樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是我朋友的CASE,请大家给意见。我朋友之前的房子原本是去年12月到期(已住了满一年),提前2个月通知业主说要搬出。因为个业主,人很差,所以我朋友怕他到还KEY的时候,他不会退还2个月的上下期按金,所以我朋友在去年10月就没有给业主RENT,说要他在按金里面扣。

好了,到12月当面交Key的时候,业主拒绝收,要我朋友把2个月租金给他才收,朋友没有给,他到现在都没收Key,但朋友已搬离单位,他居然法律师信告我朋友。请问大家给意见,我的朋友应该做些什么,Or跟本不用理这个野蛮业主。

珍珠宮

我覺得你朋友唔岩多d喎!
有咩理由唔交租先?除非業主同意以呢個方式去退按金,我睇唔到業主有咩野蠻喎,
反而你一句話佢人得差就唔交租,好似你朋友野蠻喎mouth: mouth: mouth:

男爵府

正路既要交埋租搬走時業主要睇過間屋冇問題先會退按金俾你, 除非你朋友同個業主一齊同意可以按金當租金黎俾,如果唔係,你朋友單方面咁樣扣...俾著業主都覺得你朋友係賴數啦!

禁止訪問

複式洋房

无退租书,因为听说那天双方在屋见面,个业主很凶,讲粗口大骂,要收Key但死吾给退租书,又耐死吾走。。

民房

你朋友欠租在先, 點講都死. 重要比人告. 好似呢d費用都要你朋友比番業主. 重唔走去揾律師商量下, 越拖就洗錢越多. 祝你好運.

別墅

唔好意思我是路過, 請問有無人有退租書sample可提供?

首頁

尾頁

跳至