跳至

首頁

尾頁

別墅

我個bb就試得比較慢, 因為懷疑皇帝蕉或日本番薯敏感, 搞到停左唔試住, 宜家只係試過蘋果, 皇帝蕉, 啤梨, 日本番薯, 木瓜, 紅蘿蔔, 仲有2樣唔可以食住 ...

複式洋房

HoneyBaby 真係一個枱邊貓, 一見人放野入口, 就會想食野, 仲會猛吞口水 tim... 所以, 佢都有試好多唔同嘅野食, 不過都唔會食得多, 有少少肉碎爛飯仔, 牙仔餅, 寬條麵, 蘋果蓉, 大蕉蓉, 提子肉, 葡提子干, 紙杯蛋糕... 等等

不過, 佢最鍾意嘅係 薯蓉, 蕃茄, 雪梨, 朱古力, 麥芽糖餅干.

大宅

阿囡最近食通粉,意大利粉,飯,提子,啤利,豆腐花,薯蓉, 蕃茄, 雪梨,蘋果,紅蘿蔔,士多啤梨,青豆,三文魚,龍利柳,雞柳仲有好多好多記綠唔到因每日都食唔同既野

別墅

嘩.........妳地個呀b乜試左咁多嘢嗱?! 我呀女試得幾樣野咋...... 主要係生果. 可能我唔係全識湊佢...... 無咁多時間比唔同嘅野佢試......

別墅

原帖由 松鼠隊長 於 09-3-22 22:38 發表
嘩.........妳地個呀b乜試左咁多嘢嗱?! 我呀女試得幾樣野咋...... 主要係生果. 可能我唔係全識湊佢...... 無咁多時間比唔同嘅野佢試......

我都係呀, 要加油試多d 先得.

侯爵府

回覆 # 的文章

我同你一樣呀,,只係比左D生果BB食,仲要係買現成果D呀,,,我想問問其他媽媽,你地比咁多唔同款野BB食,係咪自己整O架?咁係點整O架??可唔可以教下我?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我想問你d通粉同意大利粉, 你點整呀..係唔係熟悉左再用個攪拌機攪呀????

原帖由 jophy 於 09-3-21 17:11 發表
阿囡最近食通粉,意大利粉,飯,提子,啤利,豆腐花,薯蓉, 蕃茄, 雪梨,蘋果,紅蘿蔔,士多啤梨,青豆,三文魚,龍利柳,雞柳仲有好多好多記綠唔到因每日都食唔同既野 ...

大宅

嘩,你地d bb試咗咁多嘢喇,我bb只係試咗蘋果蓉、香蕉蓉、豬肉粥同南瓜粥...仲要唔係好鐘意食同食得好少咋...

複式洋房

其實我都係煮大人飯餸時, 順便做. 通粉, 意粉, 麵條, 蕃茄, 薯蓉 都係用水煮熟, 無油無鹽嘅.

粥仔係用吉之島買嘅玻璃瓶煮, 可以放入大人飯煲, 連飯一齊煮, 要稀d桀d都可以自己調校. 所以, 大人飯熟, B女d粥都會一齊煲好, 我通常煮一湯匙米比B女.

而肉碎/三文魚/魚柳買返黎就先用保鮮紙分好幾份, 放係冰箱, 用前先解凍.

當d嘅粥仔煮好後, 就放dd水, 將d肉碎連粥仔落細鍋再煮, , 一分鐘攪掂, 食幾多煮幾多就得嘞, 又唔會浪費...

提子干我係用麵包果D, 因為比較軟身.

大宅

嘩 ~ 食咗噤多種 好叻喎 ~

女女係幾時開始食固體食物架 ?

原帖由 jophy 於 09-3-21 17:11 發表
阿囡最近食通粉,意大利粉,飯,提子,啤利,豆腐花,薯蓉, 蕃茄, 雪梨,蘋果,紅蘿蔔,士多啤梨,青豆,三文魚,龍利柳,雞柳仲有好多好多記綠唔到因每日都食唔同既野 ...

複式洋房

因為HoneyBaby 係枱邊貓, 所以, 四個月時已經開始食雪梨+薯蓉+朱古力(dd咁多).

雖然佢都試左好多野, 不過通常都係食dd咁多, 志在試吓不同味道同口感. 仲有訓練吓佢咀嚼及吞嚥等動作.
只有蕃茄, 薯蓉, 同飯仔會食到30-40ml.

我都有俾蛋撻, 雞批, 同紙杯蛋糕佢食, 不過, 佢唔鍾意蛋. 雞批個批佢好鍾意, 不過就比較熱氣, 只可以一個星期食一次. 紙杯蛋糕佢都好喜歡, 不過, 蛋糕比較乾身, 貼住個口腔唔容易吞, 所以佢有試過"濁親". 咁我地就唔再比佢食蛋糕類住嘞, 等再大d先啦.

順便一提, 我都有比湯佢飲, 主要係蕃茄薯仔湯, 未落肉類之前的清湯. 當水飲, 佢可以飲到3-5oz架! 我通常都會儲起半碗湯連料, 咁就可以飲兩日. :D

禁止訪問

複式洋房

我無用意粉, 只係用通粉寬條麵, 但都要煮耐少少, 但唔洗整爤, 因為要訓練佢地自己磨爤食物, 只係將寬條麵整短d, 大概半隻手指公咁長就ok嘞. 我無比任何油鹽的味道, 但會加半個煮熟嘅蕃茄肉+汁, HoneyBaby都鍾意食. 有時都會加魚肉, 都係用清水煮熟, 一d寬條麵, 一d魚肉, 咁都食得好開心 :D

河粉, 奶油麵, 豆腐都已經食得, 不過唔會食得多, 而且我都只係用清水煮, 無加味.

開始時我都以為會好麻煩, 煮得多都唔知點食得哂, 但而家係煮大人飯餸時順便留起d比佢, 咁就方便得多, 又可以試多幾樣. :)

大宅

[quote]原帖由 a-j 於 09-3-23 15:29 發表
我想問你d通粉同意大利粉, 你點整呀..係唔係熟悉左再用個攪拌機攪呀????

我無用攪拌機呀只係將意粉同通粉煮熟後一粒一粒咁餵佢食囉因為而家阿囡主要學咬野所以唔想攪碎佢俾佢食囉我用將番茄碎粒加一舊瘦肉切碎做湯底然後加埋意粉or通粉一齊煮同埋我係一田買既通心粉都好細粒所以唔怕佢濁親

大宅

意粉就要剪細條D因為佢未識吸入去

大宅

囡囡係5個月就開始食固體但係初初只係食下南瓜蓉蘋果或香蕉蓉但係日子耐我又覺得好似好厭咁所以我就去左bk嬰兒食譜度睇先知原來仲可以食咁多野所以先下定決心去學煮咁多俾囡囡食囉不過我就全部都無用攪拌機用人乎手去磨同切雖然係辛苦但係每次囡囡食得開心所有辛苦都忘記曬有時我老公話我女奴我諗佢真係好妒忌囡囡呀 quote]原帖由 HappyKatherine 於 09-3-25 14:50 發表
嘩 ~ 食咗噤多種 好叻喎 ~

女女係幾時開始食固體食物架 ?

[/quote]

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

明白, 唔該哂

原帖由 jophy 於 09-3-28 00:18 發表
[quote]原帖由 a-j 於 09-3-23 15:29 發表

我無用攪拌機呀只係將意粉同通粉煮熟後 ...

大宅

wyeth冷知識勳章

原帖由 HoKaLee 於 09-3-27 21:12 發表
我無用意粉, 只係用通粉寬條麵, 但都要煮耐少少, 但唔洗整爤, 因為要訓練佢地自己磨爤食物, 只係將寬條麵整短d, 大概半隻手指公咁長就ok嘞. 我無比任何油鹽的味道, 但會加半個煮熟嘅蕃茄肉+汁, HoneyBaby都鍾意食. ...

但bb仲末有臼齒喎, 得4隻門牙咁大把...點自己磨爤食物呀?/

另外, 健康院話12個月後先好比蛋白

別墅

bb未出牙仔, 可以食肉碎未?

首頁

尾頁

跳至