跳至

首頁

尾頁

大宅

Jessica pls take care yourself ~
Your baby is soooo cute hehe ~

複式洋房

真係好快呀, 咁快就滿月啦~~~~
我o係fb見到孖b, 好得意呀~~~
對眼好似媽媽, 好大同雙眼皮好深呀~~~
大個一定好叻女啊~~~

複式洋房

take care ur body~~~hope to see more photos of twins

大宅

原帖由 wing724 於 09-3-18 03:55 PM 發表
孖B媽,

希望孖B囡快d足磅出院啦!

仲有, 我想問下你知唔知道而家東區用緊邊隻奶粉啊~~~~~

而家東區普通BB仲用緊美素佳兒, 早產B用S26.
但四月一號就轉奶粉, 到時唔知轉邊隻.

大宅

原帖由 Polaris 於 09-3-18 04:00 PM 發表
我都想睇孖女...post左係邊呀...?

咪我張相囉!

大宅

原帖由 joey722 於 09-3-18 12:21 PM 發表
你有冇用束腹帶收肚呀?之前有朋友同我講買一包初生尿片就夠用... 依家睇黎我要買定多兩包先得喇~

我無用束腹帶呀, 我朋友送左一條比我, 但我用左十五分鐘頂唔順…好辛苦…@@"

初生尿片一包就夠?好似HUGGIES咁, 一包得35塊, 一個B一日都起碼換八次十次片啦…初生可以用到5KG喎!

大宅

原帖由 bebe2009 於 09-3-18 12:35 PM 發表
hi, jessica

你要小心處理開刀既傷口呀..就算傷口唔痛之後都要記得唔好咁用力..因為內裡既傷口仲未埋口架.!

你泵人奶沒有問題嗎? 真係好啦..因為孖b女食人奶..會吸收你既抗體..增強抵抗力呀! 我都希望成功喂到 ...

知道!我而家都唔敢用力呀, 真係復完慢D, 而家一用力都會有少少痛架!
泵人奶完全無問題呀, 而家我係醫院既出名多奶媽咪…平均三個鐘泵一次, 一次平均有300ml (10oz), 頭先探完孖女去左食飯成七個鐘無泵到, 返到屋企仲流到周圍都係, 泵左成600ml, 連我自己都嚇親!孖女都飲唔晒!餘下果D咪冰晒佢做後備囉!

只要泵密D, 一上到奶就得架喇!起碼都餵頭果一個月呀!

民房

真羨慕可以餵人奶的媽媽,希望bb出世後我也可以做到吧.. ...!!! >:< 辛苦 辛苦 辛苦 辛苦 我覺得都是值得的 X_X

另,請問人奶可以放在雪櫃多久呢?

民房

真羨慕可以餵人奶的媽媽,希望bb出世後我也可以做到吧.. ...!!! >:< 辛苦 辛苦 辛苦 辛苦 我覺得都是值得的 X_X

複式洋房

原帖由 李露媚 於 09-3-19 02:51 發表

知道!我而家都唔敢用力呀, 真係復完慢D, 而家一用力都會有少少痛架!
泵人奶完全無問題呀, 而家我係醫院既出名多奶媽咪…平均三個鐘泵一次, 一次平均有300ml (10oz), 頭先探完孖女去左食飯成七個鐘無泵到, 返到屋企仲 ...

知道你餵人奶那麼順利, 真替你及孖b高興!!!! 繼續努力呀!

請問你用緊邊隻奶泵呀? 是買定租醫院的奶泵呀?
我仲未買呀!

大宅

睇唔出你咁瘦咁好奶喎
唔知我到時有無得出, 上個月已經日日飲魚湯, 到而家都仲未谷奶咁.

不過我媽叫我餵兩個月人奶就夠

複式洋房

你張相,只見到兩只wowo狗,點解呢?
原帖由 李露媚 於 09-3-19 02:42 發表

咪我張相囉!

別墅

原帖由 李露媚 於 09-3-19 02:51 發表

泵人奶完全無問題呀, 而家我係醫院既出名多奶媽咪…平均三個鐘泵一次, 一次平均有300ml (10oz), 頭先探完孖女去左食飯成七個鐘無泵到, 返到屋企仲 ...
好羨慕你ar, 我4月生, 都打算返工前喂人奶. 不過又惊上唔上到奶. 我d同事提我, 唔好先講定喂人奶, 惊頭幾日上唔到奶, 過左派奶(奶粉)時間, BB冇奶飲. 請俾d意見ar

別墅

孖女好得意呀!!恭喜ar!!
好彩你夠人奶o查!!if ng 係條數幾係野...
希望你對孖女快D出院la!!

大宅

原帖由 sodahall 於 09-3-19 11:19 AM 發表

睇政府醫院比我睇單張, 普通雙門雪櫃, 如果放下格可以KEEP 24-48小時; 冰格可以KEEP 2個月!

大宅

原帖由 ChrisAlfred 於 09-3-19 03:56 PM 發表
睇唔出你咁瘦咁好奶喎
唔知我到時有無得出, 上個月已經日日飲魚湯, 到而家都仲未谷奶咁.

不過我媽叫我餵兩個月人奶就夠

哈!我而家個胸好大架! (不過多唔多奶唔關個胸大細事)
你咁早飲定魚湯?到時乳線未通你又谷奶好辛苦呀!

到時先PLAN餵到幾時啦, 餵得越耐就越好, 人奶始終對媽咪同BB都好有益架!

大宅

原帖由 mantoby 於 09-3-19 04:39 PM 發表
好羨慕你ar, 我4月生, 都打算返工前喂人奶. 不過又惊上唔上到奶. 我d同事提我, 唔好先講定喂人奶, 惊頭幾日上唔到奶, 過左派奶(奶粉)時間, BB冇奶飲. 請俾d意見ar ...

唔使怕架, 姑娘會睇住BB, BB飲左幾餐都無尿就會補奶粉; 如果你開頭唔比BB吸多D仲難上奶呀, 要比BB吸多D刺激多D先會幫助增加乳汁. 你唔講定餵人奶, 醫院下下幫你餵左奶粉BB飲慣左奶咀就唔鐘意吮媽咪個乳頭架喇!

民房

原帖由 李露媚 於 09-3-20 01:03 發表

睇政府醫院比我睇單張, 普通雙門雪櫃, 如果放下格可以KEEP 24-48小時; 冰格可以KEEP 2個月!

可以keep咁耐呀.. 飲唔晒可以用黎沖咖啡.. ;p kidding only

別墅

gum餵人奶係mi媽咪唔可以補架??
你E家有無食補品ar??

大宅

原帖由 fannybill 於 09-3-21 12:46 AM 發表
gum餵人奶係mi媽咪唔可以補架??
你E家有無食補品ar??

可以補呀, 唔補唔得.但要睇住時間.
泵奶/餵奶後先食補品, 如雞酒, 薑醋, 廿八方等等; 食完補品要起碼隔個半鐘先再餵奶/泵奶就得.

首頁

尾頁

跳至