論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原本同agent講好,新工人大概五月到底到,舊工人6月22日完約,若提前及當完約5月23日可以走,但今日agent話新工人經已3月17日到了,問我可否比新工人用我名先買保險,合約個期3月17日開始,而新工人在3月17日-5月23日期間,就會到另外處做part-time等舊工人5月23日走,新工人才到我家。問題是原本同agent講好舊工人5月23日走,佢話印尼agent為了快收錢,就sent佢到港,佢知唔對,佢都想保救,佢提出以上方案,問題:
1)新工人用我名先買保險3月17日開始,有事我是否有問題?
2)新工人合約個期3月17日開始,我同佢個合約2年後就會提前2個月完,我的合約個期是點計開始的?
3)舊工人6月22日完約,最早幾時可以走,就可以當佢完約,叫佢早點走是否未完約?不過之前是佢自已黑面、發皮氣先,我同佢講大家早點完約,佢話好,做了4年,講好4月尾走,後來佢的朋友教佢你要完約先可以找到新工,問可不可以做到完約,我未答應佢,現佢努力表現,想我比佢完約,佢係好的,做事自動
我唔在家佢先有偷懶,老實唔偷錢不過唔話得同体力唔夠40歲,會黑面、發皮氣我先唔要佢,我想大家好,想佢完約。
4)若我唔理agent堅持6月23日先接新工人,但唔先買保險,合約個期新工人到家才計算,有無後果?新工人會否另外找新工唔到我家,想早點還錢?
5)新工人到另家做,我會否有問題?agent叫我信佢話唔的會有問題?

禁止訪問

複式洋房

原帖由 mrs.hamster 於 09-3-21 05:32 發表
我會同個舊工人提早埋單,因為個新工人一到香港其實就入你數同要計人工,佢做咗衰野你都麻煩,所以一定唔好比佢去做P-T。

個舊工人未完約都可以搵工,佢地自然有辦法去內地/澳門行一轉/等下就得,叫佢問下agent,叫佢盡快搵工叫 ...

但是原本同舊工人講最少做到4月底,我點做好?

禁止訪問

複式洋房

原帖由 mrs.hamster 於 09-3-21 10:45 發表
要提早走囉,個agent衰你都無辦法,話比個工人知你依家已經要比人工個新工人所以無可能比2邊錢,叫佢盡快搵工同話佢知佢可以唔返家鄉,問下公司有乜方法但係當然唔好係你問完教佢啦!

...

我係唔係點都要比通知金,佢對我2個小孩very good,我點做好?

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你個新工人一入香港境已經入咗你數, agent叫得你買保險即係你要上身, 仲俾佢出去做part time? 如果俾入境處查到, 你可以當唔知情嗎? 而家喺法理同人情2方面做選擇, 你係冇得揀, 一定要揀合法合理, 如果唔係會冒俾人告風險, 唯有人情上冇得通融舊工人, 你只好照直講俾舊工人聽.

男爵府

原本同agent講好,新工人大概五月到底到,舊工人6月22日完約,若提前及當完約5月23日可以走,但今日agent話新工人經已3月17日到了,問我可否比新工人用我名先買保險,合約個期3月17日開始,而新工人在3月17日-5月23日期間,就會到另外處做part-time等舊工人5月23日走,新工人才到我家。問題是原本同agent講好舊工人5月23日走,佢話印尼agent為了快收錢,就sent佢到港,佢知唔對,佢都想保救,佢提出以上方案,問題:
1)新工人用我名先買保險3月17日開始,有事我是否有問題?
如果工人在你屋企以外的地方出事,保險公司有權唔賠。到時有關責任及賠償當然你要自己負責啦!
另外,乜保險可以backdate買0既咩?
2)新工人合約個期3月17日開始,我同佢個合約2年後就會提前2個月完,我的合約個期是點計開始的?
當工人一入境,佢個visa就會自動在兩年後完。即是,你的工人在2011年3月17日會屆滿。
3)舊工人6月22日完約,最早幾時可以走,就可以當佢完約,叫佢早點走是否未完約?不過之前是佢自已黑面、發皮氣先,我同佢講大家早點完約,佢話好,做了4年,講好4月尾走,後來佢的朋友教佢你要完約先可以找到新工,問可不可以做到完約,我未答應佢,現佢努力表現,想我比佢完約,佢係好的,做事自動
我唔在家佢先有偷懶,老實唔偷錢不過唔話得同体力唔夠40歲,會黑面、發皮氣我先唔要佢,我想大家好,想佢完約。
之前問過agent,好似係4x日前就當完約。不過你最好問問入境處啦!唔好問你個agent,一d都唔pro。
4)若我唔理agent堅持6月23日先接新工人,但唔先買保險,合約個期新工人到家才計算,有無後果?
其實好衰咁講~如果你個agent一直無話比你知個工人到左。我個人認為係不知情的情況下你係無乜責任的。不過~事實係你已經知道左...
新工人會否另外找新工唔到我家,想早點還錢?
工人梗係想早點搵錢啦!除左還錢,佢係hk都要洗費架!不過佢個visa係under你名下,佢想搵合法的工作係no way。
5)新工人到另家做,我會否有問題?agent叫我信佢話唔的會有問題?
你個agent根本就唔可信!工人13/4到左,佢21/4先通知你!如果你買左保險,工人又在外做part time。有事的話就全是你的責任,這是犯法的。如果在這段期間,工人告你無出糧或underpaid,咁你就係水洗都唔清。agent想將責任轉移給你,知道嗎?

子爵府

A準揾你笨

1) 扮セ都唔知,因個ヱ人セ都係你負責;
2) do u still want to keep the current maid, if u do, then renew the contract & 報串間A準
3) if u do not want to keep the present maid, then tell her to leave earlier, one-month notice, but during this period of time,唔好再理A準和新工人。

複式洋房

原帖由 bbfish1992 於 09-3-21 15:02 發表
A準揾你笨

1) 扮セ都唔知,因個ヱ人セ都係你負責;
2) do u still want to keep the current maid, if u do, then renew the contract & 報串間A準
3) if u do not want to keep the present maid, then tell her to le ...

勁鬧agent後佢話下次續約免費再送1年保險,個新工人就在佢度2個月,我怕佢好快壞,我點做好呀?請教教我!

複式洋房

原帖由 MillieMa 於 09-3-21 21:46 發表

勁鬧agent後佢話下次續約免費再送1年保險,個新工人就在佢度2個月,我怕佢好快壞,我點做好呀?請教教我!

個新工人會否怕等久,想快的還錢而去找新工通知我取消合約?

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agent講乜都係假, 成件事上agent係冇咩角色, 簽合約請工人係你, 由佢一入境, 請哩個工人o既僱主就要為哩個工人承擔責任, 入境處勞工署都係睇白紙黑字合約, agent喺張合約上極其量只係簽咗見證人, 唔駛負責任, 工人有咩差錯(包括在合約以外地方非法工作, 仲有佢喺合約以外地方發生乜嘢意外, 保險係唔賠ga, 到時一定係僱主負責生養死葬, 因為合約上係你請佢返嚟), 只係僱主受晒, agent唔駛受ga.

禁止訪問

子爵府

原帖由 MillieMa 於 09-3-21 21:46 發表

alternatively,

叫依家個姐姐即走
賠償金要agent出

象牙宮

仲有, agent冇理由唔知工人如果喺合約以外地方做嘢發生咗事, 保險係唔會賠, 點解仲要追住用你名買保險, 係咪可以證明你係知道工人已到港? 你同工人買得保險即係你知道佢到咗香港啦! 到時有咩事起上嚟佢可以推得一乾二淨, 你唔可以解釋話agent早咗放工人過嚟, 你完全唔知工人已到港同喺出面非法做緊partime. agent已經冇咗責任!

首頁

尾頁

跳至