論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

現在人工 已經係HKD 4410保險 1200 + AGENT FEE HKD 8890 (你看廣告以為是那個價錢 還沒包保險 驗身費 文件費 一次差不多要HKD13000) = HKD 590 一個月
HKD4410 +590 = HKD 5000
再加上洗碗 (水長流) 洗澡 30分鐘 (到你受不了開口 改善一下 又會回到30分鐘) 煤氣 + 電費 (開燈忘記關燈 一件衣服就盪) 吃飯 (我家四大一小 一日HKD100 三餐) = HKD 1200 - HKD 1500

HKD5000 + 1500 = 基本HKD6000

大宅

仲未計佢整爛O野

伯爵府

sabsab122 發表於 18-3-28 16:05
回覆 小白兔co 的帖子

點解大家對請工人姐姐都咁負面?又話工人姐姐要貴養,又話會用爛晒啲電器,又話水電 ...

其實又唔係個個姐姐都咁嘅,只係大家比定個最壞打算樓主等佢有心理準備。

我自己姐姐就好好,冇整爛野,有啲玩具仲整返好,但朋友啲姐姐煮爛啲貴煲又有,撞爆電磁爐都有.....所以請人前都最好有個心理準備

水晶宮

謝家大少奶 發表於 18-3-28 17:07
現在人工 已經係HKD 4410保險 1200 + AGENT FEE HKD 8890 (你看廣告以為是那個價錢 還沒包保險 驗身費 文件 ...

我用左姐姐九年,就計佢唔打爛嘢,用水電慳,都要包佢基本一日三餐,水電煤,來回機票保險,一陣有乜病病痛痛

水晶宮

小白兔co 發表於 18-3-28 15:08
40蚊一家三口,2菜一肉,都不夠食嗎?
我地仲有剩,食吾曬!
如果你去政府大樓街市買送,你地一定貴咯!

我做左家庭主婦幾拾年一家三口四十元餸,我真係買唔到

大宅

jojojojom 發表於 18-3-28 17:46
我做左家庭主婦幾拾年一家三口四十元餸,我真係買唔到

我做家庭主婦快7年,我是買到有時仲是35蚊搞掂!2菜1肉,3人食! 以前5人食,我都是55蚊左右搞掂
煲湯另計算
嘻嘻

水晶宮

小白兔co 發表於 18-3-28 17:51
我做家庭主婦快7年,我是買到有時仲是35蚊搞掂!2菜1肉,3人食! 以前5人食,我都是55蚊左右搞掂
...

買三人蒸排骨三十元得小小,一斤本地菜十多元一斤,可能我地大餸

大宅

jojojojom 發表於 18-3-28 18:05
買三人蒸排骨三十元得小小,一斤本地菜十多元一斤,可能我地大餸
...

我買100蚊腩排,已經4日食
嘻嘻

大宅

jojojojom 發表於 18-3-28 18:05
...

我多數買親菜都是,2斤計,生菜2斤都是10-15蚊!菜心2斤15-18蚊,反正2斤我都要食2日,再加上瓜類
嘻嘻

大宅

唔係唔得ge 買斤菜10幾蚊,炒旦幾蚊..睇下食咩囉

但如果你話食蝦,40蚊都買唔到一斤....所以睇下食咩....如果個工人又好又唔揀擇,食咩都冇所謂,當然就好啦,如果個工人用咩前都幫你慳錢,當然就最好啦....正如有d工人訓廳冇所謂,有d工人就一定唔得....所以自己諗下...我諗呢個討論區都見得多例子...好多人都迫不得已先請工人...遇到個好既咪正囉....遇到個衰既...偷你錢既,你支出咪又多左囉...

侯爵府

小白兔co 發表於 18-3-28 18:10
我多數買親菜都是,2斤計,生菜2斤都是10-15蚊!菜心2斤15-18蚊,反正2斤我都要食2日,再加上瓜類
...

你咁慳,勸你唔好請工人,咁食法,工人做唔長

大宅

ninachu 發表於 18-3-28 18:24

這不是慳
問題上街市價就是咁平,難道我叫人賣更貴俾我?
買多,食吾曬又浪費,值得嗎?
3人,2菜一肉好差嗎?
嘻嘻

大宅

我地也經常外賣 或 出街食飯
我們也不是慳開資人
嘻嘻

侯爵府

小白兔co 發表於 18-3-28 18:27
我地也經常外賣 或 出街食飯
我們也不是慳開資人

你鐘意啦

大宅

ruby_lam1024 發表於 18-3-28 18:12

唔係唔得ge 買斤菜10幾蚊,炒旦幾蚊..睇下食咩囉

你所講例子我也聽得多
請工人等同買股票
嘻嘻

大宅

我認為 3個人,2菜一肉,一星期2次湯,已經好ok
餐餐飯送清,總好過餐餐食隔夜,對身體又不好,倒又浪費!
對不?
嘻嘻

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

我姐姐嚟左水電都無大幅增加吖,呢個做左四五個月,agent fee 約$10000,每日$10早餐,有時午餐$20,係換過煲,其他無爛,冲涼20分鐘內,保險千幾兩年,每天只煮晚飯,加第二日飯盒,買餸都係每日$60內。睇你遇到正唔正常姐姐啦,如果佢做幾個月又話唔做要賠一個月加機票,再請過個又agent fee過萬,咁就洗唔少錢了。

大宅

Ada2288 發表於 18-3-28 18:47
我姐姐嚟左水電都無大幅增加吖,呢個做左四五個月,agent fee 約$10000,每日$10早餐,有時午餐$20,係換過 ...

多左姐姐食飯,60蚊內搞掂晚餐,我認為正常合理。
嘻嘻

大宅

請教樓主,請問北角邊個街市買嘢又平又靚?工人姐姐有時要去北角買餸,但買返嚟啲嘢又爛又貴⋯
你買開嗰個街市,有冇有機瓜菜水果,新鮮牛肉同埋活雞?謝謝

大宅

sabsab122 發表於 18-3-28 18:57
請教樓主,請問北角邊個街市買嘢又平又靚?工人姐姐有時要去北角買餸,但買返嚟啲嘢又爛又貴⋯
你買開嗰個 ...

我都是春秧街買,無你所講情況咯⋯⋯
我仲要是中午時間買,所以我也不理解你工人點買

嘻嘻

首頁
12345...7

尾頁

跳至