跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我聽人講要去到9個月先轉2號奶粉...
我想問你地開始轉未呀?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

一到6個月大就轉2號仔啦!因為1號仔太貴啊……經濟不景啊!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

唔係6個月大就轉2號嗎?
因為6個月大之後,bb開始食其它添加食物,
bb吸收的營養就會除了奶奶外,再有其它食物中吸取啊!
好似飲人奶一樣,世衛都係建議全人奶到6個月大,之後bb除了飲人奶吸收營養,還有其它添加食物。

複式洋房

健康院姑娘話1號可以食到1歲以上,而且BB 6個月開始食副食品,已經要去適應,如果同時間轉埋奶粉會好辛苦wor~ 仲話好多BB轉咗2號都去唔到大大,甚至疴損pat pat返健康院求助,所以我都唔敢幫佢轉住,等9-10個月先再考慮過...

禁止訪問

珍珠宮

我個囡囡飲緊思敏兒2號,我見它的罐寫"6個月大或以上"!

珍珠宮

原帖由 HaMiMaMa 於 09-3-16 17:12 發表
健康院姑娘話1號可以食到1歲以上,而且BB 6個月開始食副食品,已經要去適應,如果同時間轉埋奶粉會好辛苦wor~ 仲話好多BB轉咗2號都去唔到大大,甚至疴損pat pat返健康院求助,所以我都唔敢幫佢轉住,等9-10個月先再考慮過... ...

原來會有這個情況的…

禁止發言

男爵府

足6個月已change 2號

大宅

我6個月大就幫bb轉a+2奶粉,點知bb唔適應2號,係甘肚瀉(噢水果只)。我帶bb去看醫生,醫生建議喝豆奶等腸胃穩定先喝返奶粉。喝了1個禮拜豆奶,又比返a+2奶粉他喝,他又肚瀉,又比返豆奶他喝。 醫生話可能他唔適應a+2,就叫我轉思敏兒。而家剛剛幫bb轉思敏兒,如果他又肚瀉都唔知點算... 好慘啊,bb噢到屁屁都紅曬!

大宅

我未轉2號呀, 我個係早產b, 6個半月岩岩開始試食湖仔, 姑娘話唔短時間內咁多轉變, 1號都有好多營養, 到識食粥仔時, 營養均衡,係食物到得到需要的營養仲好, 好過冇端端轉奶粉搞壞d大便, 醫生話早產b的腸胃一般發育得冇咁好, 唔好冒險

係貴d,但係食左粥仔, 會食少d奶嘛

民房

Hi,

我B女6個月時已經轉思敏兒2號, 一直都很好,無有肚瀉.我想等她9個月時幫她轉日本森永(9個月)個款.

首頁

尾頁

跳至