自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近來,警察用市民來做人肉路障新聞炒得熱烘烘,我想知道:
1. 警察要市民做人肉路障,他會告訴當時司機的嗎?
2. 市民有權拒絕當人肉路障的嗎?
3. 警察要求市民做人肉路障有什麼指引,如果車內有小朋友,或老人家怎麼辦?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有 高血壓唔嚇得, 可唔可以做脫身理由

子爵府

回覆樓主

1. No

你根本唔知自己做左

珍珠宮

s7824 發表於 18-4-16 19:54
1. 警察要市民做人肉路障,他會告訴當時司機的嗎 ...

4)做路障係盡公民責任,做路障成功阻截車輛~~“造成車禍”應對收告票嗎?!

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

1.唔會

2.唔得

3.祈求上天保佑
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

水晶宮

警察表面上只是截停車輛, 當刻不會徵詢司機意見及解釋, 司機在路上是必須要服從, 我相信截停車輛實際上是冇法避免載有老幼的車輛.

子爵府

howmuch 發表於 18-4-16 20:37
警察只是截停車輛, 當刻不會徵詢司機意見及解釋, 司機在路上是必須要服從, 我相信截停車輛實際上是冇法避免 ...

大宅

回覆 s7824 的帖子

今次有人死咗,會被控不小心駕駛引致他人死亡嗎?

公爵府

回覆樓主

我覺得搵市民做人肉路障係罔顧市民生命安全,如果因為咁有人命傷亡,警方點賠返條命俾人呀?其實應該要告返警方添呀

公爵府

1. 佢㸃會話您知呢?好明顯今次司機被警員截停當時可能仲諗住前面有交通意外。
2. 市民根本唔知發生乜事,而且道路使用者遵從交通警員係必須。警方亦都係利用呢㸃!
3. 指引?我估應該依家先整緊,就連因為協助警方而受害車主都收到告票,就知佢哋將呢單案件同普通交通意外處理方式一模一樣就知。

香港地人煙稠密,道路交通繁忙。真心唔明㸃解有幾萬人编制嘅警務處會諗到搵市民做人肉路盾黎截停超速車輛,呢個方法是否處方認為正確及洽當?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

回覆樓主:

如果車上有大肚婆就慘了! 因為我大肚中,所以我有代入呢件事,假如因為咁樣而冇咗BB, 政府真係點賠償都冇用!

子爵府

WWT1234 發表於 18-4-16 22:08
1. 佢㸃會話您知呢?好明顯今次司機被警員截停當時可能仲諗住前面有交通意外。
2. 市民根本唔知發生乜事, ...
受害車主都收到告票 --> I think this one is really uncalled for, and caused public outrage.
Display Picture from Rita et Machin

大宅

laiyuen 發表於 18-4-16 22:06
我覺得搵市民做人肉路障係罔顧市民生命安全,如果因為咁有人命傷亡,警方點賠返條命俾人呀?其實應該要告返 ...

我睇新聞,話架車有咩事,係可以向保險公司索償,不過以後保費就好甘,同埋可以以民事檢控向警務處提出索償。即係政府警察唔會主動賠畀你

大宅

Leung424 發表於 18-4-16 21:32
回覆 s7824 的帖子

今次有人死咗,會被控不小心駕駛引致他人死亡嗎?

用人肉路障收左警署擬檢控通知書喇

大宅

Ilovecakes 發表於 18-4-17 01:28
如果車上有大肚婆就慘了! 因為我大肚中,所以我有代入呢件事,假如因為咁樣而冇咗BB, 政府真係點賠償都冇用 ...

如果有小朋友仲慘,小朋友一傷左個腦,好大機會影響智力,咁就畀佢害左一世

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有個人架車落地18日已經報銷,再買新車保費加咗兩三倍。

另外一個好似腦出血,都要畀人告。

冇陰公
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

有片證明是阿sir截停都岀票

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

森永牛乳 發表於 18-4-16 20:33
1.唔會

2.唔得
精準!3)加多項,出左意外被撞,等接程序上告票

男爵府

回覆樓主

人肉路障警察明顯唔會認錯啦,出埋信話可能話被撞司機㖭,小市民請自求多福啦

好似其中有一位司機仍然留院,以後警察要求停車,記得小心

首頁

尾頁

跳至