論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好!-家傭一問

第一次加入親子王國大家庭, 大家好!
三個月前請了一個本地菲傭, 剛做滿三個月就要回去, 她說家中有問題.個agent 要我付回程機票, 要hkd1500 ? 另外介紹一個本地的給我, 可是新的工人visa明天就到期....

如果是妳, 這種情況如何處理?

男爵府

Re: 大家好!-家傭一問

白羊座

那都無辦法的。但你千萬唔好以錢代機票俾個工人呀。有些工人好鍾意以這一招去謀利的。

你說個agent會介紹一個新的工人給你,但為什麼又明天到期?唔明喎..

大宅

白羊座:

苜先要個菲傭俾Resign letter你, 即日走要佢賠一個月人工俾你(多數都係無錢俾你). 一係就俾一個月通知期你, 唔好就咁放佢走, 要依足法例簽收所有文件, 機票副本一定要佢簽收, 記住唔好俾現金代替機票; 菲傭太古惑, 點知佢玩邊科.

我係你我就會要求間agent出機票錢, 你係係本地請的, agent責任好大, 你損失重大, 一於一個仙都唔好出, 但記住文件要清楚, 如果間agent好的, 會肯出機票的, 佢地自然會同個賓計數; 而工人我會再細心搵個好的有時間的都搵個嚮菲或印的好過香港現成工人; 個agent又係有問題, 佢想你簽個護照到期的工人都係想搵錢.
KooKuKooKu :pint:

別墅

星期日我搵個agent 同工人傾, 冇幫助嘍. 個agent話個人一定要走. 總之我計數俾佢就得啦.
agent 只包搵個人俾我, 好唔好唔關佢地事. 最多介紹個新的, 不過我要另付所有簽証費900元.

別墅

我都唔係好明.
因為agent fax 左新工人資料俾我, 但係個新工人的visa 明天就到期, 佢9月已經開如搵野做. 如果今日我唔簽, 個工人就要返菲律賓?

侯爵府

白羊座

我諗間agent介紹果個係剛完約的工人, 甘個工人想係香港搵到野做, 再返鄉下等你張visa出左, 佢先再黎過, 甘樣, 第一, 佢可以放假返去見下親人, 第二, 佢要比的agency fee平過佢個人係鄉下搵工.

如果我係你, 我就不會請佢law, 第一, 請得local的, 一定係急用, 我等得你, 不如再係overseas請個新的, 起碼頭幾個月要還agency fee, 不會點作反.

第二, 請local工人的agency fee 一定貴過請overseas.

第三, 請overseas agency fee已包由菲律賓黎香港的機票, 但如果請local的, 就要包佢一程返黎.

點計條數, 都係佢有著數, 你無著數.

如果真係要搵local的, 都不好請呢個.

民房

聽你既case 我覺得呢間agent都唔係幾好喎

別墅

係呀, 做得agent 真係唔應該收左錢就算. 一d責任都冇? 業界冇監管?

男爵府

你個agent有問題,唔好再信她介紹的人了。

別墅

三個月前請了一個本地菲傭, 剛做滿三個月就要回去, 她說家中有問題.個agent 要我付回程機票, 要hkd1500 ?

我係你要扣起佢1個月遘通知金, 絕對不可以以錢代機票, 馬上通知入境處完約日期, 仲要係resign letter 寫明佢只做了3個月, 以免害下一手. 如果佢改口唔走 小心佢會偷懶等你炒佢........菲傭太多古怪 .... :evil:

該用戶已被刪除

別墅

今日剛傾完, 佢連回程機票都要賺一份,
單回程菲律賓機票要我付1500大元,
太過份了! 就算再請都唔經佢, 俾第二個賺好過.

大宅

白羊座 寫道:
今日剛傾完, 佢連回程機票都要賺一份,
單回程菲律賓機票要我付1500大元,
太過份了! 就算再請都唔經佢, 俾第二個賺好過.

明智嘅決定,呢間agent有古惑,請將呢間agent嘅大名,post去黑名單中,等BK嘅網友唔好中招.

首頁

尾頁

跳至