親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問治安係唔係好差 ??

大宅

幾年前去過自由行,係有好多爬手,我老公比人爬左個手机,我個friend在公园唔知店唔見了部相機, 好彩有得claim,你要好似去深圳小心d,但沒有明搶的,不過西班牙真是很值得去的,我地4人去完都好回味,都還想再去。

大宅

I don't think so. Of course depend on which district you go and live la. You will go with children?? If so, than how old for your children??
Becausse I don't think Europe are suitable for small baby

大宅

Barcelona的治安都OK,我覺得同其他大城市旅遊區的情況差不多. 當然自己要小心啦 ! 不過Madrid就真係幾恐怖, 尤其坐metro時, d人好似時時想打你主意, 每次坐地鐵真係坐咁耐驚咁耐.

大宅

上年暑假我跟團去過都ok,
巴塞隆納(Barcelona)治安比想像中好,
但係大家都要記住唔好咩背囊行街,
費時引人犯罪.
盡量銀包向前咩.......
最好就係預左用幾多錢就拎定出來,
要用就拿出來用,
唔好開銀包買野......(危險--怕比人搶)
大家樣樣小心就ok架啦 !

**仲有唔好行一些小巷, 要行大街.

男爵府

如係咁我都可以接受
因聽人講
仲恐怖

原帖由 kamankit 於 09-3-19 11:41 發表
上年暑假我跟團去過都ok,
巴塞隆納(Barcelona)治安比想像中好,
但係大家都要記住唔好咩背囊行街,
費時引人犯罪.
盡量銀包向前咩.......
最好就係預左用幾多錢就拎定出來,
要用就拿出來用,
唔好開銀包買野......(危險 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係旅遊區就一定要好小心, 例如 La Ramblas, 扒手多數係南美人, 一班人, 有男有女, 扮成遊客, 你要當自己去左深圳一樣小心, 財不可露眼!!!!

我認識的本地西班牙人都好無奈, 早幾年好景, 好多外地勞工, 黑市居民哩佐西班牙, 而家西班牙經濟係EU入便係最差, 你要小心d! 2008年新年我一家三口自由行去 Madrid, Barcelona 及周邊小鎮, 都無事 (touch wood), 好值得去 ! 都係個句, 小心+小心. Have a nice trip la !

原帖由 Josa 於 09-3-18 21:01 發表
請問治安係唔係好差 ??

複式洋房

Barcelona

原帖由 bplus 於 09-3-21 23:58 發表
係旅遊區就一定要好小心, 例如 La Ramblas, 扒手多數係南美人, 一班人, 有男有女, 扮成遊客, 你要當自己去左深圳一樣小心, 財不可露眼!!!!

我認識的本地西班牙人都好無奈, 早幾年好景, 好多外地勞工, 黑市居民哩佐 ...

您說得比較合理, 我去了五次, 因我外父母住在Barcelona. Around La Ramblas is most dangerous area. Barcelona has many good palce to go. Like Piccasso Museum.

Don't try the Chinese food, it is very expensive.

Don't forgot to buy the ham (Harmon), it is a very good and cheap.

If you are lucky you can find Sales on Ecco. Their shoes are very good. Not made in China.

Adios.

首頁

尾頁

跳至