自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chrisdina 發表於 18-3-27 04:47
我就係想train 到好似你隻咁,你係咪要train室內先?點樣係廁所去?我之前用pottypad教入企缸去,原本想慢 ...

我養隻大狗時係成廿幾年前,果時無人用training pad. 記得當年係佢疴左就用布抹,然後連布帶狗放厠所,話佢知要去厠所疴,試左一兩星期,肯定佢知道厠所先疴得,先開始帶落街。
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

GiCa 發表於 18-3-27 09:42
我養隻大狗時係成廿幾年前,果時無人用training pad. 記得當年係佢疴左就用布抹,然後連布帶狗放厠所,話 ...

Sounds very fair, thanks for your advice

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我養過husky混拉布拉多,由2個半月 BB開始養,BB時學識係報紙或街去,冇限水但佢一日最多去5丶6次,你狗狗去咁多次太誇張,佢係次次都有大量vv定少少?

侯爵府

回覆樓主:

除咗讚, 我地会獎佢零食. 個零食樽放在要去疴尿嘅地方.
至于边道放零食樽, 睇下狗狗最常疴喺边囉. 我養柴犬, 好難教都教到, 努力!

至于5個鐘疴14次就真係有問題, 雖然只係三個月但唔可能疴咁多. 飲水太多可能係原因 ...以佢正常水量黎limit水睇下.

我明白,係好困擾, 初初養柴柴我都俾佢搞到人都癲, 後來改用零食獎勵, 疴錯都唔再閙, 好快就定点疴啦. 仲有最佳拍當 ... 尿墊. 疴完先冚上尿墊抹, 比較方便無咁吃力, 我地仲用少少香薰水抹一次癖臭添.

見别人養的好好玩, 自己養就真係唔講得笑, 我都抑鬱咗幾個月呀!

子爵府

回覆樓主

可能身體有事,正常唔會去咁多次小便。
我隻金毛尋回犬一天只出街兩至三次。唔會在家辦公。十歲了。
I support autism acceptance!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

chrisdina 發表於 18-3-27 08:43
我今日上午冇limit水,未到6點已經痾左peepee20次都算正常?
如果獸醫冇話佢身體出現問題, 佢痾幾多次都係同樣做法既啫, 痾錯咪勁鬧佢, 再指正確地方佢知, 都係嗰句, 俾D耐性, 抹屎抺尿係養狗必經過程

大宅

chrisdina 發表於 18-3-26 22:12
第一次養大狗,衣家3個月大,已經養左一個月啦
重未成功potty train 到,之前d細狗全部唔駛一星期就搞掂

我唔知你想教隻狗室外定室內去,但不論邊度去,三個月嘅幼犬處於訓練學習階段會懶尿係正常。另外我唔知你限水係咩意思,但放長水係唔好嘅,要定時比水佢飲,飲完你要比啲時間了解佢嘅習慣,比如佢飲完半個鐘就懶,你下次就比完水半個鐘就帶佢去廁所,佢去完就即刻讚佢比野食。仲有,如果佢賴左唔好打罵,唔出聲清理左佢就得,傳統嘅打罵方法隻狗跟本唔知自己錯咩,佢只會用自己嘅方法解決問題,例如匿埋一邊痾唔比你發現就唔使比你罵

大宅

chrisdina 發表於 18-3-27 02:33
冇喎,醫生冇suggest,
會有咩可能?我見糖尿都有可能
尿道炎醫生又話chances 低,佢全晚9個鐘唔去又冇問 ...

痾太多次,每次尿量多的話,要搵出原因,撇除糖尿,或者要求醫生驗血,睇下腎臟或其他內臟正唔正常。現在先搵出尿次數同尿量多嘅問題重要過尿錯地方。

子爵府

回覆樓主:

我會limit佢飲水,一個鐘比佢飲一次。
如果係室內train,我就教佢係廁所,用個欄攔住門口,地下舖尿墊,屙左先比出黎。如果佢屙得咁密,半個鐘就捉佢去一次。我以前果隻大狗都train左兩個月,由開頭到處屙,到慢慢等你帶,到間中自己記得去,再到自動自覺走入去。開頭果兩個星期係好頭痕,壓力都大,日日抹尿好煩,但當佢第一次自己識入去屙心情真係難以形容。

首頁

尾頁

跳至