自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

bks2014 發表於 18-3-22 08:36
妄圖一人投保 全家都claim

冇腦

大宅

回覆樓主:

其實我都有咁做喎, 我幫阿女買最貴嘅住院plan就係為咗雜費同房錢claim得多d, 我去照顧佢時唔會離開醫院食嘢, 喺醫院一齊食埋, 如果唔得, 我考慮減番細份保險喇

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

I 大蚊豬   

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章

面皮幾丈厚

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

咩年代,香港仲有啲咁白痴既人。
留喺社會冇貢獻,要人道毀滅

joyce02    發表於 18-3-23 09:15

水晶宮

回覆樓主

我都試過,不過係叫多杯橙汁三文治

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我住院老公都餐餐黎開飯

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

咁都得

伯爵府

回覆樓主

太誇張

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Hazelzel 發表於 18-3-22 09:46
我住院老公都餐餐黎開飯

當每個病人都濫用時, 保險公司就會加harsh條款架喇

joyce02    發表於 18-3-23 09:15
放下自在

象牙宮

cattz288 發表於 18-3-22 09:51
當每個病人都濫用時, 保險公司就會加harsh條款架喇
上次隔離床又係老公來開餐,佢話試過claim 唔到老公份餐錢,唔記得佢係邊間保險。

公爵府

Ytfc 發表於 18-3-22 09:04
其實呢,如果保險包叫埋野食都好多人咁做,我自己都有,但叫咁多claim唔到仲敢投訴就真係面皮厚咗啲 ...

我仔入院時我都全家三口係醫院點餐(晚餐),不過當然正常份量啦,但保險冇問我喎,claim足曬。 我印象中張單都冇分開餐飲費用。

所以我睇呢個新聞有D奇怪,可能佢實在食得太豪了,引人懷疑⋯⋯

公爵府

velma 發表於 18-3-22 09:33
其實我都有咁做喎, 我幫阿女買最貴嘅住院plan就係為咗雜費同房錢claim得多d, 我去照顧佢時唔會離開醫院食 ...

Same here, 我仔係claim佢爸爸公司份保險,後來正式claim先知係最貴plan,佢冇同我地拆細項,用一個total claim 90%,剩下的我再claim阿仔自己嗰份,都算貴plan,又係咩都冇問就claim足。

所以我覺得呢件事同投保計劃都有D關係。 講到尾,羊毛出在羊身上啫。

侯爵府

親子王國15週年勳章

阿仔歲幾時住過一次私院, 我地都有叫餐大人食, 不過係正常野, 焗意粉, 炒面之類。到 claim 保險時, 個 agent 話做乜食得咁少野......... 我話, 少嗎? 唔係只 claim 小朋友? 歲幾食得幾多呀? 佢話, 公司唔會睇架, 唔 claim 就笨 佢話, 咁我叫左個粥, 小朋友唔肯食, 再叫個飯唔得咩

但當然我地唔係叫鮑參刺肚啦, 只係唔想特登叫屋企人拎飯/買外賣黎, 又癈事大人出去食, 咪順便叫餐一齊食囉, claim 唔到要我比錢都 okay 的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實保險係講明只claim到病人膳食,唔包家人
我仔入院,我地叫左一窩湯米一家食,咁claim晒都係一兜
如果全家叫晒牛扒仲要每餐幾份,claim唔到真係要講句貪字得個貧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

焦糖媽 發表於 18-3-22 10:19
阿仔歲幾時住過一次私院, 我地都有叫餐大人食, 不過係正常野, 焗意粉, 炒面之類。到 claim 保險時, 個 agen ...

呢d agent咪懶醒囉~如果個客真係聽完叫大餐, claim唔到係咪佢比先?
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 18-3-22 08:41
仲好意思投訴果下好野

白痴仔

寶石宮

2023年兔年勳章

Sumyeema1 發表於 18-3-22 09:08
一人受保,全家享用。

一人claim保 全家上報

珍珠宮

好似有bk jm話好多b6都係咁做,最近保險賠償改條款呢個係原因之一

首頁
12345...8

尾頁

跳至