母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b一邊夠食, 食左可以飽耐d,
一邊唔夠食, 食左好快就喊, 可以點算?

唔夠食那邊, 食完好耐都冇再谷奶了...
好擔心

公爵府

我都係, 所以只可以隔餐埋身餵, 唔夠奶果邊俾囝囝當奶咀得閒啜下, 希望可以上返奶啦~

民房

原帖由 mrschoy 於 09-3-17 11:22 發表

好擔心

我的情況係同你一樣,一邊夠食有餘,一邊少得可憐 ,而且少果邊真係谷唔起奶。 因為我是全職媽媽所以我唯有頻密D餵。每一餐都係主要食多奶個邊,我也像幸福黃太太那樣,少個邊當奶嘴俾BB啜。
我亦都曾經為一邊少奶而好擔心唔夠奶俾BB,但順其自然吧,多喝魚湯和水,總之餵得一餐得一餐。現在我的BB四個多月,都餵到好大隻!努力啊!

大宅

如果只餵一邊, 會不會大細胸?

別墅

我幾乎每次都是餵兩邊的, 為甚麼你要只餵一邊, 搞到bb不夠食呢?

你可以, 餵完一邊, 掃掃風, 然後餵另一邊, 餵到bb完全飽. 即係今次是餵左邊先的, bb食完左邊, 然後給他食右邊; 食到bb不食, 下次就先給bb食右邊, 然後再餵左邊. 剛餵一邊, 大部份bb都不夠飽的.

原帖由 mrschoy 於 09-3-17 11:22 發表

好擔心
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

醒目開學勳章

我開始諗緊"一邊夠食 一邊唔夠食"係咪我自己先天不足。因為大女嗰時又係咁,不過嗰時右邊有塞過,同埋少奶阿女唔like啜。但明顯地2邊嘅feel同出奶係唔同,左邊勁多奶柱出,bb食一陣就夠飽。
依家小b餵咗個零月都仲算肯食右邊,但都係左邊10分鐘已夠飽仲非常滿足咁食完笑,右邊食足20分鐘都唔夠,仲要補奶,食右邊時仲要食食下cry,自己'吱'係有奶不過得一條奶,阿b又咬我右邊,咁啱右邊又真菌感染,我好想放棄右邊呀~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我之前有大細邊問題,健康院醫生叫我一定要每次餵一邊(唔可以邊邊多奶餵多d),如果多奶果邊谷住唔舒服,可以放少少奶,等唔谷就好收手,不過佢都安忍我,佢都有好多媽媽病人只係餵一邊(因為真係得一邊有奶),叫我唔使擔心,因為到唔餵時,個胸都唔會大細邊,會平衡返喎,我見完佢返黎,真係盡量每次餵一邊,兩邊輪住,而家少果邊比之前快返少少谷奶,大細都平衡返少少

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我之前都係一邊少一邊多~跟著依家要番工~要泵奶就勁驚唔夠奶
咁我番工前有一日~我就埋身餵少奶果邊~多奶果邊就泵
跟著有一日又轉下~多奶果邊埋身多D~少奶果邊泵
咁樣轉下轉下~少奶果邊開通左~多奶左好多
依家我都係睇情況而定今餐泵邊面同埋身餵邊面~同埋一邊餵奶另一邊泵奶~泵個面會出得好快

公爵府

會呀~ 所以千其唔好只餵一邊, 我之前冇理, 只俾亞b食一邊, 結果大細得好明顯, 之後俾佢啜返2邊, 而家就好好多喇~

原帖由 mrschoy 於 09-3-17 18:11 發表
如果只餵一邊, 會不會大細胸?

大宅

我都係邊多邊少,左邊少過右邊,而家每次食一邊,左邊食完唔夠先比埋右邊BB食,希望佢食多D左邊遲D多奶D。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊