家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去左創興問債券,銀行職員建議我買債券基金。10萬起跳,每月派息。價格大概在5%上落,回報5-7厘,無鎖死資金,隨時出入,只收一次性手續費2%,賣唔收。大家點睇?過來人有無好介紹?(經紀唔好pm, 謝謝)
我本人無投資知識,只係有買股票,之前買過股票基金。自己買股票令我好心煩。

子爵府

wan0526 發表於 18-4-17 11:05
今日去左創興問債券,銀行職員建議我買債券基金。10萬起跳,每月派息。價格大概在5%上落,回報5-7厘,無鎖 ...

佢介紹妳邊隻先?

侯爵府

加息是否應買基金?

洋房

回覆樓主:

係咪要你槓桿去買?

大宅

回覆樓主

我呢排都睇緊債基,是否比10萬就可每月定收5%息?若倒債係咪渣都無?

大宅

lalawowo 發表於 18-4-17 13:46
我呢排都睇緊債基,是否比10萬就可每月定收5%息?若倒債係咪渣都無?

所以佢叫我唔好買一隻企業債(因我唔識野)佢話如果一隻,執笠,我地呢d叫小債主,有排都未排到賠俾我地,因為大户/銀行一定早知道過我地。佢話如果一隻基金內有二百隻,一隻蛋爛左影響不大

大宅

hksarhksar 發表於 18-4-17 13:27
加息是否應買基金?

否定句還是問句?唔明真係唔好意思

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有買,但印象唔需要十萬起跳。。。我買果隻暫時ok, 如勢色唔對會即放。

大宅

wy_yen 發表於 18-4-17 14:05
有買,但印象唔需要十萬起跳。。。我買果隻暫時ok, 如勢色唔對會即放。

我係諗住睇長線

伯爵府

回覆樓主

你間銀行收2%太貴,check 多幾間問下。5%扣2%之後,只剩下3%回報。

你試下問証卷行,或fundsuperxxxx, 或者IB 等,有好多免佣(或低至幾美金手續費的)每月派息債基,或不同類型基金

子爵府

lalawowo 發表於 18-4-17 13:46

倒債意思係?

大宅

新人物 發表於 18-4-17 15:20
倒債意思係?

執笠

男爵府

畀面勳章

wan0526 發表於 18-4-17 11:05
今日去左創興問債券,銀行職員建議我買債券基金。10萬起跳,每月派息。價格大概在5%上落,回報5-7厘,無鎖 ...

債基同股票一樣,有好有唔好,有心買之前研究吓佢究竟揸住乜野債卷,企業債?地方債?歐豬四國債?有冇槓杆,債卷今日評级?點
解可以派到5厘咁多?每年收幾多management fee, 有冇收 performance fee?
好多學問,唔識買就唔建議亂咁衝入去。

子爵府

wan0526 發表於 18-4-17 13:51
所以佢叫我唔好買一隻企業債(因我唔識野)佢話如果一隻,執笠,我地呢d叫小債主,有排都未排到賠俾我地, ...

通常銀行RM都係sell基金,出出入入收完2%又2%,當然唔會想個客揸債券。

子爵府

lalawowo 發表於 18-4-17 15:24
執笠

都唔會,影響其實好細,好多基金組合分得好散,不過有好有唔好,正如一蘿橙叫你揀10個,緊係可以好靚啦,越揀越多自然質量都會下降。

男爵府

畀面勳章

Starman有講...

我一開始都好奇怪, 行入銀行分行有各式各樣的投資產品, 客戶經理一般介紹既ELN、什麼投資相連保險、乜乜基金等等,風險高回報低,但就偏偏很有市場。當你想問有無得買債券時,投資經理就會sell債券基金,講一大倫先知道原來銀行無得買債券。好多人一聽到債券就怕怕, 唔知係咪比雷曼債券嚇親, 所以市面上好少聽到有朋友投資債券, 其實原因好簡單, 債券入場費高, 唔係一般散戶的投資能力範圍內,而且債券唔同一般投資產品,投資者必須要對債券有基本認識才會知道自己的回報同風險。加上賣債券銀行無咩肉食,純粹賺你買賣commission, 買入後持有至到期銀行連賣出commission都賺你唔到,所以銀行一般都會sell你手續費高昂既基金產品,羊毛出自羊身上,一般銀行產品回報低是有原因的。

債券投資是高門檻投資的一種, 入場費一般為10-20萬美元, 其中以20萬美元的選擇為大多數。其實要解釋債券最基本的概念,用借錢的比喻係最容易使人明白。我用最簡單既方法講講,債券發行人即是借款人(Borrower),債券認購人即是貸款人(Lender),你作為投資者買左債券發行人出既債券等同你借錢比呢間公司。借錢比人當然係有年期,即係公司借幾耐先還錢,呢個就係債券到期日(Maturity Day), 假設今日發行既係3年債券,債券到期日就係2015年7月27日 , 到期時債券發行人會將”本金”全數償還比你,所以風險就係發行人違約(Default Risk),即係例如佢執左破左產,還唔到錢比你。一般既債券係每半年派一次息,每一隻債券都有一個票面息率(Coupon Rate), 發行人會按票面息率派發利息比債券持有人。

上述係假設左你係債券首次發行(IPO)時買入債券,你買入的價格就是100 (Par Value),但債券是有二手市場的,隨著市場變化,如市場利率、公司經營情況等因素,債券價格是可升可跌的。假設你係二手市場買入債券,而你的買入價格是97, 到期時發行人仍然會償還100給你, 中間你每半年仍然會收到發行人按100 (Par Value) 以票面息率(Coupon Rate)計算比你既利息。假設票面息率是6%,買入價格是97, 到期收番100, 即係你到期時多賺了3%, 債券期3年, 平均每年多收1%, 所以你的實際既收益率應該為6%+1% = 7% (實際計算方法會較複雜), 比票面息率(Coupon Rate)的6%高,而這個實際既收益率我們叫做孳息率(Yield-to-maturity / YTM)。所以買債券時我地除左留意票面息率(Coupon Rate)外,更重要的是孳息率(Yield-to-maturity / YTM)。

大宅

kenmclaw 發表於 18-4-17 16:28
Starman有講...

我一開始都好奇怪, 行入銀行分行有各式各樣的投資產品, 客戶經理一般介紹既ELN、什麼投資 ...

好清楚!thx for your info! 我睇左一排都未攪得清!

借問一下咁未到期可否賣?點計數?

男爵府

畀面勳章

回覆 lalawowo 的帖子

可以.到時你未到期即賣二手市場係乜價咪乜價(類似股票市場).如超過100(假設你100買)你賣咪賺.低過咪蝕.低過100你可以等到到期取回100(因到期公司要贖回.不贖回便是違約.下次好難再發債借錢.所以比例上違約機會較微.當然都要睇公司資產同負債情況).

不過入場費絕大部分係近160萬1隻(20萬美金)

男爵府

畀面勳章

lalawowo 發表於 18-4-17 17:14
好清楚!thx for your info! 我睇左一排都未攪得清!

借問一下咁未到期可否賣?點計數?

銀行sell 你債卷基金,同債卷係2樣唔同野。

大宅

wallshar 發表於 18-4-17 17:51
銀行sell 你債卷基金,同債卷係2樣唔同野。

去完銀行聽左2個鐘,我都發現係:佢sale我的應該是債股混合基金,同我之前買的宏利大中華好像差不多

首頁

尾頁

跳至