烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Decem,

全部食物要等凍先可入盒, 如暖暖地食時有水氣嗎?因小兒二年級,學校無小食部,食物壞咗要等到七點半我帶返屋企先有野食. 其實小兒應唔應該帶飯,書包重,左手功課袋,右手飯壺,仲要去課托.
請原諒我長氣.

原帖由 Decem 於 09-3-17 20:33 發表

膠盒係唔可以保暖架, 用膠盒時我只會帶三文治/飯團之類可室溫食用之食物. 要熱食嘅食物如飯/炒麵/通心粉我就會用保溫飯壺喇,即係我BLOG內圓形有膠兜果隻. ...

男爵府

好媽媽勳章

原來你用個飯盒同我一樣!

我想問你個長型盒是否原本用來裝蛋架?關得實唔實?

男爵府

原帖由 hugo媽咪 於 09-3-18 14:15 發表
Decem,

全部食物要等凍先可入盒, 如暖暖地食時有水氣嗎?因小兒二年級,學校無小食部,食物壞咗要等到七點半我帶返屋企先有野食. 其實小兒應唔應該帶飯,書包重,左手功課袋,右手飯壺,仲要去課托.
請原諒我長氣.

...

小朋友其實無咁講究D食物係點,只要岩食就會食得開心啦. 我每日都同佢地食埋相同嘅野,都無問題發生過!

其實睇吓你點解要佢帶飯先, 學校飯好難食? 定小朋友自己想帶飯? 如果唔係食學校飯都好架. 又方便唔使煩. 我個囝如要上課外活動果日又係左一袋右一袋, 我都比錢佢買學校飯食架.

我都好長氣tim.:lol:
用時間黎減少傷痛.

男爵府

原帖由 笑嘻嘻 於 09-3-18 19:27 發表
原來你用個飯盒同我一樣!

我想問你個長型盒是否原本用來裝蛋架?關得實唔實?

你講邊個飯盒姐!

長型盒唔係裝蛋果個, 佢係仲有一個膠兜呀, 好好用, 關得實, 不過會漏水喎!

用時間黎減少傷痛.

珍珠宮

醒目開學勳章

Thanks Decem.

原帖由 Decem 於 09-3-18 10:48 發表

大膠盒喺吉x島$10店買.:D
膠杯喺士瓜灣不知名的家品店.:loveliness:

大宅

Decem,

就係睇得太多你地D午餐盒同間中話難食,唸住4月試下帶飯,但Dad反對驚隻失魂仔會無飯食.

你囝囝學校就好有飯買.

原帖由 Decem 於 09-3-18 20:29 發表

小朋友其實無咁講究D食物係點,只要岩食就會食得開心啦. 我每日都同佢地食埋相同嘅野,都無問題發生過!

其實睇吓你點解要佢帶飯先, 學校飯好難食? 定小朋友自己想帶飯? 如果唔係食學校飯都好架. 又方便唔 ...

別墅

醒目開學勳章

柔和daddy都係一樣的擔心, 但經我和亞囡不斷地遊說(遊咗好耐架喇~), 我又買定了飯壺, 講定backup plan...daddy終於就範.

今年二月正式帶飯了(yeah!)

如果我煮吾到時 (e.g.病咗)or 倒瀉飯盒既backup plan是:
1. auntie 煮
2. 落樓下七仔買三文治帶返學
3. 落學校小食部買野食

so far so good喎!
原帖由 hugo媽咪 於 09-3-19 17:04 發表
Decem,

就係睇得太多你地D午餐盒同間中話難食,唸住4月試下帶飯,但Dad反對驚隻失魂仔會無飯食.

你囝囝學校就好有飯買.

首頁

尾頁

跳至