懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2002年結婚, 婚後頭9個月有避孕, 之後打算要BB便沒有再避孕, 可惜一直都未見成孕, 就連醫生也說我很難成孕, 係放棄既時候就係2005年1月懷孕了, 因為經期比較短, 所以係DAY30便驗到了, 不過顏色就比較淺, 可惜到了3月既時候開始見血, 一個星期也未停便再去看急診, 醫生擔心是宮外孕, 需要立即入院, 檢查後排除了宮外孕的情況, 但是胚胎生長得比較慢, 並且有排斥的現象. 住了一個多星期, 情況也沒有好轉, 因為懷孕還屬早期, 醫生並沒有為我進行安胎, 說是自然涂汰, 就算安胎也沒有作用, 最後就在出院當天剛返回家時, 胚胎於小便時排了出來.......

男爵府

小產後4年了, 剛剛於3月9日驗到懷孕了, 由於經期一直都很短, CYCLE大約都是在24日左右, 上次來經是在2月7日, 本應3月3日會再來M, 到3月9日未見M來, 便自行驗孕, 第一次驗到的顏色比較淺, 用的是曼秀X敦, 見準確率為99.99%, 便在第2天往診所再驗, 可能是懷孕早期, 加上小便只儲了2小時便再驗的關係, 檢測線是有顏色, 雖然顏色比較深, 但是就非常幼, 診所也不太肯定, 結果是WEAK POSITIVE, 叫我10天後再驗. 又過了5天, 到3月15日, 亦是DAY37, 自己在家裡又用晨尿多驗一次, 這次的顏色很深, 亦比之前兩次粗了很多, 心裡安心了很多, 心想這次應該是懷孕了......

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

加油

男爵府

由於懷孕前已正在服用血糖及血壓藥, 在一知道自己已經懷孕既情況下已自行停服, 看了跟進自己的內分泌科醫生後已確認不能再服用這兩種藥, 但是血糖仍然很高, 已作了最壞的打算是要打脻島針, 正在擔心血糖的問題既時候, 今早起床小便清潔後有少許血蹟, 好擔心.....連去診所拮手指都怕, 第一時間瞓在床上, 過了一個小時才再起床出診所拮手指, 空腹既指數還在8.2.....對比昨天LUNCH (只食了一碗淨粗麵)後2個半小時, 指數是在8.3.....為何我無論是在餐後還是空腹的情況下, 數據也是一樣....

男爵府

驗孕棒全家幅
[img]http://forum.baby-kingdom.com/[/img]

大宅

我一向有高血壓, 在預備有孕前, 醫生已先替我轉了孕婦可用的血壓藥, 有兩種血壓丸合孕婦, 妳可以問問醫生。
別太擔心, 太擔心會影響血壓, 放鬆一點。 ^^

男爵府

原帖由 gracedolly 於 09-3-21 20:53 發表
我一向有高血壓, 在預備有孕前, 醫生已先替我轉了孕婦可用的血壓藥, 有兩種血壓丸合孕婦, 妳可以問問醫生。
別太擔心, 太擔心會影響血壓, 放鬆一點。 ^^ ...

血壓方便我覺得還可以, 因為我自己在家測量既時候都不怕高, 但每次去到醫院時就高到"爸爸" 聲, 所以我一向都不太相估自己血壓高, 我的情況可能是血壓偏高, 相對血糖方便, 我便高很多, 因為昨天在LUNCH後2.5小時同今早空腹的數據都差不多, 指數很高, 有8.3 / 8.2, 即是空肚飽肚的數據都差不多

男爵府

有無媽咪係懷孕之前已經有血糖高既問題GA ? 因為我有呢個問題, 所以好擔心. 有時真係好怕去食野, 怕一食野D血糖會升到好高, 但係唔食野, 又擔心亞B無營飬...真係食又有問題, 唔食又有問題.

複式洋房

唔洗驚, 我都係有糖尿病先有BB
之前空腹指數都超過7.5
淨食麥皮都成8-9
之前又係食緊控血糖藥
由於有左BB所以停左
8周比人捉左入醫院
日日都要篤手指仲要一日篤七次
我成日同BB講, 我希望我辛苦唔會白費
係醫院學識點樣食野
頭三日血糖都控得唔好, 7-8 餐前之餐後都係咁樣
第四日醫生安排我學打胰島素針
第五日控得唔好再加度數
第六日醫生終於比我出院
不過一定要乖囉, 一定要戒口
每月覆診, 再加每星期篤手指兩日
醫院跟得好足的, 唔洗太擔心
學我姐夫話齋, 平常心, 唔好比咁大壓力自己

我自己過完一關又一關, 而家已經係36周6了
醫生要我38周入院催生

希望你同我一樣, 一齊順順利利咁樣渡過每一關 加油呀, 唔好咁擔心

3月30日晚上8時, 寶寶出世了 重3.01KG
要身體健康呀

大宅

原帖由 小祖 於 09-3-21 22:29 發表
唔洗驚, 我都係有糖尿病先有BB
之前空腹指數都超過7.5
淨食麥皮都成8-9
之前又係食緊控血糖藥
由於有左BB所以停左
8周比人捉左入醫院
日日都要篤手指仲要一日篤七次
我成日同BB講, 我希望我辛苦唔會白費
係醫院學識 ...

好偉大嘅媽媽, b b一定好錫你啫!

男爵府

小祖,

醫生叫我買部血糖機, 到下個星期一就可以去醫院到攞, 要一日拮2次手指, 分別係早上空腹前同埋LUNCH2個小時後, 翌日就係早上空腹同埋晚飯2小時後, 如此類推....但係呢2日部機未到手時, 就要去醫院去拮手指.....

去年我抽血檢查時最高去到11度.......之後過去幾個月再抽血既時候都還有9.16度 (空腹情況下同埋已經食緊血糖藥)

知道自己懷孕後就已經停了藥, 停藥10日之後, 昨天LUNCH (只吃了一碗淨粗麵)之後2.5小時都有8.3, 今早還要差, 空腹9小時 (只是在拮手指之前45分鐘喝了一杯清水)後還是8.2....即是空腹同飽肚既數據差不多.....真係唔知點算....

不過聽了妳既故事後, 發覺都係放鬆些, 希望可以幫助控制血糖, 同時間已經作出了可能要打脻島針既打算, 飲食上自己一直都已經有控制, 只是效果仍然不如理想, 可能自己係一個好緊張既人, 而家可以做既唯有儘可能地去放鬆自己啦...

複式洋房

Meowcat :

醫院唔只要篤二次架, 佢地好嚴, 一天要篤七次,
仲有, 你食飽飽盡量就行下, 唔行下都要企係度做原地踏步, 最小要踏半小時
不過你懷孕初期就慢慢行下
至於食既份量, 要小吃多餐
面食果D都係等於碘粉質, 所有典粉質都會影響血糖, 我相信你都好清楚
盡可能係所有食量都減半
再分多餐黎食
我而家一日食六餐, 係懷孕初期磅數會減輕
唔洗擔心BB冇營養架
你均衡飲食反而佢仲健康呀

打胰島素針唔驚架
我一日打三針, 早午晚三餐前都打
初初真係好辛苦, 不過打到而家都慣左喇
成日同BB講, BB打針喇, 你避開D呀

胰島素既功效比起食藥仲好
我而家血糖平均值係5.9以下
醫院好嚴, 佢地要求孕婦係6.1以下
其實正常人7以下都已經好好架喇

你而家最主要係訓定定, 等BB定定
點解醫院唔留你試針呢???
血糖既野早D控制對於BB都會好D架

不過你控血糖之餘一定要keep好血壓
知嗎 !!! 記住平常心呀

ANYWAY 加油呀

3月30日晚上8時, 寶寶出世了 重3.01KG
要身體健康呀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我真係覺得媽媽好偉大 >"<

我血糖只有輕微偏高, 所以我戒口唔係好清,
現在堅持每2天步行1,2小時, 練體能+ 降血糖.

我現在只需1星期吉一天, 一天7針, 下個月先返醫院交功課~~

加油丫各位

珍珠宮

好媽媽勳章

Meowcat, 你要加油呀.

我餐後血糖9.5, 醫生要我食營養餐, 又要一日拮手指7次, 好彩唔駛打針.

我那時都覺得好辛苦, 但而家仔仔1歲幾啦, 見到佢的笑臉, 大肚時的種種痛苦都唔記得啦. 所有辛苦都值得.

男爵府

小祖, lalabebe520 & jaycee_mami,

可能我係澳門既, 所以同香港既唔同, 不過我下個星期會去第一次產檢, 仲要一睇就係高危妊娠, 要到時睇下醫生點講, 另外呢幾日都要拮手指睇血糖指數, 星期四會比糖尿醫生睇下呢幾日既拮手指結果, 真係擔心...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-22 08:52 發表
Meowcat, 你要加油呀.

我餐後血糖9.5, 醫生要我食營養餐, 又要一日拮手指7次, 好彩唔駛打針.

我那時都覺得好辛苦, 但而家仔仔1歲幾啦, 見到佢的笑臉, 大肚時的種種痛苦都唔記得啦. 所有辛苦都值得. ...

你仔仔真係好可愛 ^_^

男爵府

之前住左8日醫院, 要去調打脻島針既劑量, 係醫院期間, 每天要拮7次手指, 打2支脻島素針同食營養餐, 而家出左院, 要自己打針, 早晚既餐前分別打一支, 但2支既劑量唔同, 另外就每天拮2次手指, 每天拮手指既時間都唔同, 同埋要跟番醫院既營養餐去飲食.

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Meowcat 於 09-4-12 14:58 發表
之前住左8日醫院, 要去調打脻島針既劑量, 係醫院期間, 每天要拮7次手指, 打2支脻島素針同食營養餐, 而家出左院, 要自己打針, 早晚既餐前分別打一支, 但2支既劑量唔同, 另外就每天拮2次手指, 每天拮手指既時間都唔同, ...

加油呀!

首頁

尾頁

跳至