夠大多野行, 有車推唔怕小朋友攰, 又有outlet

謝謝介紹,我見好多人都會行竹下通,呢到係咪冇咁岩小朋友行?我見都幾逼下,好似女人街咁

男爵府

TMC3012 發表於 18-3-15 09:36

請問原宿有有景點可以行下?行商場行到一日嗎?

男爵府

OsansanO 發表於 18-3-15 20:52
請問原宿有有景點可以行下?行商場行到一日嗎?

原宿唔多啱小朋友架喎,竹下通似足女人街,同埋好快行完,可以去下明治神宫,地方夠大,或者去bills食hotcake,不過原宿間多人,你會去台埸,台場大D,所以我諗你預原宿行程,帶住小朋友,半日就夠,不如你去東京一番街丫,好多卡通公仔既專門店,小朋友應該好鍾意

男爵府

sman 發表於 18-3-16 02:27
原宿唔多啱小朋友架喎,竹下通似足女人街,同埋好快行完,可以去下明治神宫,地方夠大,或者去bills食hotc ...

明治神宮請問係咪寺廟黎?我上網睇過原宿冇咩景點可行,個日唔知重有咩可加落去,東京一番街原宿過去近嗎?有冇特別好野食推介?謝謝

男爵府

OsansanO 發表於 18-3-16 02:38
明治神宮請問係咪寺廟黎?我上網睇過原宿冇咩景點可行,個日唔知重有咩可加落去,東京一番街原宿過去近嗎? ...

明治新宮係寺廟,但好大,唔拜神去行下都唔錯,搭JR山手線過去唔遠,果度有條拉麵街,其中有間叫斑鳩拉麵好多人推介,我就未食過……記住去一番街要係八重洲中央口B1出,你知啦,係日本出錯出口係件好麻煩既事

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

原宿可改去六本木附近, 行下tokoyo tower, snoopy museum.

男爵府

sman 發表於 18-3-16 02:47
明治新宮係寺廟,但好大,唔拜神去行下都唔錯,搭JR山手線過去唔遠,果度有條拉麵街,其中有間叫斑鳩拉麵 ...

thanks!

男爵府

回覆樓主

想借位請問一下, 我6月第一次去東京, 宜家諗緊其中1日行程去江之島好定去池袋+澀谷+東京鐵塔好? 因為江之島行程可消磨1日時間. 但去左江之島我就編排唔到去睇東京鐵塔, 因為去完江之島返到市區已經夜晚... 求指教!

大宅

回覆樓主

樓主我同你差唔多,都係去8日,下星期出發,會買skyline+地鐵72小時
見你有一兩日全行街,怕唔怕小朋友悶或累?純粹個人意見,因我兩隻小孩都係5&4,佢哋麻麻行街(睇玩具除外)我會去呢d地方玩
大宮鐵道博物館
Skytree playhouse
安徒生公園

wcpcelia    發表於 18-3-17 08:43

男爵府

meimeitse 發表於 18-3-17 08:23
樓主我同你差唔多,都係去8日,下星期出發,會買skyline+地鐵72小時
見你有一兩日全行街,怕唔怕小朋友悶或 ...

博物館我都有諗過去科學館,可能會再加東京鐵塔,其實主要真係行街shopping,我對仔女ok,佢都唔會覺得悶,有得一路食一路行,有時睇下玩具都好開心,去playhouse既話我個女太細有啲唔岩玩,我仔女好易滿足,買啲玩具比佢行下就ok,所以揀左有2,3日shopping:mother:

男爵府

meimeitse 發表於 18-3-17 08:23
見你有一兩日全行街,怕唔怕小朋友悶或 ...

安徒生公園,鐵路博物館都幾好喎,好似好好玩,不過我記得好似豐島園都有類似個啲長滑梯玩,skytree我就唔去了,因為有屋企人去左話又貴又唔係好岩細佬,上去睇下風景咋,所以揀左東京鐵塔

大宅

OsansanO 發表於 18-3-17 09:49
博物館我都有諗過去科學館,可能會再加東京鐵塔,其實主要真係行街shopping,我對仔女ok,佢都唔會覺得悶, ...

你仔女可以陪你哋行街真好,我都好想多d shopping 時間

首頁

尾頁

跳至