自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

長毛免 發表於 18-4-3 13:28
我覺得最乞人憎
幫朋友做嘢
就係話我有老公照顧

我呢3年已經聽過無數次類似呢啲說話

敗話做少奶奶好,又話你無野做洗老公錢真係好,話個女病咗你就緊係可以照顧佢,我呢啲做野要請假好難架.....

聽到已經由左耳入右耳出,呢類說話仲要係女人講多喎,女人總係鐘意為難女人,我唔會理lu,啱聽就聽,唔啱就當聽唔到算架喇。

對我一世嘅又唔係佢,理鬼佢,我C6支持我就得。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

最唔想聽到話你唔駛做,好得閒。

水晶宮

長毛免 發表於 18-4-3 14:03

仲有鬼唔知返工可揾多啲

我都比人問點解咁得閒唔「追個仔」
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

用戶要求終止服務

Elefant老婆 發表於 18-4-3 14:04
「少奶奶唔洗做,日日去shopping」
「屋企有乜嘢做啫,返工搵錢先辛苦。」
...

聽到少奶奶三個字火到嚟

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

tingloveyin915 發表於 18-4-3 13:54
我早幾年都成日有人咁話我,真係想爆佢地關你蛋治,影響到其他人嗎?我老公都冇叫我出去做野
...

我多數答話「係我老公要我唔返工」

如果唔係長輩,我一定唔會咁客氣咁答。

侯爵府

2018復活節勳章

tingloveyin915 發表於 18-4-3 13:54
我早幾年都成日有人咁話我,真係想爆佢地關你蛋治,影響到其他人嗎?我老公都冇叫我出去做野
...

我有次真係爆咗我朋友

佢話我都唔洗做野,點解要比個女讚全日制幼稚園,又問我做咩提早半年讀N班,大佬,個時我爸爸有事要人照顧,得我媽咪一個睇唔住

我想話每個家庭都有唔同嘅難處,佢仲衰到之後話我爸爸都走咗,應該要比個女讀返半日,唔好霸住全日制學位,我同佢講,關你咩事呢? 我比個女讀半日同全日根本就唔關你事。

我個女返學時,我都做part time搵返啲洗費,以家有咗BB更加唔會轉全職 (根本係想轉都冇)。

之後就唔再搵佢,互不來往。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我最怕係單親的媽媽不斷講好mean的説話
例如,你就好,唔使返工有人養。不過你小心啊,小心老公有女人你又無返工!
好彩我一直有返工咋!有乜事都無問題!
唉,你唔好要個老公咁就你啦,小心嚇走佢啊!
乜你做老婆咁唔識做㗎!(其實係我老公主動照顧小朋友俾我出街咋)

我好體諒佢單親好辛苦,所以無出聲,但好難聽

珍珠宮

回覆樓主:

點生活都有人講
我麻麻旅行最憎返大陸
總有一堆人話大陸進步到你不信
無返去想像不到如何進步

水晶宮

回覆樓主:

最憎係,你唔怕悶咩

其實點會悶

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-4-3 14:09
我好同意你第三點

我依家辭咗職冇返工,身邊好多人都唔知。我唔想啲人問長問短

我每次見到某D親戚,佢哋都會update一次我在職情況,每次都被問一次:你而家做緊乜?係咪都係xx(我份hea工)?
真係好討厭(其實準備唔撈了)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

KE_Lam 發表於 18-4-3 14:07
係,仲有:咁後生唔返工嘥曬,仲自己安排好,婆婆退休就幫我湊女,我去返工,n咁多意見.
但我想講,我99, ...

真係唔知d人乜心態

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-4-3 14:35
我每次見到某D親戚,佢哋都會update一次我在職情況,每次都被問一次:你而家做緊乜?係咪都係xx(我份hea工 ...

唔使理佢哋㗎,我講咗幾年都係講緊幾年前嗰份工,我轉咗工之後亦都冇講.
當我冇做亦都唔會交代 .
我淨係知出面啲人係憎人富貴厭人貧,
俾人知道冇做,啲人又會喺度計你的收入或者被動收入,甚至開支
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

好多人把口唔收 做全職媽媽又話你得閒得滯做乜唔搵份工返佢又唔諗下一個人又要做家務又要湊仔又要買餸 根本日日做到冇停手

水晶宮

Mnbvcxdsa 發表於 18-4-3 13:56
回覆 c.vieri 的帖子

我又係最憎多管閒事既無謂人,同我講仲咩唔返工,又唔係要佢養,關佢咩事

原來好多人身邊都有呢類親戚朋友

侯爵府

「你係屋企咁得閑冇嘢做,唔悶嘅咩?不如⋯⋯」
咦,你過嚟幫我做晒啲家務啊?咁我咪得閑囉。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pollyw 發表於 18-4-3 13:44
最經典系,有d朋友會日光日白打電話比我,一開口就問我:点呀 瞓醒未?

其實我在忙緊。比佢地更早起身做野 ...

其實你朋友知唔知 ftm要6:30起身帶仔返學架!

寶石宮

回覆樓主:

我唔理9588嘅人講嘅嘢

瑪瑙宮

如果我係 ftm, 我諗我最憎聽到人地話我得閒, 咁得閒, 得閒做咩唔煮飯.

我係 wm, 我都好憎人話我做乜唔煮飯, 關你乜事. 你鈡意煮咪煮飽佢, 女人一定要煮飯架?

大宅

回覆樓主:

做全職媽媽最憎聽到「你就好啦!咁得閒!」,仲有「你買野係咪要問過你老公?」呢句真係聽到眼到突埋,我做全職媽媽即,唔等於要睇老公面色架嘛,我又唔係打佢工,老公支持我做ftm唔得嘅
有兩個小朋友嘅媽媽最憎聽到「教你個大嘅照顧個細咪得囉」,其實點解要迫做大嘅照顧細先?我大嗰個先得個3歲,點照顧嗰歲半架呢 再唔係聽到就係「你生兩個係無咁寶貝架啦!」咩料先?生一個就係如珠如寶,生兩個就要當佢哋係草咩?咩心態 我對仔女兩個都錫晒架喎

用戶要求終止服務

katie0921 發表於 18-4-3 14:40
其實你朋友知唔知 ftm要6:30起身帶仔返學架!

要整早餐仲要6點前起身

首頁
12345...7

尾頁

跳至