懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又係咁諗呀, 成日想時間過得快d, 想快d唔好再嘔, 好辛苦呀!!!

原帖由 香香 於 09-3-20 09:49 AM 發表
多謝介紹呀. 我好乾噪. 可唔可以當lotion 用呢.

今日食完隻蛋番工. 答完車都嘔番出黎喇. 幾時唔會再嘔. 我想時間快d過呀.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀 係呀,
我都同你地一樣, 咩都未諗咖
一黎我有屋企人幫手, 好多野都可以問到 or 已經有 (e.g. bb用品), 二黎, 依家先至10wk, 仲有大把時間, 三黎, 其實都有小小驚bb小氣, 所以咩都未諗得好詳細, 就連陪月我都諗住下個月先開始搵.

原帖由 candy1127 於 09-3-24 11:52 PM 發表

都唔係哦,依家都只係得10wks,其實我同老公都仲未諗好多野,想等亞b3個月打後先~都係同你差唔多啦,多o左佢就真係多o左好多野煩,但係慢慢黎啦,唔洗急,仲有時間嘛~^^

依家都只係想亞b乖d,唔好咁唔舒服就得啦,成日都想 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實請陪月主要係要比自己休息多d

以我家姐上兩胎嘅經驗, (佢冇請陪月, 係我呀媽同佢坐月) 有時忙起上黎, 我家姐自己都要做, 因為果個係呀媽, 佢唔好意思洗得咁盡, 所以我先決定請陪月.

原帖由 jkfamily 於 09-3-25 10:09 AM 發表

其實有少少相同啦
我成日都諗住過左三個月先諗啦,我唔係怕bb小氣,只係覺得oscar test pass的話,bb就真係算比較穩定

我都有諗請唔請陪月
因為我諗住請工人,又會買廿八方(家姐生兩個都有食),媽咪又可以幫下我手(例如幫bb沖 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係呀, 依家13wk 啦, 冇重過, 但係第一件事係冇左條腰

原帖由 翡冷翠 於 09-4-20 01:19 PM 發表

個身就圓左咁LAW
都係PAT PAT肥左 同埋條腰圓左

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

登記左啦!
thx!

原帖由 jkfamily 於 09-4-24 02:05 PM 發表
王國送大禮
各位有興趣就登記喇

http://www.baby-kingdom.com/freebie/index.php#saving

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都打算上d產前講座 , 因為我係第一胎, 咩都唔識
但係, 有冇mami知道有冇產前講座係星期六/日舉辦咖? 因為我依家晚晚收工7點返到屋企, 10點就要上床訓, 跟本冇時間去講座

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

食乳酪? 係唔係要凍食咖? 唔係孕婦唔好食凍既咩?

原帖由 Ringco 於 09-4-26 05:54 PM 發表

食火龍果,通便便幾好。

我仲有食乳酪,調理腸胃、補充鈣質,聽講仲減少BB第日起濕疹呀。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好! thx Ringco,

等我都食下乳酪先, 因為我冇飲奶, 食乳酪補返d鈣都好!

原帖由 Ringco 於 09-4-27 10:39 AM 發表

我通常攤佢一陣冇咁凍至食嘅;我有啲friend飲益力多,但係我覺得糖分太高,唔係咁好囉。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個中醫話過, 雪梨就甘食就係涼既, 但係煲返2,3個鐘就係潤既.
所以大家不妨多飲

原帖由 香香 於 09-4-28 01:23 PM 發表
雪梨好似都係涼咁喎. 齋用apple得唔得呢.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我c6同你老公好似, 佢係鐘意仔既, 就話生仔可以由佢帶阿仔去男廁, 唔洗我煩喎!

仲話要2歲教阿仔游水, 3歲教阿仔踩單車, 4歲教阿仔打牌......激死

原帖由 jkfamily 於 09-4-28 01:25 PM 發表

我老公仲搞笑,問佢鍾意仔定囡,佢突然話鍾意囡,我問點解,佢話仔的話要教佢去廁所,又要帶佢入男廁,囡就唔會跟佢去男廁喎~~超無聊呀!

其實我老公一向好粗心大意,是個大悶蛋,不過我大肚呢排佢就真係多左關心我,起碼屋企成日keep住 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地就好啦, 我最近嘔得仲嚴重仲左呀, 反胃就成日都有
又話3個月後會好d!?!
都唔係!!!!

原帖由 寶寶龍 於 09-4-30 02:15 PM 發表
我覺得真係12週後, 害喜開始消失

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

物護協買chu chu奶樽有得平咩? 我上護協個網搵唔到喎!

原帖由 galaxy1116 於 09-5-6 03:03 PM 發表
各位媽媽, 我剛剛上網搵到一間賣chu chu奶樽既舖頭呀, 我見佢一個8oz既奶樽都係58蚊, 會唔會平過護協呢?

http://japanbabyfood.silver.yp.com.hk/index_topic.php?did=10465&didpath=/10465&charset=big5 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又係5月13朝早第一次去QE產檢呀
唔知到時見唔見到你呢?

但係我記得姑娘話留小便要係朝早第二次+食早餐前
唔知我有冇記錯呢?

原帖由 @陳師奶@ 於 09-5-11 03:45 PM 發表

我5月13去 qe 覆診 係咪要第朝早第一次小便阿

可唔可以要求照u/s架

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀, 琴日第一次見醫生, 檢查好快做完, 但就傾左幾耐下, 都有15分鐘, 睇完11:30到, 但係我唔記得同醫生攞病假紙, 要返轉頭攞, 都搞到12點先走得

陳師奶, 你要小心身體, 休息多D呀

係呢, 你地有冇入BB會呀? 我喺QE門口填表, 入左3個BB會, 仲攞埋禮物添

原帖由 lct226 於 09-5-13 05:08 PM 發表
@陳師奶@, imyim,
我知你哋今日都有去QE覆診, 我都係10:00AM呀, 見完E生成11:15AM, 約咗下個月24號再去覆診呀, 你哋又點情況呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔緊要, 下次lo, 我諗佢地日日都喺度
禮物下次先攞!!

原帖由 @陳師奶@ 於 09-5-14 10:24 AM 發表

我9點幾去到 老公拿拿林走 話要去食早餐 我咩都冇填到 過左馬啊先見到 想走返轉頭 老公又抆我走

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問下NUK, chu chu 同埋bfree既奶樽放唔放得落Avent既消毒煲呀?

因為我已經有一個Avent消毒煲 (家姐比既!), 但係就要賣新奶樽, 所以想知個size得唔得!!!

Thanks!!!!

原帖由 CBabeY 於 09-5-14 11:22 AM 發表
講開奶樽o既問題, 有無mami有興趣會買NUK新o個隻PP奶樽呀??我開頭都心儀bfree, 但而家諗諗下, 又覺得好似NUK肥樽好似無咁多配件無咁煩...

消毒煲我決定唔同NUK, 而會揀AVENT, 身邊朋友多推介AVENT多過NUK ...

首頁

尾頁

跳至