論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人想返菲律賓過聖誕節, 機票好貴!

我個工人想返菲律賓過聖誕節, 我CHECK過機票好貴, 要成$2,850.-- ,重好爆! 請問大家有冇其他方法呢?

伯爵府

Re: 工人想返菲律賓過聖誕節, 機票好貴!

囡囡
佢自已想放假關你咪事!一張約你包佢一張來回機票咋!唔妁同佢出吖!

子爵府

囡囡,

平日返菲律賓,我買過比較平的約$1000, 及比較貴的約$1500 (因為剛沒有團體票).

$2850 太貴了. 我會告訴她由於機票太貴, 所以她不能在聖誕期放假.

唔知如果工人話自願補貼差額又得唔得呢? 即佢自己出至少$1400. 問下你個AGENT先.
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

是否約滿回鄉放假?如果係,叫佢自己補差價就得.

別墅

係呀, 好貴同好爆. 我個賓賓都話要番去過聖誕. 不過係佢自己俾錢. 我都幫佢睇緊, 真係爆到七彩. 我都幫唔到佢啦. 如果24日晚走都重有位, 但係佢就同唔到家人過唔到平安夜.

大宅

畀面勳章

如果吾係滿約回老家, 只係放年假. 來回機票都吾需要由僱主負責呀!

所以好多工人都吾會做滿一年便放假, 佢地寧願做滿兩年有14日有薪大假先一齊放.

你估佢地真係咁拾得自己買張來回機票去放聖誕假咁嘆咩?!

男爵府

我們不一定要俾最好最貴最方便的機票她們回老家放假的,當然如果價錢分別唔大,就無什麼所謂。其實最緊要是送到她回家就okay的。

我有個朋友都係叫個工人俾個difference。她個工人係chinese new year回家要成3000元左右,但平時只係1,600元左右,所以她就只俾了2,000元。

大宅

I just renewed the maid's contract. My maid requested to take the leave in Christmas time and I agreed. I let her go home early (in mid-Dec) in order to avoid the peak price and allow her to come back on beginning of January. The travel agent told me if the leaving time is on or after 13 Dec, the price would be higher. Fortunately, my husband and my annual leaves can just compensate her absence in HK. I give her this offer because my maid does the good work in taking care of my 2.5 years old boy. My boy always wakes up during mid-night and most of the time she can't sleep well. So I treasure her patience. I booked the air ticket two weeks ago and the charge is around HK$2,300 (round trip). OK law. 日後關係好

大宅

我BOOK 左 聖誕機票. 是 1,600 來回

不過去程 一定要 17/12 OR 之前 出發.
回程就是 60 天內.

我工人想聖誕放假. 她做了 3年幾. 明年4月滿約. (會續約) 之前 的合約都係 聖誕放.

我上次放她都講明:

1. 一般機票$ 是 1,200 來回. 我話您要聖誕放 會好貴. 多數都係 2300-500. 我問她願意比 差價嗎 ? 她當然 SAY NO (我要比她知知道我是明益她)

2. 如果聖誕節 前 3個月 訂機票. (當然係訂聖誕機票 )
坐 PACIFIC CEBU 來回會係 1,600 -1700 左右. (菲傭最唔鍾意坐 PACIFIC CEBU 因要晚機去 早早 機返, 佢地鐘意坐菲 AIRLINE) 所以如果工人想聖誕回家, 一定要早 出聲. 才可以買平機票.

3. 我同工人講明 票價是 比平時 貴了 $500. (1600- 1100) 但既然您想 一家開開心心過聖誕新年. 我都願意比多500 . (此點係希望她知道我對她好. )

4. 我會同人講明 為了PROTECT 我自己, 12月份糧, 一定要等她1月回來才出. 費事她回了菲不回來. 我LOSS 了 機票 和大假.

5. 萬一聖誕後回來 , 大肚一定唔會績約. 合約會去到 4月完結. (此點希望她小心D, 唔好大肚回來)

6. 萬一我地唔續. 我會在 完約的人工扣回 一次機票 $ 即是 800. 當然我要買張單程 比她回家.

7. 其實有D 僱主 在未完約 放假比工人. 機票$ 是要工人自己出先. 到完約時 會 比番工人. 這點我都 同工人講明. 希望她明白.

別墅

Hi,

My maid agreed to return to Philipine
from 10/12 to 28/12. She wanted to choose Philipine Airline. My husband insisted the cheapest
one. I've checked the price for return tickets as follows:- $1,220 Cebu
$1,880 Philipine
I'm still thinking whether she'd to pay the difference.

Littleeva, can you tell me the your agency for air-ticket (re: $1,600 for Philipine Airline?)

Thank you very much.

littleeva,

大宅

BBcute

我已經在 9月尾時CHECK 左好多 AGENT 了. 在 WEBSITE 係見到您講的 價錢$1,220 Cebu
$1,880 Philipine 但是當打電話去做BOOKING, 95% 話冇位. 有D 連 WAITING LIST 都唔肯幫您落. 而且係冇您講的價了. (如果您知邊間有 1200 CEBU 聖誕節 請 告知我)

您可求其打一間, 18/12 - 3/1 係 冇位的. 除非您BOOK
Philipine AIRLINE. 不過要 2,300 -2500

CEBU : 我FIRM 左 17/12 晚機 (另外 WAITING 緊 早機) 4/1 就 FIRM 左 早機回來 ( WAITING 緊 晚機)
另外都WAITING 緊 2/1 和 3 /1 機位.

我AGENT 係 中銀旅遊. 如果您冇位. 我可以 讓出 WAITING 的位比您 做 WAITING.
我要 11月12 號 CONFIRM 晒 和 出票.

別墅

littleeva,

Thank you very much for your information.
I have to check with my maid, and will share with you soon. Next time I'll book the air tickets earlier.

子爵府

我去travel agent 兩次book ticket 俾工人, 他們都會提議Cebu, 而唔係Philippine airline.

等如公司去公幹, 坐Economy 定係Business. 等如我地去旅行要揀平一點的旅行團, 要坐平一點的航空公司; 有錢想享受多一點, 才會揀貴一點的, 坐Cathy.

我自己點都覺得唔駛成日"就"晒佢地, 俾咁多享受佢地, 坐Cebu airline 返唔到屋企咩? 唔好以為我咁講野我對工人好差, 我唔算太差架, 佢打爛我屋企d野, 我$1都未叫佢賠過。 只係有時放鬆下d home rules, 便發覺愈來愈過份。 總結的感覺是不要"縱容"她們, 要甚麼有甚麼, 她們會食住上。 如果做得好, 我會在大家結束賓主關係時"醒"多點$$(bonus)給她回鄉。

大宅

jk67jk

d菲傭唔鐘意cebu, agent 話多數因為. 班次少, 一係就係好早機. 一係就好夜機.

我工人話早機 eg 7:40 馬尼拉起飛 而由她家鄉去 機場 要成 5 or 6 小時. 佢話即是要佢半夜 起程.
初時我都覺得好可憐. 但 d travel agent 話 好多工人係咁. 佢地會晚上出發去 機場. 在機場過夜等天光起飛
(今次我工人話佢晚上會去 親戚度訓, 因近機場)

至於由hk 起飛 eg 夜機 7:40pm 我話我唔扣她當天假期. (她要 中午 3時離開我家)
她話去到 馬尼拉 係 夜晚晚 再加埋 5 or 6小時才回到家. 又係半夜.

所以佢地唔鐘意cebu , 除非 book 到 早機去 夜機返. 不過通常都係book 唔到. 除非您好早好早book定幾個月前book 就會留到位. ( 菲 / 國tai. airline 就得 , 不過貴 )
冇法啦. 如果唔係 聖誕去,我都會book 其他 airline 比她. 但聖誕真係貴左 成 600 -1000 蚊, 我曾問她 您肯唔肯 補差價. 最多 兩份 . 但她都係say no.

佢話寧願省 $$$

子爵府

hi, littleeva,

我工人即使坐黃昏機, 佢都會一早出門架。 佢地便是如此的, 如果冇得佢選擇, 就點都得lor, 有得揀當然要攞d著數。 咁其實都無可厚非, 打工仔一定係咁。

好多菲傭都係要坐cebu的, 個個都預左, 只是如果搏到僱主同情, 咪賺左lor。 不過, 當然若僱傭關係良好, 傭主是明知又自願的, 絕對冇問題。 我們打工的, 都希望有時得到僱主的體諒吧!

我工人約滿將不做回鄉一家團聚了! 佢就好啦! 做唔夠四年便可以返屋企嘆!礙於合約要做埋幾個月。 今次因為是單程機票, 我都有可能會去格下價俾佢坐菲航, 因為既然結束關係, 佢又幾好, 俾佢最後一個好回憶啦!

以往得其他人的經驗, 都是說在合約期間, 最好只給基本的, 免工人每次都有期望, 又會比較你上次對她好些, 今次冇咁好, 佢地好易唔開心, 唔識體諒我地的經濟問題。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至