懷孕前後

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

Evonneyip 發表於 18-4-28 19:30
我第一次有Bb,現在先7週,真係好痛苦!
前日開始,聞到工人姐姐煮既嘢,都覺得好臭!唔會有好肚餓想食既感 ...

其實都係黎每個人體質,我陀我b個陣都無乜反應,我嫂有佐一直都係度嘔

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-5 23:44
我5wk幾,都係開始作嘔作悶超辛苦,唔想食野,但個胃又會覺得肚餓係咁攪,但食完野又即刻唔舒服,我上胎要捱到13 ...

我已經8週了,琴日嘔左4次酸水,而且係好多嗰隻,生不如死呀。即使到12週,我都要忍多一個月!加油呀我哋!希望你今胎唔會反應咁大

水晶宮

Evonneyip 發表於 18-5-6 07:27
我已經8週了,琴日嘔左4次酸水,而且係好多嗰隻,生不如死呀。即使到12週,我都要忍多一個月!加油呀我哋 ...

我都係咁嘔啊!醫生成日話12周好啲,前題係嘔多一個月耶!番工好辛苦,常嘔

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-6 13:51
我都係咁嘔啊!醫生成日話12周好啲,前題係嘔多一個月耶!番工好辛苦,常嘔
...

無錯,啲人話12週開始無事架啦,我心諗,仲有一個月呀30日呀,每一個鐘都難受,仲要忍!做嘢老實講,無影響係假啦,又怕被同事知道,因為未三個月。個人覺得,可以飲下有氣礦泉水,上網教話有用,我自己試過覺得有啲用。

水晶宮

Evonneyip 發表於 18-5-6 14:08
無錯,啲人話12週開始無事架啦,我心諗,仲有一個月呀30日呀,每一個鐘都難受,仲要忍!做嘢老實講,無影 ...

有汽唔會仲想嘔?我試下
我宜家餐餐啪一粒 止嘔 先keep 到食物係胃度

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-6 14:26
有汽唔會仲想嘔?我試下
我宜家餐餐啪一粒 止嘔 先keep 到食物係胃度

我開頭都覺得有氣更加想嘔,但飲左真係舒服啲,因為會「打嗝」,啲胃氣吐出黎,不過唔可以飲好多,啲啲咁飲,你試下google search下,真係好多大肚婆咁飲。仲有呀,兩個鐘食一塊蘇打餅,中和胃酸,即使都會嘔,起碼嘔都唔會只嘔酸水苦水呀!會舒服啲。之前有人教食橙,我已經唔得了,見到橙都想嘔了(emoji)

男爵府

Evonneyip 發表於 18-5-6 07:27
我已經8週了,琴日嘔左4次酸水,而且係好多嗰隻,生不如死呀。即使到12週,我都要忍多一個月!加油呀我哋 ...

其實嘔到出黎會唔會舒服d?
我夾硬嘔都嘔唔出,只係不斷嘔氣出來
岩岩午餐食左小小野到而家仲滯住滯住,但個胃又開始咕咕叫要我食野,咁難消化仲點食呀

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-6 14:37
其實嘔到出黎會唔會舒服d?
我夾硬嘔都嘔唔出,只係不斷嘔氣出來
岩岩午餐食左小小野到而家仲滯住滯住,但個 ...

我之前第6.7週咪同你一樣,直到第八週開始,嘔左一碗湯水咁多既胃酸出黎,眼淚鼻水一齊流,祝福你唔會好似我咁。你可以去診所叫醫生俾胃酸藥你,咬碎白色嗰啲,醫生話孕婦可以食架。你就會無咁多胃氣。

水晶宮

Evonneyip 發表於 18-5-6 14:34
我開頭都覺得有氣更加想嘔,但飲左真係舒服啲,因為會「打嗝」,啲胃氣吐出黎,不過唔可以飲好多,啲啲咁 ...

食橙,我隔一陣渣汁咁嘔番晒出黎架!我就係見人講橙衣止嘔,不過我就唔得!

洋房

mmtam 發表於 18-5-1 18:33
我都係~想作嘔但唔會嘔得出,我就係靠話梅同梳打餅,但唔可以經常食話梅,有時坐得耐同企得耐或者維持同一 ...

我都成日作嘔,但食餅乾可以止到最好食太平芝麻梳打餅

男爵府

回覆樓主:

我上胎都試過胃酸嘔到由鼻噴出來,超辛苦,但要講真係嘔出來既次數加埋十次都冇
聽日我去診所會問下有冇藥開黎舒緩下作嘔作悶,而家係要食野飲野就驚驚
希望大家盡快渡過咁辛苦既時期

複式洋房

Tung豬 發表於 18-5-6 16:02
我都成日作嘔,但食餅乾可以止到最好食太平芝麻梳打餅
...

我都有食呀,不過只能夠輕微止到嘔。

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-6 18:10
我上胎都試過胃酸嘔到由鼻噴出來,超辛苦,但要講真係嘔出來既次數加埋十次都冇
聽日我去診所會問下有冇藥開 ...

原來你已經第二胎了,人地話有時上胎好辛苦,第二胎會輕鬆啲。

大宅

回覆樓主

我都係7week ,肚餓又作嘔,頂胃,之後食野食幾啖又勁作嘔同頂胃,真係好辛苦

利申:無嘔出來,只是勁作嘔(emoji)

水晶宮

回覆樓主

試左有汽礦泉水,照樣嘔到九彩!唔嘔唔舒服,嘔完個人散晒!宜家知道想嘔 要多行來行去 快啲嘔到!試過遲嘔,啲食物溝胃酸,喉嚨灼傷晒。除非餐餐食餅乾,無野唔嘔的。人肉榨汁機!

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-9 20:59
試左有汽礦泉水,照樣嘔到九彩!唔嘔唔舒服,嘔完個人散晒!宜家知道想嘔 要多行來行去 快啲嘔到!試過遲嘔 ...

我今日去醫院產檢都喺醫院廁所嘔左兩次,全胃酸,加埋成碗咁多,真係攞命!啱啱又嘔,今日嘔足5次!連食碗糖水都係苦架!醫生話基本上無乜方法醫治,只能祈求過左12週會變得好啲。我先7w6d,有排辛苦!大家一齊加油啦!

別墅

回覆樓主

我覺得個口有陣怪味,要食濃味野咁,蕃茄湯、肉醬嗰啲先食到,其他聞到都想嘔,但我唔係嘔得出,成個肚好脹咁,今日又暈又唔舒服,睇完醫生又唔敢食藥

複式洋房

k_yinging 發表於 18-5-9 22:57
我覺得個口有陣怪味,要食濃味野咁,蕃茄湯、肉醬嗰啲先食到,其他聞到都想嘔,但我唔係嘔得出,成個肚好脹 ...

我開頭都唔敢食藥,但醫生話抗胃酸藥及止嘔藥係對孕婦無影響架。所以我先食,因為唔舒服對孕婦既情緒都好有影響,我真係好想每日開開心心。

別墅

Evonneyip 發表於 18-5-9 23:09
我開頭都唔敢食藥,但醫生話抗胃酸藥及止嘔藥係對孕婦無影響架。所以我先食,因為唔舒服對孕婦既情緒都好 ...

係呀!醫生都係開抗胃酸,化胃氣既藥,話冇影響安全既,但係我地又擔心

大宅

Evonneyip 發表於 18-4-28 20:38
我本身腸胃都唔好,依家既反應,就好似胃炎發作咁!出街聞到啲奇怪味,都係好想嘔。做媽媽真係好辛苦,我 ...

原來好似腸胃炎症狀 因為我遲左兩日來m,呢幾日食咩都嘔反出來,平時我好鍾意食野,依家咩都食吾落,不停有胃氣,個肚好吾舒服 一肚氣 ,醫生驗左尿佢話太早驗吾準確,所以我有些懷疑

首頁
23456...8

尾頁

跳至