嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡發燒發了足足第5天了, 都未退~

現在係威爾斯醫院~~都未知道咩病..
d醫生都好似好求其...
都係食退燒藥~~食到,,,人都散~~

有冇媽咪知道有什麼會好呢...

我已經係街拜左一次神了...都冇好轉.
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

伯爵府

好媽媽勳章

你囡囡幾大?醫院有同你囡囡抽血化驗嗎?我仔仔也試過腸胃炎高燒入院,醫院也是給退燒藥食等退燒,唔見意食其他藥因為仲細!

男爵府

我囡囡已經就o黎4歲呀~~~~
X光--照左...正常冇陰影
血---驗左...正常
尿---驗左...正常
鼻---驗左...正常
發燒...發足40度都試過~~
終於我同醫生講~~可唔可以食抗生素..
會好D~

原帖由 joe_1206 於 09-3-20 07:11 發表
你囡囡幾大?醫院有同你囡囡抽血化驗嗎?我仔仔也試過腸胃炎高燒入院,醫院也是給退燒藥食等退燒,唔見意食其他藥因為仲細!
晴晴的網頁

大宅

醫生有無幫bb塞肛?塞肛會好快退.

伯爵府

好媽媽勳章

希望你囡囡快d好番啦!
原帖由 mankok 於 09-3-20 22:52 發表
血---驗左...正常
尿---驗左...正常
鼻---驗左...正常
會好D~

...

複式洋房

我個女都係發燒左5日啦, 不過就低燒, 成日係37.8 - 38.5, 第一日發燒就係腸胃炎, 但過左2日已經好番, e+都仲發燒, 有無媽咪有lee方面經驗呀, 指教一下

別墅

你可以有兩種做法, 第一種要求醫院同你囡囡種菌, 從科學角度睇咩事. 第二種從迷信角度出發, 既然你已拜左神, 你是不是燒街衣果隻? 我囝囝在兩歲時發燒, 最高燒到104. 平時102. 囝囝試過照X-ray(肺及腦), 抽血都無問題, 發燒時精神都好好, 只是無餵口, 日日都102以上, 瘦到得一排骨. 最後有人教燒衣. 你去大間紙扎鋪買同話比佢知你既情形, 佢會係第二度搵D野同教你點燒. 話時話買完祭品返屋企, 囝囝已降至102度, 燒完返上樓, 婆婆打比我囝囝退了燒.

原帖由 mankok 於 09-3-20 22:52 發表
血---驗左...正常
尿---驗左...正常
鼻---驗左...正常
會好D~

...

公爵府

希望你囡囡快d好返啦~

男爵府

好奇怪的事...政府醫院冇講過塞肛的..
只係抺身及沖涼...飲多d水...

我要求下...
醫生終於第5天開抗生素給我囡囡食...
囡囡開始第一天...只係夜晚有發燒38.5度
之後就冇再...發燒..醫生話食抗生素都要食6天療情的.
我囡囡終於冇發燒...但係瘦到成條骨了...
醫生話:過爈性病毒~感冒...
真係冇睇少依d病....
我囡囡真係發燒發到成40.2度...我真係好驚~~

我最擊氣的事...就係我囡囡去睇急症
囡囡發到成39.9度..由下午5時47分等到夜晚12時左右
先可以見醫生...成6個幾鐘....
成凌晨1時30分先可以正式入院...
我真係懷疑細路發燒...
真係要等到成6個鐘有多先可以睇~~
旁邊d人都問我...點解未到妳...
有個姨姨仲幫我拿冰條敷囡囡個頭,
我向姨姨說聲"多謝".

原帖由 hohei 於 09-3-21 23:23 發表
醫生有無幫bb塞肛?塞肛會好快退.
晴晴的網頁

男爵府

thanks~~~

原帖由 幸福黃太太 於 09-3-23 14:33 發表
希望你囡囡快d好返啦~
晴晴的網頁

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔仔13個月大時都係咁, 發高燒 (40.X) 入政府醫院, 醫生幫佢種菌, 話係甲型流感, 那時我都稍為放心, 因為知係乜野病.

但如是者, 燒左足足一星期都唔退燒, D燒時退時有, 38.5-39.X度不等, 問醫生點解拖咁耐仲燒, 醫生都解釋唔到. 因為bb太細, 醫生無開特敏福這些抗生素, 所以無藥可食, 除左燒超過38.5度先俾食退燒藥.

我媽媽和奶奶好緊張, 拜左兩次神, 仲去紙紥鋪查日腳 (我唔知有無打錯). 紙紥鋪老闆叫我地唔駛太擔心, 因為有時小朋友有病唔一定係俾野搞, 可能係佢自己條命註定有幾個難關要過, 所以唔好疑神疑鬼. 然後幫我地執D野拜, 只收$20.

男爵府

可能係佢自己條命註定有幾個難關要過, 所以唔好疑神疑鬼.

點可能唔疑神疑鬼...咩都要做齊...囡囡係自己的...
咁睇唔睇到條命...仲有幾多個難關呢..
晴晴的網頁

伯爵府

我囡囡也在4歲時,有一晚(年初三),突然話肚仔好痛,跟住就開始發冷,然後發燒(當時探104度),我地即時飛的入醫院(浸會),因為我地買左保險。

主診醫生初時懷疑囡囡係腸病毒,到第二朝開始為她驗血、驗小便等,都係比退消藥降溫,而且給了一些好似係有果膠成份既藥沖水飲,等佢d便便好d(排毒),但之後d燒仍然唔退,而且醫生發現囡囡肚仔好脹,要照肚,我個一刻真係好擔心,唔知發生乜事,但X-Ray又照唔到有問題,前後住了一星期。

醫生話最後都種唔到菌,但d燒仍然有(不過係低燒),醫生安排囡囡出院,但都照給囡囡在醫院服用的藥回家,過了一至兩天,囡囡的燒退了。

我估計囡囡可能感染了病毒,所以種唔到菌,個次真係擔心到喊了出來。所以小朋友有病,做家長的心情真係起伏好大。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

做父母固然擔心呀~

原帖由 tsuitung 於 09-3-25 09:17 發表
我囡囡也在4歲時,有一晚(年初三),突然話肚仔好痛,跟住就開始發冷,然後發燒(當時探104度),我地即時飛的入醫院(浸會),因為我地買左保險。

主診醫生初時懷疑囡囡係腸病毒,到第二朝開始為她驗血、驗小便等,都係比退消藥降溫,而且給了一 ...
晴晴的網頁

洋房

如果可以轉睇楊霸成醫生啦!
一定幫到妳!~~

首頁

尾頁

跳至