嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下煲南瓜粥係應該:
1) 用水煲咗南瓜先,然後放開咗花嘅米再煲一陣,並取出南瓜壓爛放入煲好的粥度
or
2) 蒸熟咗南瓜先,然後壓爛放入就煲好的白粥度

還是將1同2 結合呢?

大宅

蒸好啲, 因為營養流失較少
2) 較好

大宅

我係將開咗花嘅米+南瓜一齊煲,煲到差唔多變粥就可以攞d南瓜出黎壓爛,之後再倒落粥度煲多十幾秒就ok架啦...
南瓜切薄片可以快d煲"林",咁就唔駛分開整哂煤氣啦...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我係成件放入d 粥仔度煲, 熟左用匙羮都壓得扁.

你地係咪成件連埋南瓜皮蒸熟左至刮d南瓜肉出黎? 我係先切左南瓜皮先, d 皮真係又硬又難切....

大宅

咁切薄片嘅話,煮幾耐先熟架? (我自己未煮過南瓜,唔知應該煮幾耐先叫熟,定係煲林咗就叫熟架喇?)

原帖由 angel_cheng 於 09-3-20 03:32 發表
我係將開咗花嘅米+南瓜一齊煲,煲到差唔多變粥就可以攞d南瓜出黎壓爛,之後再倒落粥度煲多十幾秒就ok架啦...
南瓜切薄片可以快d煲"林",咁就唔駛分開整哂煤氣啦... ...

大宅

原帖由 yanhui 於 09-3-20 10:17 發表
咁切薄片嘅話,煮幾耐先熟架? (我自己未煮過南瓜,唔知應該煮幾耐先叫熟,定係煲林咗就叫熟架喇?)

南瓜本身都幾硬,如果同d粥一齊煲,妳用匙羹壓下佢,如果熟左會好"林"架,一壓就爛哂架啦,大概7-8分鐘都熟架啦...

大宅

原帖由 bosch 於 09-3-20 05:39 發表
我係成件放入d 粥仔度煲, 熟左用匙羮都壓得扁.

你地係咪成件連埋南瓜皮蒸熟左至刮d南瓜肉出黎? 我係先切左南瓜皮先, d 皮真係又硬又難切....

我係將南瓜切左一大片出黎先(好似冬瓜咁),之後先切皮,咁樣會好切d架...

大宅

首頁

尾頁

跳至