論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位有經驗的僱主,工人已在我家工作了五年以上,上星期遞信辭職,給我一個月通知.請問在這情況下我需要付長期服務金嗎?

層詢問過朋友和僱佣公司,得到不同的答案.所以希望有經驗的僱主可以幫幫忙.

謝謝!

男爵府

唔需要.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

吾使

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢自己辭職又唔係以下原因, 你可以唔駛俾長服

1)遭解僱或僱傭合約在期限屆滿後不獲續約**,而解僱或不獲續約並非基於嚴重行為不當或裁員的原因;
2)由註冊醫生或註冊中醫證明永久不適宜擔任現時的工作,並提出辭職;
3)年齡為65歲或以上,因年老而辭職;或
4)於在職期間死亡,
僱主便須向傭工支付長期服務金。

**若僱主在合約期滿之前7天內,以書面要求傭工續約或以新合約重新聘用,而傭工不合理地拒絕該項要求,則傭工無權獲得長期服務金。

禁止訪問

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 porkchop 於 09-3-16 16:42 發表
想請教各位有經驗的僱主,工人已在我家工作了五年以上,上星期遞信辭職,給我一個月通知.請問在這情況下我需要付長期服務金嗎?

層詢問過朋友和僱佣公司,得到不同的答案.所以希望有經驗的僱主可以幫幫忙.

謝謝! ...

8 卦問一句,爲什麽閣下之工人會這麽大的犧牲(自願放棄長期服務金)而辭職?

大宅

多謝各位的回覆!

其實我都唔想佢走,佢話要回家照顧年邁母親。可能佢唔知會冇晒長期服務金,所以辭職。

我現在要努力找一個好工人,大家祝我好運吧!

侯爵府

如果你想留佢,即係你地嘅關係都唔錯,我覺得最好提點下佢,免得到臨走嘅時候至發現。

首頁

尾頁

跳至