跳至

首頁

尾頁

別墅

我之前就聽過好多媽媽分享合一堂, 除左呢間仲有無?

大宅

基督教信義會頌安幼兒學校, 啲老師好有愛心但係全日制冇半日班

原帖由 rimali 於 09-3-17 12:38 發表
我之前就聽過好多媽媽分享合一堂, 除左呢間仲有無?

別墅

其實我都想知... 我見有好多媽媽講康傑...
唔知係咪幾好呢?
如果真係馬鞍山冇好... 可能要諗沙田果邊果d lu....

別墅

原帖由 媽咪保保 於 09-3-18 13:45 發表
基督教信義會頌安幼兒學校, 啲老師好有愛心但係全日制冇半日班

多謝回應, 我就係想全日, 好過比人湊日日帶佢出街

別墅

原帖由 carolc 於 09-3-18 13:52 發表
其實我都想知... 我見有好多媽媽講康傑...
唔知係咪幾好呢?
如果真係馬鞍山冇好... 可能要諗沙田果邊果d lu....

我都聽過呀, 但係咪無學卷ga?

禁止訪問

別墅

原帖由 yhk329 於 09-3-18 20:42 發表

N1班係無得用學券的

但又點解上政府個網又有寫減左學卷係幾多錢既? 可能我睇錯左去K1 tim...唔該晒

複式洋房

我小朋友報左黎緊八月威寶n1, 有雙語班/國際班(全日/半日)都有. 之前我都有報bb報康傑, 但最後都沒有去in因我的親戚bb讀過話唔係特別好, 不過我覺得呢d好過人. 我睇bk都有好多人讚康傑.

你去睇多d先決定會好d.

原帖由 rimali 於 09-3-19 09:46 發表

但又點解上政府個網又有寫減左學卷係幾多錢既? 可能我睇錯左去K1 tim...唔該晒

大宅

其實小朋友還小
n班最緊要係近

試諗下風大雨大,天寒地涷,天時暑熱
小朋友要走來走去,上車落車為左什麼
反正只讀一年,下年再搵k1,而n班目的只是學守行為+自理

男爵府

康傑n班唔止學守行為+自理,用的書已經係其他學校k1的書,課程較一般深,但小朋友能力好,學得快,進步快.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 minamina 於 09-3-20 23:10 發表
康傑n班唔止學守行為+自理,用的書已經係其他學校k1的書,課程較一般深,但小朋友能力好,學得快,進步快.

我小朋友讀過半年(細仔),我就覺得呢間學校幾好,那時的校長呀,主任呀,老師同姐姐都好有愛心,課程都不錯,活動又多,是一個不錯的選擇

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 Jennyhui 於 09-3-21 10:35 發表
康傑K1有無學卷? 今年要同阿仔報K1, 想睇吓報唔報呢間好?

無架!

大宅

原帖由 Jennyhui 於 09-3-21 10:35 發表
康傑K1有無學卷? 今年要同阿仔報K1, 想睇吓報唔報呢間好?

無學卷, 我仔仔而家喺康傑讀緊K1, $2000/1個月,另加雜費$900/3個月, 有時還有其他費用,例如買假期習作, 英文光碟

大宅

原帖由 minamina 於 09-3-20 23:10 發表

我兩個小朋友都係曾經康傑n班
我又唔覺得佢特別好
買好多書但未必合適小朋友
反而似是睇下書商的jetso先

小朋友呢個時候唔係講能力,而係講發展的快慢,...能力會在k2時才出現,小2-小3又會再有一個關口

康傑基本上ok(愛心係辦幼稚園基本上一定要有的)
但人手resources比較緊張
始終係私校ma
不過讀n班係ok的

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 hellokm 於 09-3-24 11:49 發表

我兩個小朋友都係曾經康傑n班
我又唔覺得佢特別好
買好多書但未必合適小朋友
反而似是睇下書商的jetso先

小朋友呢個時候唔係講能力,而係講發展的快慢,...能力會在k2時才出現,小2-小3又會再有一個關口

康傑基本 ...

其實~ 見過mina個小朋友未入學前嘅"能力"後 (我都鍾意用呢個term喎!)~ 都請教過佢點揀nursery, 坦白講, 我個小朋友需要d深d嘅課程, 不過康傑老師就話課程算普通, 唔係太深~
anyways.. 嚟緊都會插班, 希望小朋友讀得開心啦!

男爵府

我信小朋友"能力",這一代比我地醒好多,雖然只是N1,但佢地好似海棉咁吸好多"知識",關鍵在於有無人製造這個學習環境俾小朋友(我自覺小時沒得到好好的栽培)發展自己的能力.
學校派的購書單張,我全沒買過.學校也沒要求要買.

男爵府

原帖由 kerkermui 於 09-3-24 15:23 發表

其實~ 見過mina個小朋友未入學前嘅"能力"後 (我都鍾意用呢個term喎!)~ 都請教過佢點揀nursery, 坦白講, 我個小朋友需要d深d嘅課程, 不過康傑老師就話課程算普通, 唔係太深~
anyways.. 嚟緊都會插班, 希望小朋友讀 ...

康傑沒學劵,灝灝會入張煊昌讀K1,希望果邊課程唔好太淺,否則又要轉校.

大宅

老實說,真係唔覺佢深wor
都係a-z, 1-9
圖形顏色的中英文
一些簡單的中文字(只要求看圖認字)
如果要求高D的話, 不如送佢去讀英文學校LA

男爵府

阿仔原本唔講中文,因為長時間同菲菲講英文,所以入主流的中英文幼稚園,而家多左用中文表達
康傑N1的英文課本當然只係A-Z,顏色,形狀等,K1可能都差唔多.但功課都幾多元化,而且有個叫我係小主播的活動可以強化所學,小朋友從上一單元課本聯想到什麼,就要求家長為小朋友準備資料帶回學校,與同學分享匯報,提升他們表達能力及人際溝通能力.
所以家長星期五就會收到一堆功課

首頁

尾頁

跳至