烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

好耐冇發帖,因為返工後冇時間整嘢食,焗爐被打入冷宮多年,舊年想焗曲奇俾個女帶返學先發現壞咗,要搞到煎曲奇

蛋糕曲奇冇得整,難得有少少時間,手痕整咗pancake。

講明糊口級,製作非常隨意,數字屋買到嘅平高粉、快熟燕麥片、蛋、奶、牛油、原蔗糖、煉奶、即發酵母同少少鹽,搞靠發酵唔用發粉(冇買無鋁發粉),亦因為糊口級所以份量好多,人人食得飽

FiFiMa    發表於 18-3-30 01:44

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

andyman 發表於 18-3-29 18:12
嘩, 好耐未見你出麵包糕點POST啦
我太懶喇,懶到連焗爐都擺到壞埋。

我舊年買咗麵包機,不過味道同質感與搓嘅包差好遠,試過加中種有改善,但等部機整,溫度、造型同烤焗時間有一定限制,變咗份量控制要好嚴謹,我依d較為隨心整嘅人對住麵包機,整幾次又的唔起心肝持之以恆。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至