夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

離婚原因唔想再講喇!始終家事難分,簡單一句就係因為家人不合,現在夫妻二人亦如陌路人!
27歲,小朋友3歲半,一直全職湊小朋友,同6299姑仔同住,娘家並無人在港!
該放棄小朋友還是堅持在自己身邊?
在自己身邊只能做兼職,
小朋友爸爸家中有爺爺嬤嬤姑姐,可能因為得一個孫,十分疼愛!
現在想離婚,發現自己好無助,連離婚都不知怎樣去處理!聽說穩律師費用不便宜!可有人告知,如果我要提出離婚,應該點樣做,始終無收入,穩律師真係負擔唔到!真係失敗,連離婚錢都無!!!可有人告知自己去邊度可以自己申請!

大宅

Albelee 發表於 18-4-4 13:09
離婚原因唔想再講喇!始終家事難分,簡單一句就係因為家人不合,現在夫妻二人亦如陌路人!
27歲,小朋友3歲 ...
如雙方協議離婚及以共識財產同小朋友安排,可去灣仔家事法庭申請,如要爭小朋友,去申請法援,你冇收入,應該唔駛錢。

別墅

jojoalison 發表於 18-4-4 14:04
如雙方協議離婚及以共識財產同小朋友安排,可去灣仔家事法庭申請,如要爭小朋友,去申請法援,你冇收入,應 ...

依家只係我單方面想離婚,至於小朋友呢d,未同爸爸傾,會否有機構可以同我一齊分析,小朋友跟我還是爸爸比較好?

侯爵府

Albelee 發表於 18-4-4 14:40
依家只係我單方面想離婚,至於小朋友呢d,未同爸爸傾,會否有機構可以同我一齊分析,小朋友跟我還是爸爸比 ...

幾難講 你要好原因 法管先比你, 你諗下你係官 會判比有後備人 有錢果方 定另一方? 除非跟你 對小朋友 前途及照顧 比較好啦

別墅

micsin 發表於 18-4-4 15:20
幾難講 你要好原因 法管先比你, 你諗下你係官 會判比有後備人 有錢果方 定另一方? 除非跟你 對小朋友 前途 ...

唉,其實我自己真係覺得自己勝算唔大,始終小朋友跟我會同之前生活差好遠,而且我無親人在港,得自己一個,但又有好多朋友叫我一定要爭小朋友,話小朋友跟媽咪先最幸福!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我覺得首先你要有份工,慢慢build up自己嘅野,可否找托兒所,做幾個中都好,如果佢有家用給你而又慳到可以儲下錢,再步處下一步。

大宅

Albelee 發表於 18-4-4 16:16
唉,其實我自己真係覺得自己勝算唔大,始終小朋友跟我會同之前生活差好遠,而且我無親人在港,得自己一個 ...

你有冇諗過離婚後生活點過?你家人喺邊?邊個會 Support 你?你老公會唔會畀你贍養費?

如果你同男家唔係鬧得不愉快,不如好來好往,就算離婚都共同撫養小朋友,一人一星期照顧小朋友,或者星期一至五爺爺麻麻,星期六日畀你,咁你仲可以返全職呀⋯⋯

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

用半年時間,揾長工穩定收入,爭個小朋友先大機會。

公爵府

你應該都係婆媳問題吧!你最好先放棄做ftm,找份長工,少對6299佢哋,應該會好d,到時要離婚,起碼你都可以攪掂自己啦。

瑪瑙宮

搵工先喇, 又唔係急住離婚.

公爵府

Albelee 發表於 18-4-4 16:16
唉,其實我自己真係覺得自己勝算唔大,始終小朋友跟我會同之前生活差好遠,而且我無親人在港,得自己一個 ...
你連自己都無能力照顧,小朋友跟你都係好辛苦。留在老公身邊,又多人錫,未嘗唔係好事。

翡翠宮

回覆樓主:

1. 要盡快揾工,有收入先有選擇
2. 如果跟爸爸小朋友有安穩生活,吾好鬥氣。比佢地照顧。
3. 同男家保持良好關係,分開左你都可以出入自如去見小朋友带佢去玩

分手就既往不究,自由在手! 為小朋友着想,吾好意氣用事.

侯爵府

回覆樓主

衰d講,離婚都無錢,離左邊個養你?住邊度?
自己都搞唔掂自己,你點養個仔?

別墅

岚月亮 發表於 18-4-5 21:20
衰d講,離婚都無錢,離左邊個養你?住邊度?
自己都搞唔掂自己,你點養個仔?
...

感謝你提點

別墅

mini1204 發表於 18-4-5 15:48
1. 要盡快揾工,有收入先有選擇
2. 如果跟爸爸小朋友有安穩生活,吾好鬥氣。比佢地照顧。
3. 同男家保持良 ...

感謝提點!

別墅

Miulo 發表於 18-4-5 15:28
你連自己都無能力照顧,小朋友跟你都係好辛苦。留在老公身邊,又多人錫,未嘗唔係好事。 ...

感謝提點

別墅

Nancy20090615 發表於 18-4-5 14:47
搵工先喇, 又唔係急住離婚.

感謝提點

別墅

pinkiesalbe 發表於 18-4-4 21:04
我覺得首先你要有份工,慢慢build up自己嘅野,可否找托兒所,做幾個中都好,如果佢有家用給你而又慳到可以 ...

感謝提點

別墅

Miulo 發表於 18-4-5 14:36
你應該都係婆媳問題吧!你最好先放棄做ftm,找份長工,少對6299佢哋,應該會好d,到時要離婚,起碼你都可以 ...

感謝提點

別墅

s7824 發表於 18-4-4 23:06
你有冇諗過離婚後生活點過?你家人喺邊?邊個會 Support 你?你老公會唔會畀你贍養費?

如果你同男家唔係 ...

感謝提點

首頁

尾頁

跳至