自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

http://www.hkheadline.com/instantnews/video_news.asp

睇完今日呢篇新聞同video,我都係覺得呢個警員開槍係咪妥當?嗰個印巴籍人,又未必識聽得哂中文,又唔見得係正常(周街痾尿應該係傻佬黎啦),咁全程個警員warning個印巴籍人都係講全中文...佢又係得一個人又唔係悍匪...係咪真係一定要開槍呢?個警員自己一個人搞唔掂係咪都唔可以CALL支援呢?

睇完呢單新聞真係充滿問號...

男爵府

記者 寫 GE 都未必係事實之全部......況且,通常唔危急香港警察都唔敢亂開槍,因為好多麻煩事跟尾 : 要寫REPORT,又要向警監交代,又要上死因庭.......

禁止訪問

大宅

死因庭会張個case抽絲剝繭,如栽定非法殺人警員会被起訴.

case好複雜,不是大家在這三言兩語就講到啱定唔啱.

水晶宮

原帖由 鵝老太 於 09-3-18 09:17 發表
記者 寫 GE 都未必係事實之全部......況且,通常唔危急香港警察都唔敢亂開槍,因為好多麻煩事跟尾 : 要寫REPORT,又要向警監交代,又要上死因庭.......

但就咁睇我真係覺得幾兒戲囉,個南亞人(再睇番報道又話佢係南亞籍人士)得一個人,之後佢係有攞摺凳黎打嗰個警員,但係咪真係代表警員可以開槍呢?我就係有個疑問,個警員當時唔可以先行離開現瑒避開嗰個南亞人然後再CALL支援幫手?二黎又覺得R頭既係,平時唔係規定咗警員執行任務時至少係兩個人同行互相照應嗎?同埋,嗰個始終唔係中國籍人士,如果開口warn佢,係咪應該加番D英文等個南亞人有機會聽得明個警員講乜呢?

呢單野令我又諗番早輪日本有單新聞,又係有個鬼佬無啦啦潛入日皇皇宮個御花園嗰條城河度游水,班日本警察又係奉命到場捉傻佬,但人地都唔係只派一個警察咁兒戲啦,班日本警察全程都只係氹雀咁氹個鬼佬游番上岸,個鬼佬擺明玩野梗係唔肯就範啦,佢都有立野掟向警察度架...咁嗰班日本警察都只係攞盾牌護住自己啫,最後等個傻佬攰咗上岸,咁佢地至拉個鬼佬,全程半點兒武力都無....但點解香港呢單可以咁快要掹槍呢?仲要係打頭喎...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我只係覺得, 警察都係人, 打得死的, 都要保護自己lor
對住個狂人(狂又好顛又好身有屎都好), 有襲擊性, 有蠻力, 開左一槍都唔識stop, 唔繼續打落去, 唔通掉頭走?
事後就話証實只係一個流浪漢姐, 如果搜完屋發現佢原來打算做大案所以反抗, 咁條數又點計?
嗯......至於打頭, 以香港警察既槍法, 我會相信佢本來未必想描準個頭..........
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-3-18 09:11 AM 發表
http://www.hkheadline.com/instantnews/video_news.asp

睇完今日呢篇新聞同video,我都係覺得呢個警員開槍係咪妥當?嗰個印巴籍人,又未必識聽得哂中文,又唔見得係正常(周街痾尿應該係傻佬黎啦),咁全程個警員warning ...

子爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-3-18 09:30 發表

但就咁睇我真係覺得幾兒戲囉,個南亞人(再睇番報道又話佢係南亞籍人士)得一個人,之後佢係有攞摺凳黎打嗰個警員,但係咪真係代表警員可以開槍呢?我就係有個疑問,個警員當時唔可以先行離開現瑒避開嗰個南亞人然後再CAL ...
佢有用晒成支胡椒嘖霧,先再開槍

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我睇完新聞又覺得佢都盡咗力, 生死關頭仲要講by拎go咩!講英文佢都未必識聽。

有時唔使咁陰謀論, 可以救到相信佢地都会盡力嘅!

禁止訪問

水晶宮

原帖由 臭八婆 於 09-3-18 09:20 發表
淨係睇救護員推個人入去醫院慢條斯理,就充
份表現種族岐視la,換轉上次個大粒警司吞槍自殺,班
友知係大粒佬,好似衝鋒咁推去la

淨睇片真係唔知搞咩...我諗可能係斜坡卦...班救護員行唔快卦...mouth:

水晶宮

原帖由 臭八婆 於 09-3-18 09:34 發表
告就肯定告唔到架la,有無人記得有個無
線藝員高崗手無寸鐵比個差人啪低左,最後點丫

下....有件咁既事?係幾時既事黎架?點解會咁既?

別墅

客觀事實係 個警員只係受輕傷,
開槍打中個頭

水晶宮

原帖由 Anpanmama 於 09-3-18 09:32 發表
我睇完新聞又覺得佢都盡咗力, 生死關頭仲要講by拎go咩!講英文佢都未必識聽。

有時唔使咁陰謀論, 可以救到相信佢地都会盡力嘅!

咁又唔係陰謀論,咁都純綷一齊討論下啫!當討論一個問題時梗有正有負,有唔同意見同諗法,係好正常既事黎,都係大家拎出黎傾下,亦唔係針對邊一方囉.

只係我覺得除咗開槍,可以用其他方法囉,再者我又真係唔覺得係生死關頭黎,人家得張摺凳,個警員又棍又胡椒又槍...個警員又可以CALL支援,個南亞人得一條友無支援...

大宅

好媽媽勳章

警察都要保護自己,其實未必對住個頭開槍,只不過大家左閃右避先可能發生,而且香港警察開槍邊有咁準,雖然只得個南亞人,但都係搜查先知道,真係唔好咁陰謀論。

洋房

一睇新聞就覺得有問題!
入警校唔知學過d乜,只識開槍

水晶宮

原帖由 chaaa 於 09-3-18 09:39 發表
客觀事實係 個警員只係受輕傷,
開槍打中個頭

開槍打中個頭,呢樣我估都可能係意外,咁始終個南亞人仲响樹打緊個警員,不過就係唔明,點解唔搵多個警員一齊行動,搞唔掂點解唔call番總部搵支援,又唔firm個南亞人聽唔聽得明中文,如果個南亞人真係聽唔明,仲可能佢本身係傻既,我又覺得死得好唔抵...咁佢之前都只係俾人投訴响街隨地痾尿啫,,,

禁止訪問

水晶宮

原帖由 毛媽 於 09-3-18 09:44 發表
一睇新聞就覺得有問題!
入警校唔知學過d乜,只識開槍

就係覺得如果咁都要開槍彭瓜人,會唔會太兒戲咗D呢?有D擔心囉.

水晶宮

原帖由 臭八婆 於 09-3-18 09:44 發表
BkGyq5pw-Eo
呢d開山刀石油氣罐重唔啪佢

呢個堅喎!分分鐘爆炸!!!可能就係咁至唔敢彭瓜佢...容乜易打中個石油氣罐架~~~

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至