夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

事件一:
我地今日成家出花展玩,咁岩佢想問佢朋友唔一齊,原來佢朋友出長洲玩,我同C6講「咁問佢佢地上船未?未上船的話出維園都係搭多幾個站姐」C6就話「算啦!人地一心出長洲,叫咩人地去花展啫」(因為如果換著我想同朋友一家去玩我唔介意臨時改行程)
事件二:
搭緊巴士途中,坐我對面個小朋友坐係位度「典」想訓,點知跌出個位整到我,佢媽媽以為佢唔正經坐好,罰佢成程車揸住扶手企,唔比佢坐,個小朋友有解釋話想訓,但阿媽無理,要企成半個鐘,我出聲同個媽媽講,佢其實想訓覺碌左落黎,佢唔係故意既,同埋企係巴士有D危險,但個媽媽堅決要佢係架巴士罰企。點知落左車我老公話我多事,管人地教仔,我話我見到個小朋友被冤枉我覺得要出聲,佢阿媽唔信佢又另一回事,見到不公義無理由唔講。我老公就話「咁咪就係多事既師奶囉!」個下我真係喊左,我覺得我老公唔明白我!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

事件1我完全同意你老公講法,我唔會叫人改行程遷就我
因為係你老公想叫人join, 唔係人地主動話想join你地
而且你係一家大細?如果朋友係單身,人地未必想join你地囉

小可愛11    發表於 18-3-19 17:27

男爵府

suetfunglui 發表於 18-3-18 15:48
事件一:
我地今日成家出花展玩,咁岩佢想問佢朋友唔一齊,原來佢朋友出長洲玩,我同C6講「咁問佢佢地上船 ...

事件二:你做得好好,我支持你,因為等個小朋友知道係有人幫自己,媽咪唔信就另一件事,等佢知道世界上係有正義既!亦有人會為正義、公義發聲,佢唔係孤獨既!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

瑤瑤~ 發表於 18-3-18 17:20
事件1我完全同意你老公講法,我唔會叫人改行程遷就我
因為係你老公想叫人join, 唔係人地主動話想join你地
...

朋友都係一家三口,我唔係要人地改行程,而係我覺得可以問一問,比多個選擇人地,睇下會唔會想一齊

大宅

回覆 瑤瑤~ 的帖子

贊成, 同埋佢係老公朋友,可能會明白佢係唔好意思拒絕人

男爵府

suetfunglui 發表於 18-3-18 15:48
事件一:
我地今日成家出花展玩,咁岩佢想問佢朋友唔一齊,原來佢朋友出長洲玩,我同C6講「咁問佢佢地上船 ...

你先生似係多一事不如少一事既人,如果係咁你係佢面前就唔再提出類似既建議,免得有說話聽令自己唔舒服

大宅

回覆 亮燈 的帖子

喺人地媽媽唔係虐待小朋友嘅情況下, 人哋 點樣教仔 ,真係唔應該出聲, 因為其實佢嘅原因 ,未必係因為佢唔小心整到你, 而係佢喺公眾場所典來典去呢個行為, 我都接受唔到 ,所以我靠教自己小朋友, 都係唔畀佢咁做嘅! 至於你老公, 我相信佢係善意.

男爵府

BB防敏心得分享勳章

老婦仁 發表於 18-3-18 17:59
你先生似係多一事不如少一事既人,如果係咁你係佢面前就唔再提出類似既建議,免得有說話聽令自己唔舒服
...

你講得好岩!多謝你建議呀!

大宅

可能媽媽係罰佢典來典去扭計行為,正常人地教仔真係不應參予

男爵府

BB防敏心得分享勳章

yau2012 發表於 18-3-18 18:04
回覆 亮燈 的帖子

喺人地媽媽唔係虐待小朋友嘅情況下, 人哋 點樣教仔 ,真係唔應該出聲, 因為其實佢嘅原因 ...

我都係講返事實比佢知,因為個媽媽一直合埋眼訓,咩都睇唔到,到佢個仔碌落黎就出聲鬧佢!其實罰佢企,有幾下轉彎佢個仔企唔穩踩到我隔離個女人,仲騷擾到人.....

大宅

回覆 suetfunglui 的帖子

老細路仔其實幾大到呀?

大宅

細路仔其實幾多歲到呀

男爵府

BB防敏心得分享勳章

yau2012 發表於 18-3-18 18:25

老細路仔其實幾大到呀?

8歲左右

瑪瑙宮

响你老公面前, 講少句好過, 佢都唔 buy 你, 應該叫唔啱 channel.

男爵府

Well, 女生同人溝通,好多時有自己一套。

祇不過係你倆各施各法而已

大宅

8歲都唔算好細, 根本唔應該 要喺張櫈度典嚟典去扭眼瞓, 罰企 應該係場合上唔係太合適, 正如你話佢反而會騷擾到人 , 但係如果 佢扭眼瞓典嚟典去 整到人,而家長唔出聲嘅話 ,係冇家教, 如果你出聲媽媽就唔罰,佢可能覺得佢典來典去整到人都冇問題, 咁就唔係太好, 所以媽媽有冇解釋畀佢聽同埋阿媽個出發點究竟係咩先最重要,有時單一件事人哋點教個仔 真係唔太適宜出聲, 因為對個細路仔性格行為,始終佢媽媽對得耐,應該了解多啲。

琥珀宮

回覆樓主:

一和二都贊同你老公做法

大宅

回覆樓主:

從事件一睇得出,你會將自己嘅想法加諸喺別人身上。對住家人可能佢地會容忍你,但人地係你老公朋友,你咁做會惹人討厭。你老公只係唔想你喺佢朋友面前都咁令人討厭。

事件二,人地教緊仔你又加把口,每人教仔把尺都唔同,你何必多管閒事?

你係唔係ftm?
職場上咁做人,被人拉左去墊屍底都唔知呀...

大宅

回覆樓主:

事件一同二,我都覺得你老公無錯無誤解你。
事件一:如果你話問多一句上左船未,就只係話想俾多個選擇人揀,咁其實當第一下你地問你朋友一唔一齊join嘅時候,人地都已經答左你佢地諗住去長洲,如果佢地自己都想join你地去維園嘅話,就已經自己主動講左,唔洗再等你suggest佢如果未上船就可以搭幾個站出黎啦,你估人地唔知咩。

事件二:我諗人地家長係想個仔自己乖啲坐得定啲,未必係因為整到你先要罰佢。畢竟都已經八歲,其實理應要坐得定,八歲仲扭眼瞓典黎典去嘅話其實都唔係正確行為,做父母自己點管教仔女旁人的確唔好插手好啲。

或者咁講,睇完之後,我只覺得你老公唔啱嘅地方係話你係一個多事嘅師奶。兩件事其實理性啲佢無講錯到。或者掉返轉,其實你是否誤解左你老公。你都可以冷靜諗一諗

男爵府

BB防敏心得分享勳章

yau2012 發表於 18-3-18 20:35

8歲都唔算好細, 根本唔應該 要喺張櫈度典嚟典去扭眼瞓, 罰企 應該係場合上唔係太 ...

所以佢阿媽係都話佢曳我無再出聲!

首頁

尾頁

跳至