自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我的一位親戚患類風濕關節炎己久,令手腳變形,有什么辦法醫治。政府醫话要截肢,他很驚,現在有時也只食止痛去水药,不肯去醫院。有冇其他辦法醫治,请賜教。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

已變形即係已經病發左好耐無去醫?試吓睇個私家醫生問吓意見先

寶石宮

2023年兔年勳章

Davidchi 發表於 18-3-29 07:59
我的一位親戚患類風濕關節炎己久,令手腳變形,有什么辦法醫治。政府醫话要截肢,他很驚,現在有時也只食止 ...

考慮睇私家醫生攞多個意見

水晶宮

睇 類風濕專科

子爵府

要截肢?
唔係呀? 情況真係咁嚴重? 係咪變晒形呀?
我媽以前係耕田, 後來來咗香港又做埋酒樓推車仔買點心, 洗碗等辛苦工作. 退休後回鄉居住, 聽佢講兩隻手痛, 手指關節腫大又痛, 以為係之前辛苦做工所做成嘅後遺症, 以為係普通風濕痛, 所以只係食下止痛藥就算, 有時仲打止痛針.
後來關節腫痛情況時好時壞.有次佢返香港探我, 我就同佢去睇醫生,又做 身體檢查(用醫療卷), 順便驗埋有無類風濕, 報告證實類風濕因子好高, 好驚人, 私家醫生都話類風濕好難醫, 淨係比咗止痛消炎藥佢, 又無話寫轉介信去睇專科
而且我自己所知都係類風濕無得醫, 只希望我媽病情唔好變嚴重就好.
直至有次瞓醒, 佢隻腳膝蓋腫晒, 屈唔到腳行路, 好辛苦. 佢平時都好忍得痛, 但係呢次真係好痛, 痛到止痛藥, 止痛針都無效, 我媽仲話可能以後都行唔到, 返唔到香港探我地
最後返去振我媽返來睇政府門診, 醫生話係眅蓋軟膠磨損, 無晒軟膠, 所以有積水. 提議抽咗關節嘅水, 同比咗一大袋必理痛. 無轉介信. 我咪又去睇咗兩個私家醫生, 其中一個又係話無得搞, 一定要換人造膝蓋, 又話我媽都7X歲, 唔好做手術, 食藥止痛算, 另外一個私家醫生緊幫我寫信睇骨科, 最後去咗 QE 排期.
上年年頭排到期睇QE, 醫院同佢抽血(10支)做詳細化驗, 又照咗2X 張 X 光, 證實真係類風濕關節炎先可開類風濕藥
喺未有化驗報告前, 醫生開咗強力止痛藥比我媽, 我媽話食到好辛苦, 一日食3次, 佢話食到個人無晒胃口, 食嘢飲水無味, 唔想吞
確證係類風濕關節炎後, 醫生開咗一隻專醫類風濕, 一星食一次, 每次三粒, 一隻葉酸來舒緩類風濕藥副作用, 每星期一之, 每次一粒, 我媽見唔使日日食藥, 已經好開心, 三個月後覆診, 覆診之前抽血.
食咗藥後, 我媽話好咗好多,痛少咗, 返發次數少咗. 覆診時, 醫生話類風濕指數低咗好多, 之前,指數好似7X幾, 而定得返單位數, 我媽食咗藥後痛嘅程度如個要比分, 之前係10分, 而家係1 分
醫生話隻藥對佢有效, 而定每3個月覆診一次, 見到佢無咁痛苦, 我都安心好多

子爵府

回覆樓主:

所以最好叫私家醫生寫轉介信去睇政府,而家有隻專醫類風濕嘅藥,唔好放棄呀,雖然唔可以根治,起碼都可以減輕痛苦呀

水晶宮

sorfn89 發表於 18-3-29 10:36
要截肢?
我媽以前係耕田, 後來來咗香港又做埋酒樓推車仔 ...

請問咁你媽媽膝頭哥痛係咪因為類風濕關節炎而唔係退化?

男爵府

回覆樓主

我係類風病人,如果已經變形係不可逆轉,除非kb手術可以糾正,否則單食藥唔會變返正常關節。儘早睇專科拎左意見先,變形已經係非常嚴既情況

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Mikor 發表於 18-3-29 19:17
我係類風病人,如果已經變形係不可逆轉,除非kb手術可以糾正,否則單食藥唔會變返正常關節。儘早睇專科拎左 ...

Jm 保重

別墅

sorfn89 發表於 18-3-29 10:36
要截肢?
我媽以前係耕田, 後來來咗香港又做埋酒樓推車仔 ...

你媽媽手腳有冇變形?

伯爵府

回覆樓主:

真係好嚴重呀 其實應該一早睇,証實左係要長期食风濕藥。如果唔一直控制,只會越見嚴重

子爵府

ricecooking 發表於 18-3-29 18:10
請問咁你媽媽膝頭哥痛係咪因為類風濕關節炎而唔係退化?

又係退化,又係類風濕

子爵府

Davidchi 發表於 18-3-29 20:25
你媽媽手腳有冇變形?

兩隻手手腕骨,手指關節腫大, 縮唔返正常size.

別墅

sorfn89 發表於 18-3-29 23:54
兩隻手手腕骨,手指關節腫大, 縮唔返正常size.

咁QE都follow 得幾好

象牙宮

Davidchi 發表於 18-3-29 07:59
我的一位親戚患類風濕關節炎己久,令手腳變形,有什么辦法醫治。政府醫话要截肢,他很驚,現在有時也只食止 ...

患類風濕關節炎, 手腳變形, 或其它..... 須醫療的長期。
还有其它什么症狀?

我係類風病人,手指已經變形係不可逆轉。

还有其它病跟我。

長期食藥, 長期檢血。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

醒目開學勳章

Mikor 發表於 18-3-29 19:17
我係類風病人,如果已經變形係不可逆轉,除非kb手術可以糾正,否則單食藥唔會變返正常關節。儘早睇專科拎左 ...

我亞媽早前左手第三隻手指關節位痛,痛左一段時間無再痛,而家輪到右手第三隻手指關節位痛,想問似唔似類風濕呢?

大宅

fundfund 發表於 19-3-26 22:59
我亞媽早前左手第三隻手指關節位痛,痛左一段時間無再痛,而家輪到右手第三隻手指關節位痛,想問似唔似類 ...

類風濕係ㄧ對咁痛,即是右手中指痛,左手中指跟住都痛

公爵府

醒目開學勳章

den01 發表於 19-3-26 23:31
類風濕係ㄧ對咁痛,即是右手中指痛,左手中指跟住都痛

佢係左手痛完,唔痛後,到右手同一關節位痛,位置是對稱的,只係不同時間出現

琥珀宮

畀面勳章

類風濕關節炎變形要截肢?唔係啩
部份人打生物製劑會有改善

大宅

冇致命因素,就毋需截肢

首頁

尾頁

跳至