在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩收到個email 約我去面試
睇個下款係外國人黎 仲要係director
我in個個post 唔係大粒野
想問下有冇jm有衣類面試經驗?
多數會問咩?有咩要注意?
定係多數去到會變番hr黎in?
好緊張

大宅

回覆樓主:

首先唔好緊張,預備定心理準備鬼佬interview啦。其實肯講就無問題,佢地唔介意文法錯,好多都聽得明就可以啦,加油

大宅

cherryhui314 發表於 18-4-19 12:04
首先唔好緊張,預備定心理準備鬼佬interview啦。其實肯講就無問題,佢地唔介意文法錯,好多都聽得明就可以 ...

有心理準備都好緊張如果唔得當攞個經驗都好為有咁同自己講

子爵府

大公司好多hr screen完就係你既未來上司直接in 你

別墅

回覆樓主:

一啲都唔駛緊張,我in過很多次都係鬼佬in。
In鬼佬先好,通常唔會介意小節,唔會問長問短例如係咪要放工返屋企凑細路等等。
通常外國人你講咩佢都話good good good

wcpcelia    發表於 18-4-23 14:54

大宅

lobbmamee 發表於 18-4-20 00:37
一啲都唔駛緊張,我in過很多次都係鬼佬in。
In鬼佬先好,通常唔會介意小節,唔會問長問短例如係咪要放工返 ...

咁都無咁驚

別墅

鬼佬先好...你敢講就得...佢地真係一D 都唔MIND 你文法...佢地反而理解呢個唔係你母語。大家明白就可以,我見依家份工個時係上到去先知咁多鬼...INTERVIEW 我直頭講左好少野...個鬼佬BOSS自己重講得多過我...但都請左我....自問ENG 唔係SPECIAL 好...都係度做左幾年~~ 加油!!!

大宅

kit_katw 發表於 18-4-20 11:11
鬼佬先好...你敢講就得...佢地真係一D 都唔MIND 你文法...佢地反而理解呢個唔係你母語。大家明白就可以,我 ...

好好呀!!咁你鬼佬boss 有冇壓你價定直接俾你expected salary 你?

別墅

回覆 emm 的帖子

冇壓wo, 邊咩地方既公司...係咩鬼知唔知? 唔同國家既其實都有分別~

子爵府

回覆樓主:

我in 鬼佬firm, 好多年無在職場講英文,但interview 過程都幾好

水晶宮

回覆樓主

鬼佬in 仲好過local 見你,local 問埋d 野有時好mean的。

子爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

外國人in先好,曾經做過幾間公司都係外國人上司/老闆親自in,整個見工都好輕鬆,佢地只會輕輕問下以前工作職責做d咩,大部份時間都係同我閒聊同介紹佢地公司 好記得當年鵪鶉嘅我第一次見工面對外國人老闆,驚到口震震,答到9588 ,個老闆同我講英文唔好唔緊要,你喺我呢到做包你突飛猛進 (佢真係即時請左我 )! 樓主加油,唔洗驚,祝你面試成功

別墅

回覆樓主

Nice 好多,同唔會好介意你之前d 經驗,只係當傾下計!我覺得佢地會接受人嘅不足,最緊要有心!

但做的時候你一定要肯學同去做!

男爵府

回覆樓主:

叫得你見工都睇過你履歷同學曆佢覺得啱先會見。
比啲信心自己,外國人反而比自己同聲同氣嘅包容。
祝好運!

男爵府

回覆樓主:

如果你英文冇問題,其實見鬼佬冇乜嘢。最討厭係見abc, 英文對佢哋係fluent ,但就會嫌棄我哋英文唔流利嘅人。

伯爵府

emm 發表於 18-4-19 09:15
岩岩收到個email 約我去面試
睇個下款係外國人黎 仲要係director
我in個個post 唔係大粒野

係咩工呀

首頁

尾頁

跳至