在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔二歲半.超好精力.由朝到晚玩都唔會累.每日中午夜晚都唔肯訓覺,明明又累又眼訓,係咁放蚊,都要死頂橕大對眼同你講BB唔訓覺.但係下一秒就瞇埋眼訓著左了. 每次訓覺最少都要係張床度碌兩個鐘先肯訓.好多時我真係好佩服佢,可以碌兩個鐘都唔肯訓.成日心思思想出來,真係激死.軟嘅硬嘅方法都試過了.佢就係唔肯訓.點都要碌兩個鐘先肯訓.今日中午就碌左二個半鐘先訓左.唉...激死.搞到中午遲起.夜晚遲訓,依家就來十二點了.仲唔肯訓.第二日八點左右就起身了.
真係唔知點教.

複式洋房

原帖由 肥仔B 於 09-3-16 23:45 發表
我個仔二歲半.超好精力.由朝到晚玩都唔會累.每日中午夜晚都唔肯訓覺,明明又累又眼訓,係咁放蚊,都要死頂橕大對眼同你講BB唔訓覺.但係下一秒就瞇埋眼訓著左了. 每次訓覺最少都要係張床度碌兩個鐘先肯訓.好多時我 ...

不如試吓晏晝唔好比佢瞓.....
我個大女嗰時都係咁.....

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我個仔得9個月,都係咁,成日響張床度行來行去,都唔駛瞓既,晏覺有多時都唔瞓,就算瞓都係半個鐘度,夜晚就成十一點幾先會瞓,8點唔夠就起身,企響床度大叫,叫你起身

翡翠宮

my boy is 26 months, it 's hard to let him sleep too, both day and night.
it's very time wasteful if I insist him to sleep.

sometimes he skip nap and fall asleep at 8pm and wake up next day,that's fine!

but if he has his nap late say 5-6pm, then that night would be a nightmare, he couldn't keep awake intil 1-2am!!

I also worry how he could get up to school in the coming Aug.

洋房

好多專家話massage對BB好。所以參加咗一個baby massage班,嗰班教識我點同小寶寶按摩,按摩原來有很多好處,BB不但冇成日嘔奶,而且夜晚又瞓得安穩,真係好大幫助。我去個班淨係比護士報名,個導師好有經驗(成日寫專欄同受訪)。不過好似佢最近喺一個中心為媽媽開班,打去問吓,睇吓仲有冇位la?
TEL:23381808

複式洋房

原帖由 0601 於 09-3-17 16:55 發表

不如試吓晏晝唔好比佢瞓.....
我個大女嗰時都係咁.....

我試過几次,中午唔畀佢訓,佢唔訓就由佢,夜晚九點半就訓覺了,但係第二日七點左右就起身了,訓唔夠十二個鐘,人哋話,兩歲以上嘅BB最少要訓十二個鐘.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我大女兩歲十個月左右戒咗瞓晏覺
可能佢自細我己經train佢自己瞓,所以當佢知係瞓覺時間會自己爬上床
我歲半嘅女都係,晏晝我見佢攰時,我問佢瞓唔瞓覺呀?佢就會點頭,自己行去床到叫我抱佢入去,然後我就閂門走人
晏覺我通常都就咁放佢瞓,夜晚我就會做bedtime routine
沖涼->著睡衣->飲奶->講1-2個故仔->kiss night night,放瞓覺(臨瞓前盡量做D比較CALM既野,好似睇電視呀咁)

我兩個女都係7點上床嘅,有時細女瞓咗個長晏晝覺,眼光光,我都係7點放佢上床
我兩個女一人一間房,放上床後都係會自己同自己傾計,有時講到9點幾先瞓,都係會足足6足兩個鐘!不過我都由得佢地,只要佢唔喊,唔太嘈,我都覺得無所謂

複式洋房

原帖由 yennie 於 09-3-27 01:30 發表
可能佢自細我己經train佢自己瞓,所以當佢知係瞓覺時間會自己爬上床
我歲半嘅女都係,晏晝我見佢攰時,我問佢瞓唔瞓覺呀?佢就會點頭,自己行去床到叫我抱佢入去,然後我就閂門走人
晏覺我通常都 ...

你兩個囡好乖啊.囡仔係乖好多架.我几個朋友啲囡都好乖架. 我同我老公都鐘意囡.囡仔又乖又可愛.可以扮靚靚.仔就.......激死!!!!

男爵府

hi,yennie!
我個囝(2歲半)又係好早訓架!
6:30左右, 佢可以訓到8點起身!
佢番下午班, 放學回來食完飯,就訓, 我擔心佢太早訓了!
我想問下你小朋友, 幾點起身架?

原帖由 yennie 於 09-3-27 01:30 發表
晏覺我通常都 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sweetdog 於 09-3-27 20:28 發表
hi,yennie!
我個囝(2歲半)又係好早訓架!
6:30左右, 佢可以訓到8點起身!
佢番下午班, 放學回來食完飯,就訓, 我擔心佢太早訓了!
我想問下你小朋友, 幾點起身架?

...

晚七瞓到朝七
六點半瞓到八點?咁咪瞓成13個半鐘
佢都瞓得幾多喎!咁你囝囝有無瞓晏覺㗎?

男爵府

原帖由 yennie 於 09-3-28 03:36 發表

晚七瞓到朝七
六點半瞓到八點?咁咪瞓成13個半鐘
佢都瞓得幾多喎!咁你囝囝有無瞓晏覺㗎?

日頭無再訓啦! 番學時有時老師都話佢有時眼訓, 同佢洗個面, 行個圈就好d!
我大肚時,都係早睡, 大約九點左右, 8點起身, 所以可能都有關係!
我擔心佢訓得太多啦!

複式洋房

你哋兩個BB都好犀利啊.咁乖,咁好訓.咁你哋嘛好得閒囉

首頁

尾頁

跳至