親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人6月尾去東京5日4夜. 真心請教有經驗嘅 jm 們, 請問我以下嘅行程同路線係咪 ok? 有無咩地方需要修改/注意? 謝謝指點!
另外, 請問如我選擇到機場後直接塔 shuttle bus 去銀座, 時間咁啱撞正日本放工時間, 係咪會比塔 Skyliner 耐?

我原本想去埋輕井澤王子 Outlet. 但我度嚟度去個行程都插唔到邊日去. 其實去多1日變相會鬆動 d 唯有下次再去..

Day1️⃣
10:50 香港飛東京成田 --> 16:15 抵成田Terminal2 --> 成田機場購買 Suica Card --> 18:13 (大約時間) 塔Skyliner去上野轉銀座線/塔機場 Shuttle Bus 直接去銀座 --> 抵飯店 Check In --> 晚餐(emoji) 銀座店美登利 --> Donki 驚安殿堂銀座本館(emoji) --> 回飯店休息
Day2️⃣
全日台場
•Decks Tokyo Beach Mall (emoji)
•DiverCity Tokyo Plaza Gundam Base+夜拍獨角高

Day3️⃣
08:30離開飯店 --> 排池袋無敵家(emoji) (Open 10:30) --> 池袋購物 --> 上野恩賜公園+上野阿美橫丁購物 --> 晚餐 上野 --> 回飯店休息

男爵府

回覆樓主

Day4️⃣
06:30離開飯店 --> 早餐 築地 --> 午餐 淺草食壽喜燒--> 雷門 --> 仲見世通 --> 淺草寺 --> 晴空塔 --> 晚餐 晴空塔 --> 回飯店休息
Day5️⃣
09:30飯店Check Out+寄存行李 --> 秋葉原 --> 午餐 秋葉原 --> 銀座購物 (如有剩時間) --> 約15:00出發去成田機場 --> 機場購物 --> 晚餐 機場 --> 21:25 飛回香港

大宅

CaCa0919 發表於 18-4-29 08:40
Day4️⃣
06:30離開飯店 --> 早餐 築地 --> 午餐 淺草食壽喜燒--> 雷門 --> 仲見世通 --> 淺草寺 --> 晴空 ...

上野淺草應該撥埋一日,其實同秋葉原近。你行程好多係近台東區,住銀座又好似要take mtr,你買72或48小時任座
去台場個日咪去到最近metro站買海鷗pass

你行程係咪無小.朋友?小朋友的話太多shopping,不夠放電位。

五日四夜吾建議輕井沢
但是鎌倉,江之島會係郊區好選擇

男爵府

叉雞飯 發表於 18-4-29 16:11

上野淺草應該撥埋一日,其實同秋葉原近。你行程好多係近台東 ...

1. 之前有諗過淺草上野撥埋同一日去. 因為我夜晚仲要去埋晴空塔. 大學都係附近. 但係一諗到去上野我會買好多野, 之後要拎住一堆野去淺草同晴空塔就唔係咁方便. 我返銀座酒店來回又浪費左 d 時間.. 如果以上野淺草為1日行程, 請問知唔知道淺草/上野邊到可以租 locker 比我放低 d 野?

2. 請問係咪買 72+48 hrs pass 可以連埋塔百合海鷗? 我嘅行程唔需要買 Suica Card?

3. 因為宜家麻診嚴重, 唔敢帶小朋友冒險. 我囡由細到大體質都唔係咁強, 好易病. 可能到6月疫情已經無咁勁, 但都係有發生過.. 我老公話唔可以比小朋友去. 所以成個 trip 都唔會帶小朋友. 情願蝕張小朋友機票都唔冒險. 本身個 plan 去東京迪士尼(陸地). 阿囡好期待, 同佢講左無得去佢喊左出嚟. 我地應承左下年暑假再去. 出年復活節又會同佢首爾, 所以佢宜家都 ok.

4. 我想去鎌倉架.. 但我老公要去台場睇 1:1 Gundam 又話一定要去無敵家食拉麵. 我就佢就唔到自己

好多謝你比左咁多建議我!

子爵府

回覆 CaCa0919 的帖子

空的置物櫃在哪裡?東京主要車站置物櫃指南

子爵府

有網站係專門搵儲物櫃嘅
但唔記得擺咗喺自己邊個書籤
搵到再畀埋你

大宅

CaCa0919 發表於 18-4-29 17:28
1. 之前有諗過淺草上野撥埋同一日去. 因為我夜晚仲要去埋晴空塔. 大學都係附近. 但係一諗到去上野我會買好 ...

上野駅有locker.我住開上野,來緊.也衹住入谷,放野就方便D
我上次用 Tokyo subway pass 48hrs,last 1 hr去到新橋定汐留,我衹去大江戶所以無買百合海pass,但去2個點以上已經好抵。

wcpcelia    發表於 18-4-29 19:47
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

男爵府

manu4211963 發表於 18-4-29 17:47
有網站係專門搵儲物櫃嘅
但唔記得擺咗喺自己邊個書籤
搵到再畀埋你

太好人了, 謝謝你! 我亦會自己嘗試在網上搵下東京置物指南網

男爵府

叉雞飯 發表於 18-4-29 18:42
上野駅有locker.我住開上野,來緊.也衹住入谷,放野就方便D
我上次用 Tokyo subway pass 48hrs,last 1 hr ...

上野駅有置物 locker 就更好. 我行程完可以經上野先再返酒店. 我個行程表要再從新再組織, 修改邊日去邊 d 地方順. Thank you very much
去台場果日我只會去兩個 mall. 會再諗清楚買小時 pass 定買西瓜卡

首頁

尾頁

跳至