夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

感覺你老公在逃避某啲嘢,否則,點可能屋企都唔返?老婆同個仔都唔理?女人太強,辛苦自己。男人,覺得你攪得掂就懶懶閒。你老公知唔知你壓力咁大?好好坐低傾下
主 賜 平 安

子爵府

回覆樓主

樓主,同你情況有d似,我先生都係為創業辭職,而我就為家庭打份穩定工作。當日先生話要辭職我喊左好耐,當時我大住肚,屋企有老有嫩,無左佢份糧都好擔心。所以當日佢決定咁做時,我要求佢創業後每個月要比一個少少既金額比我,等佢有返d責任感係要顧家既,同時我都有同佢一齊做每一步,每個月公司出入數我都有睇,可以話佢創業起頭我都有參與。

到公司有少少成績,佢比得返足夠家用但就愈來愈忙,精神都去晒業務同應酬,我都順理成章要全力顧住頭家,屋企少左個男人幫手,好多野做媽媽就要一腳踢。我仍然返緊全職工,返屋企忙照顧老人照顧小朋友,學校/家事/睇醫生等等我先生都極難搵機會參與,平日兩公婆只whatsapp溝通,佢不定時返黎食飯/回家,我都係偽單親一族,有時屋企有咩突發野水深火熱無佢幫手我都好氣餒,講真無左佢其實我都仍可獨力照顧全家,不過男人就係咁,一世人唔試過唔心息,最緊要你知佢忙緊乜,願唔願意為佢付出。創業難,做創業者既老婆更難。叫佢退返落黎做平凡人打份工安穩度日好易,但呢個係咪你地追求既共同目標?值得好好傾下。

大宅

哎,我自己係支持佢創業,因為我都覺得打一世工冇出頭,但我冇諗過而家份工要成日返工,佢又成日唔返屋企,搞到我好多野都一力承擔,我估我地成個月冇一齊係屋企食飯,每次都係我就佢出去食,當然佢都係好多親子活動會自然缺席,搞下搞下我自己都唔再問佢得唔得閒,我已經一早預左佢唔得閒先。

晚晚都一個人食飯,有時都唔想諗自己食咩,求其公仔面又一餐,因為食完又即刻要教小朋友功課,食咩都冇咩分別,演唱會又一個人自己睇,因為我唔敢買佢飛,買左佢又會突然有野做去唔到,晚晚又自己一個人訓,經常訓得唔好,搞下搞下真係覺得同自己一個人生活冇咩分別

你都好,佢有俾家用俾你,我直情同佢公一份婆一份,完全獨立,只係一齊入個聯合戶口,係一齊出街時佢會負責返個駛費,佢有時仲叫我入多D個戶口

男爵府

回覆樓主:

我都係假單親,我返正常更,佢返shift, 食飯時間分開,瞓覺時間分開,放假日分開。無family date.

子爵府

Bbtvsvod 發表於 18-7-10 08:19
哎,我自己係支持佢創業,因為我都覺得打一世工冇出頭,但我冇諗過而家份工要成日返工,佢又成日唔返屋企, ...

你的問題是夫妻感情變得越來越淡了。創業忙困身是可以理解,但忙到可以夜不歸宿就真的令人懷疑。家庭是要兩個人共同協力,孩子不是只需母親就成。你都把所有都安排好了,他初期可能還會覺得你是賢妻,但隨著大家感情變淡,溝通少了,見面聊天的時間變少,就算見到都因你內心存著對他的不滿而臉黑或談話時變成了爭執。

首先向你丈夫示弱,告訴他你和孩子都需要他,這個家需要他,他遲回家打給他關心他,大家一定要有聊天獨處溝通的時候,讓他感受到你關心和愛他,這樣他才能懂得去留意關心你。你既然當初決定支持他創業,那就不要再後悔了,多贊美關心了解對方,只要夫妻感情回溫,萬事都可以找到方法解決。要明白冰凍一尺非一日之寒。男人再這樣繼續放任下去出軌的機會是百分百。
mc <()>

大宅

其實我已經叫我小朋友主動打電話叫老豆返屋企,但佢都係話做緊野,晏D返,點知又係冇返,連個小朋友係咁問我點解daddy冇返,我已經唔識答,好啦,到我唔要求佢唔好咁辛苦趕返黎,叫佢出席小朋友畢業典禮時直接去現場等,唔駛趕返黎屋企再去時,我唔想因為佢遲到要成家人等佢,佢就係咁叫我收聲,唔好煩佢
咁我都唔知點坐低同佢講,一係就whatsapp溝通,一係見到面就叫我唔好嘈,我仲可以講D咩呢,今朝早佢趕返黎送小朋友返學,但最後太遲送唔到,我自己一個人送,我同佢講,你工作約左人會唔會遲? 佢話唔記得較鬧鐘,我就問我日日返工都o會較鬧鐘,咁點解送小朋友返學唔較呢? 我同佢理論時,佢又叫我唔好嘈

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

佢應該有女人
你計劃一下自己將來吧
他已不愛你

子爵府

Bbtvsvod 發表於 18-7-10 08:19
哎,我自己係支持佢創業,因為我都覺得打一世工冇出頭,但我冇諗過而家份工要成日返工,佢又成日唔返屋企, ...

樓主誤會了,到依家所有家庭支出我都係同先生一齊AA,家用即係佢比返佢個份我咋。偶爾佢賺到比我多時,多出既都係佢自己放係公司用,佢賺到既一毫都無比過我,因呢個階段公司仲需要錢發展。

錢大家AA,但家庭事務女人做晒,偽單親生活,為既係佢創業成功既一日。值唔值搏係呢個男人身上,而呢個男人又係咪為你地家庭奮鬥先咁,先係要傾下同思考之處。共勉之~

男爵府

回覆樓主

你case同我的有點相似-分開時段開飯,有老公等於無老公。
我假設左自己係單親之後,心理平衡好多。

大宅

我老公並唔係舊制公務員,佢只係新制,佢都係做左2年左右就自己去創業。
我覺得我最大既壓力唔係來自照顧小朋友,因為其實我都明白男人係唔會識湊小朋友,但係最大問題係我同佢同時分擔左經濟壓力,我又唔知佢一個月搵幾多,而我既工作亦唔係一份簡單既工作,需要好多時間兼顧,我亦未試過冇做野, 一直都係兩邊兼顧,到而家小朋友開始大,就覺得小朋友好難教,好反叛,性格出左D問題,但屋企人覺得冇咩問題,而我就覺得小朋友性格變成咁,根本係父母既問題,加上老豆都唔顧家,我再係咁落去,似乎最終受害都係小朋友。

我當然有諗過試下分開得唔得,但知道小朋友係鐘意同daddy玩,而且屋企人係唔會幫手湊小朋友,都係得我同工人搞定,佢而家性格都出現左問題,我相信分開左對小朋友更加冇好處,

首頁

尾頁

跳至