夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果一個新移民妻子, 在港未夠七年, 個女都未夠七年, 但個仔有出世紙, 呢刻個老公在香港包二奶, 間公屋係老公名, 咁而家個妻子可以點做?

大宅

申請另一間公屋囉, 社工會教你點做, 之前天水圍d新移民都好似係咁架喎

大宅

原帖由 Casttle 於 09-3-18 16:28 發表
申請另一間公屋囉, 社工會教你點做, 之前天水圍d新移民都好似係咁架喎

但妻子沒有工作, 此外居港未夠七年, 咁怎樣呢

男爵府

樓主想問咩?
老公包29, 咁你忍得咪忍囉.唔忍得咪離婚囉...晌香港包29?咪告佢通姦囉...又唔係大陸..

好似講到, 佢包29, 咁我點可以再申請多間屋咁...唔係諗點修補關係既......根本係為左間屋咁既...

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

冷靜D, 打去房署問下 : 2712 2712

如有證據佢通姦, 咁就算佢係屋主, 離婚後間屋都可能會係你三母子的. 叫佢搬, 唔係你搬. (不過係個人咁諗, 唔知啱唔啱).

原帖由 十一月 於 09-3-18 16:20 發表
如果一個新移民妻子, 在港未夠七年, 個女都未夠七年, 但個仔有出世紙, 呢刻個老公在香港包二奶, 間公屋係老公名, 咁而家個妻子可以點做?
生日月, 開心過

大宅

其實主人翁唔係我, 係我阿嬸, 如果係我, 我絕對容忍唔到自己老公對自己不忠, 正所謂一次不忠, 百次不容。阿嬸想要返個老公, 但已經被個女人迷得好緊要, 阿嬸話要死, 個老公都無動於忠 , 但做後輩又不便講咁多, 咁睇下如果以呢個情況, 如在壞處想, 佢首先至少有瓦遮頭先, 佢有無工作, 小朋友一個小學, 另一個中學, 兩個都需要錢, 申請綜緩阿嬸同個女都未夠七年, 咁點算呢?
姐妹們, 有無好提議建議下呢?

大宅

原帖由 雪文 於 09-3-18 17:44 發表
冷靜D, 打去房署問下 : 2712 2712

如有證據佢通姦, 咁就算佢係屋主, 離婚後間屋都可能會係你三母子的. 叫佢搬, 唔係你搬. (不過係個人咁諗, 唔知啱唔啱).

...

佢間公屋係買的, 咁可以轉業權嗎?

男爵府

畀面勳章

拿拿聲去揾工做la...
男人有邊個靠得住??

侯爵府

好媽媽勳章

1) If your 阿嬸 want to get as much as she can ($ + flat) from that man, then she should talk to a lawyer, not 社工.
2) If your 阿嬸 want to 申請綜緩 so that she don't need to work and have $ monthly..... then talk to 社工 or wait for some years until she get *** in her id.
3) If she want to 靠 herself, then 拿拿聲去揾工做la. As all her kids are full day in school, she can work! (like most of the hk poeple, father and mother are all have their work when their kids go to 小學). The elder kid (中學) can take care of the younger kid (小學) after school.
4) Back to the place she lived before............

原帖由 十一月 於 09-3-19 09:56 發表
其實主人翁唔係我, 係我阿嬸, 如果係我, 我絕對容忍唔到自己老公對自己不忠, 正所謂一次不忠, 百次不容。阿嬸想要返個老公, 但已經被個女人迷得好緊要, 阿嬸話要死, 個老公都無動於忠 , 但做後輩又不便講咁多, ...

大宅

如果搵社工, 可以去邊間機構會較為好些, 因為個人覺得唔係好多社工真係會幫事主解決問題。
佢住長沙灣

大宅

賣左就係妳呀叔架啦
離婚係咪會有膳養費呀?
但呀叔話要離婚同唔要d仔女呀?

原帖由 十一月 於 09-3-19 09:57 發表

佢間公屋係買的, 咁可以轉業權嗎?

大宅

原帖由 wxxyxn 於 09-3-20 13:48 發表
賣左就係妳呀叔架啦
離婚係咪會有膳養費呀?
但呀叔話要離婚同唔要d仔女呀?

係, 間屋係阿叔買,
膳養費, 真係唔知佢會唔會比, 由其包得二奶的男人
阿叔迫緊阿嫂自己走, 好似聽講話阿叔想要D仔女, 係唔要個老婆

大宅

叫您呀嬸找李卓人啦, 佢專門幫外庸呀! 新移民呀! 基層呀! 向政府爭取福利o架......!!

原帖由 十一月 於 09-3-18 16:20 發表

大宅

原帖由 五月MaMa 於 09-3-20 15:40 發表
叫您呀嬸找李卓人啦, 佢專門幫外庸呀! 新移民呀! 基層呀! 向政府爭取福利o架......!!

但佢而家唔係向政府爭取福利問題, 而係佢唔敢離開個老公, 離開左, 無屋住, 無生活費, 兩個細路讀書食反都要錢, 加上而家個老公突然間同佢講, 佢都唔知點好, 平時又無積蓄, 我明佢好徬徨, 離開乜都無, 唔離開又比佢精神虐待

大宅

呀叔要d細路應都會養佢地

如果係都要趕妳嬸走,咁唯有d親戚幫下手,or叫妳嬸返娘家?

首頁

尾頁

跳至