論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人來咗三個月,佢話佢個仔畢業典禮,想返去,咁我放咗十日unpaid leave 比佢返去,機票錢佢自己出(在人工扣)
佢放假期間,佢有打比我視像,又打比我仔視像,話過兩日返黎,會帶芒果返來比我地,完全冇諗過佢唔返,而且佢冇執曬啲嘢走
之後到佢飛個日,有個聲稱係佢老公既人,話佢over fatigues ,入咗e院,咁我問佢好返會唔會返來,佢話not allow her go to hk again
咁又唔係佢本人同我講resign ,又一直聯絡唔同佢本人,之後佢老公又唔再覆我,都唔知點

我應該點做,一直聯絡唔到工人姐姐本人

JD930    發表於 18-4-10 11:43

象牙宮

candyho228 發表於 18-4-9 14:36
我工人來咗三個月,佢話佢個仔畢業典禮,想返去,咁我放咗十日unpaid leave 比佢返去,機票錢佢自己出(在 ...

個聲稱係佢老公既人,話佢over fatigues ,入咗e院,咁我問佢好返會唔會返來,佢話not allow her go to hk again

當時/下次同樣情況,你叫佢 inform by text.. 至少白紙黑字
通知immigration,再請人都好。

你無工人暫時可以?再等/當無事發生先, 問佢 when report duty?.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

我工人又係做左差唔多三個月,又係放no pay leave返去睇畢業典禮。 唔同既係佢有返黎香港,但一入門口就喊住話要即刻走,老公唔比佢繼續留係香港做野。 我都唔知點算

JD930    發表於 18-4-10 11:44

大宅

333s 發表於 18-4-9 15:22
個聲稱係佢老公既人,話佢over fatigues ,入咗e院,咁我問佢好返會唔會返來,佢話not allow her go to ...

我已經即時再問,佢唔回覆,即時打比佢,又唔聽,直到依家都未有回覆⋯唉⋯
我係ftm 暫時係,我之前一個工人做咗又係三個月辭職去咗美國,我局住quit 咗份工,等新工人來再搵工,跟住呢個來到,又撞住過年,所以我未搵到工,暫時唯有將搵工暫停

大宅

dec2009 發表於 18-4-9 15:31
我工人又係做左差唔多三個月,又係放no pay leave返去睇畢業典禮。 唔同既係佢有返黎香港,但一入門口就喊 ...

同我咁似既,我都估計我工人都係老公唔比佢再返來,我認為工人係想返,所以我都有啲擔心佢

大宅

candyho228 發表於 18-4-9 15:45
同我咁似既,我都估計我工人都係老公唔比佢再返來,我認為工人係想返,所以我都有啲擔心佢
...

同病相憐
又要再搵過工人,諗下都煩

大宅

dec2009 發表於 18-4-9 15:59
同病相憐
又要再搵過工人,諗下都煩

我依家完全聯絡唔到佢,好擔心佢(emoji)‍♀️

JD930    發表於 18-4-10 11:45

公爵府

candyho228 發表於 18-4-9 16:23
我依家完全聯絡唔到佢,好擔心佢(emoji)‍♀️

請新姐姐先la, 個舊姐姐担心都無用, 佢一定吾返來la.
其實做左3個月邊會over fatigue, 係佢返家鄉後太忙就真。

大宅

回覆樓主

同我以前的菲公主一樣。做了一年半又話回家參加仔的畢業典禮。之後失蹤!
我去報警、去勞工處備案和追討工人欠我的一個月通知金、請個新工人。
究竟菲律賓是幾時學期尾?

珊瑚宮

昨日東張西望講好多菲姐去哂大陸做黑工。人工3倍
玩具萬歲!

大宅

Wongmendy 發表於 18-4-10 21:50
同我以前的菲公主一樣。做了一年半又話回家參加仔的畢業典禮。之後失蹤!
我去報警、去勞工處備案和追討工 ...

係咪一定要報警?

大宅

candyho228 發表於 18-4-10 22:11
係咪一定要報警?

唔一定。不過,保障自己。係佢沒有report duty. 所以我要請個新的。因為終止合約張form要寫明原因。甘報警有back up, 證明我唔係吹水。

首頁

尾頁

跳至