夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

一般pension是最多取50%, 跟住食長糧, 而食14年就會食埋你餘下的50%.

例如:pension 取100萬, 咁每月取$5xxx, 到15年你就賺開始賺, 因你自個份己經取完, 跟住所取的是政府, 比如你55退休(有好多早期入政府的可以揀), 到70yrs開始就賺政府, 但如果你60yrs 退休(遲入政府就一定要呢個年紀退休), 75先開始賺政府. 總之, 退休後14年內c就蝕. 14年後就賺. 所以有d55yrs退休, 佢會揀唔攞 50%, 揀攞少d, 如40%, 每長糧個數就大咗.

所以有人講, 就算都咗植物人, 都唔好拔喉, 因為一日有命, 一日都有長糧.

原帖由 咸濕大師 於 09-3-24 08:51 發表

我估妳知d唔知d喎,因為食長糧,好多公務員都會計數,好多人計過數,到75前死是蝕,已過左75歲至賺到,唔知是否妳講這個75歲喎,配偶真係唔會食到長糧呀. ...

複式洋房

如果未攞晒自己份長糧就去世, 咁整底D長糧點呀??

原帖由 lky3107 於 09-3-24 15:40 發表
一般pension是最多取50%, 跟住食長糧, 而食14年就會食埋你餘下的50%.

例如:pension 取100萬, 咁每月取$5xxx, 到15年你就賺開始賺, 因你自個份己經取完, 跟住所取的是政府, 比如你55退休(有好多早期入政府的 ...

伯爵府

咁就比咗政府.

原帖由 Peggy25 於 09-3-24 16:19 發表

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 Peggy25 於 09-3-24 16:19 發表

妳要明白一點先,唔係MPF呀,無供到錢落去呀,只是對個位公務員退休後一個保障咋,死了當然無啦.

我要食牛柳

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 vicky_cheun 於 09-3-25 00:04 發表
但係我媽媽有位朋友A佢老公係公務員(已去世),但係A仲得攞佢老公既長糧喎~~~~(不過只係原本既幾十個%)

妳所指的長糧,是否每個月俾呢?
我有聽過這類,但好似一定是紀律部隊,而且唔係叫長糧喎.
我要食牛柳

複式洋房

原帖由 咸濕大師 於 25-3-2009 14:53 發表

妳所指的長糧,是否每個月俾呢?
我有聽過這類,但好似一定是紀律部隊,而且唔係叫長糧喎.

AGREE X 10000

子爵府

人在糧在....
如人唔係度, 老婆冇得拎....
所以我成日叫我老公要長命0的, 如果唔係好蝕底..

男爵府

好媽媽勳章

del

男爵府

好媽媽勳章

del

男爵府

好媽媽勳章

我記得老公俾過份文件我睇,
假如該公務員退休後14年內逝世,
配偶係可以攞埋餘下o既退休金o架,
至於點攞同埋取回比例係幾多,
你最好向有關部門問清楚.

大宅

如果個老公死左入長糧會過比個老婆...政府咪好唔掂

民房

我都是一名公務員.........
正確的話,只有配偶先可以申請,淨下長糧。
仔女是不能申請..........我無記錯的話mouth:
所以問下部門人事科好

複式洋房

mouth: 救命 點解仲係堅持有呢? 真係投哂降。。

複式洋房

Deleted

複式洋房

我爸是消防局退休廚師, 已退休3年多, 爸舊年問我媽, 如爸去世佢份長糧要唔要, 要就俾戶口號碼爸, 做手續喎, 如果真係冇配偶績收長糧的話, 爸咪講大話囉, 要我媽戶口號碼做乜呀

原帖由 張家大少奶 於 09-3-26 23:37 發表
如果做公務員一方過左身,佢既配偶點會咁著數仲享有長糧先得架。
我阿媽就係退休紀律部隊既遺孀,佢冇得享有我老爸餘下既長糧。我地打去政府部門問詳情時,政府部門就係話出面有太多誤傳以為在生既另一半可以申請,其實係冇 ...

侯爵府

據我聽聞,有一種俗稱 '孤兒寡',是在職(不須on duty)時離世,他的家人是可以在他去世後,每月支取生活費的。

'孤兒寡' 是好似保險形式每月供款的。好似某年前入職的,是強制要供,而某年後入職的,可選擇供/唔供。

供的,他去世後,家人每月是可支取生活費的,但可支多少?可支幾耐,我就唔知喇!

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 ma1860 於 09-3-27 11:18 發表
據我聽聞,有一種俗稱 '孤兒寡',是在職(不須on duty)時離世,他的家人是可以在他去世後,每月支取生活費的。

'孤兒寡' 是好似保險形式每月供款的。好似某年前入職的,是強制要供,而某年後入職的,可選擇供/唔供。

供的,他去世後 ...

yes,係可以申請既,但唔係叫長糧,亦唔係紀律部隊先有。

我c6話佢當年都有份文件問佢申唔申請,但係佢拒絕左。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 Peggy25 於 09-3-27 10:45 發表
我爸是消防局退休廚師, 已退休3年多, 爸舊年問我媽, 如爸去世佢份長糧要唔要, 要就俾戶口號碼爸, 做手續喎, 如果真係冇配偶績收長糧的話, 爸咪講大話囉, 要我媽戶口號碼做乜呀

...

我估你爸爸可能只係轉個戶口收錢,等你呀媽有筆錢防身者。

男爵府

我估樓主應係講緊呢樣野至真, 但呢樣野好睇佢爸爸在職時有冇供款, 咁touch wood 佢唔係度之後遺孀先有得繼續攞錢..但如果講長糧, 應該係人在糧在, 除左係殉職既discipline...

原帖由 mother904 於 09-3-27 11:31 發表

yes,係可以申請既,但唔係叫長糧,亦唔係紀律部隊先有。

我c6話佢當年都有份文件問佢申唔申請,但係佢拒絕左。

首頁

尾頁

跳至