親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

7月法國自由行,計劃先到凡爾登,再去巴黎,然後落南法普羅旺斯阿維儂。求交通指引,由戴高樂機場到凡爾登應該坐乜嘢交通?因為唔同apps講嘅嘢都有出入。巴黎酒店係咪book近里昂車站會較方便?因為我之後落南法。係咪應該坐TGV去阿維儂呢?阿維儂有否酒店推薦?除咗阿維儂,我仲打算去Arles,南法仲有乜嘢地方好介?好多問題。

子爵府

回覆樓主

你去普羅旺斯是否想看薰衣草?若果是,應該要自駕或在亞維儂join one day tour

男爵府

alima 發表於 18-4-6 00:05
你去普羅旺斯是否想看薰衣草?若果是,應該要自駕或在亞維儂join one day tour
...

係呀!我想去睇花。不過我唔識揸車,都預咗要join local tour

子爵府

芝達 發表於 18-4-6 00:44
係呀!我想去睇花。不過我唔識揸車,都預咗要join local tour

我上次去自駕,見亜維儂旅遊中心先有tour, 若想早些安排定可以睇吓kkday

wcpcelia    發表於 18-4-6 16:26

男爵府

alima 發表於 18-4-6 01:03
我上次去自駕,見亜維儂旅遊中心先有tour, 若想早些安排定可以睇吓kkday
多謝提點。即留意kkday

珍珠宮

回覆樓主

如果你留係巴黎成5日,無必要刻意住近里昂站,嗰頭唔多旺,夜晚比較靜。我兩年前住呢間,都好近里昂站,中平價之選
Timhotel Paris Gare de Lyon
3 Rue d'Austerlitz, 75012 Paris, France
+33 1 43 44 13 47
https://goo.gl/maps/iaWGaKDR6Nx

我下個月住呢間,喺一區近十一區,我都要九點幾去里昂站,貪佢一個RER 站同Gare de Lyon,住完話妳知
Citadines Les Halles Paris
4 Rue des Innocents, 75001 Paris, France
+33 1 40 39 26 50
https://goo.gl/maps/bPYDssn8UP62

珍珠宮

回覆樓主

南法有幾個酒區,可以考慮tour , 一般3-4小時去一至兩個酒區。
我上年只去過馬賽同Montpellier, 如果Avignon 去都好快。另外,我見好多人去Avignon 會day trip 去埋Nimes

wcpcelia    發表於 18-4-11 17:27

男爵府

Ononluk 發表於 18-4-10 20:49
南法有幾個酒區,可以考慮tour , 一般3-4小時去一至兩個酒區。
我上年只去過馬賽同Montpellier, 如果Avigno ...

多謝提供資料。請問Avignon 應該住近TVG站附近,還是市中心,近旅遊中心嗰邊較方便?

珍珠宮

芝達 發表於 18-4-12 23:27
多謝提供資料。請問Avignon 應該住近TVG站附近,還是市中心,近旅遊中心嗰邊較方便?
...

其實我未去過...只知兩個站都相距成廿分鐘車...我諗我會揀市中心啩....

首頁

尾頁

跳至