婆媳關係

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

表哥結婚要拎我間屋出去比佢地用,我都唔明點解,佢地要結婚關我咩事,結婚要用車問都唔洗問我,就要用我架車,我都算,而家仲要用我間屋,有咩理由,
想話唔借,又比人鬧,小小野都唔幫,又話自己屋企細,又話唔好睇,我屋企都係唔好睇,我自己對仔女成日向屋企破壞,又有咁多狗,
有冇人可以教我點做呀,
有事就搵我,咩人黎架,

我同老公仔女4個人住2層高複式村屋,地下係廳,2樓係room,仲有一個5百幾尺既花園,
就係E個原因要黎我屋企結婚出門,

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

原帖由 hv245 於 09-3-24 12:22 AM 發表
同佢地講新娘入門唔入男家門, 既係無入門喇. 間屋你地嘅, 理得係小事定大事, 唔鍾意唔方便就唔借. 咁多閒雜人出入, 唔見野點算.

樓主, 之前見過你其他post,知你屋企人唔講道理. 以上說話佢地未必接受. 但我仍然果句 ...

就係佢地唔聽,所以都唔知點同佢地講,我講過一次,我亞公就話唔舒服,又話E樣又果樣,
我都唔知點講,借又唔係,唔借又唔係,老公就一定唔鍾意,到時我又要湊多一個,因為我地BB9月就出世,又要幫佢地整一大堆野,
我而家就係驚佢地到時唔理都黎

禁止訪問

大宅

原帖由 MING(cat) 於 09-3-24 01:34 AM 發表

先拒絕...後驚佢地到時唔理都死要來,
U地--一家去街街,去玩2日一夜,
乜人...佢地有冇U家鎖匙?
有就換鎖

是我的話..no就no...我是家主人...
話之佢反面...U表哥痴痴地..無本事米結! ...

出去玩係冇可能,佢地要我幫佢地渣新娘車(因為架車係我),仲要我老公幫手渣花車(因佢地話d friend架車唔見得人,我老公渣果架都係我地)要前一日入黎整,不如入黎我屋企到做晒D野,反正我屋企夠大,又有地方瞓,
車未問過就話要用,我地做私機都算,冇可能連屋都要借,
但我亞媽又應承左,我又唔知點say no,
幫佢地渣車,我自己又要湊B,都唔知點,

同我老公一定唔會比人渣佢D車,有咩事都唔知佢地點倍,我之前整到我老公架車都要整成10萬,仲要我地D車係落左私機名,係車主先有得倍,唔係loading好高,主要係車CC大,

我屋企係用電子鎖,要有手指模先開到

男爵府

原帖由 vickywoo121 於 09-3-24 01:54 發表

出去玩係冇可能,佢地要我幫佢地渣新娘車(因為架車係我),仲要我老公幫手渣花車(因佢地話d friend架車唔見得人,我老公渣果架都係我地)要前一日入黎整,不如入黎我屋企到做晒D野,反正我屋企夠大,又有地方瞓,
車未問過就話要用,我地 ...
無可能借囉,你自己都要湊亞b,仲要幫佢地渣車又借車,有無天理呀

絕d啦,講明無能力去幫佢地囉,又要比佢地係屋到痴到成屋紅紙,又要煲水搬登,佢地攪完你又要執屋,工人咩

你表哥而家借你間屋都係想威,如果第時人地d姊妹要去搵佢老婆睇相食飯,係唔係又要借你間屋比佢扮主人呢?

伯爵府

1句講晒, 唔借呀!
再呀芝呀佐, 就親戚都無得做.
你估你驚失去佢地多d定佢地驚失去你地呀????
都忽忽地既, 車又借, 屋又借, $$$駛唔駛借呀? 新娘又要唔要借呀?
你為左你老公, 1定要對抗呀!!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 123!@# 於 09-3-24 09:57 發表
1句講晒, 唔借呀!
再呀芝呀佐, 就親戚都無得做.
你估你驚失去佢地多d定佢地驚失去你地呀????
都忽忽地既, 車又借, 屋又借, $$$駛唔駛借呀? 新娘又要唔要借呀?
你為左你老公, 1定要對抗呀!!! ...

我都係咁諗,重有呀~d油錢呢?會唔會比返你先,你9月又生bb,重要借屋比人,依個時候最好唔好咁多人去你屋企,迷信d都要,講d野你知,我依家有左三個月,之前我有個fd,原來比野跟,上左黎我屋企,第二日,我就作小產啦~真架,之後我問左我第二d fd,原來依家大緊肚,最好唔好比咁多人上黎,因為唔知d人有冇比野跟,冇樣睇架,唔係嚇你~
奀b仔9月16日出世啦~

男爵府

你d屋企人, 親戚都痴架
使唔俟比埋張床佢地地洞房呀
無本事就唔好結婚
叫佢地去酒店租間房啦
你仲要湊bb, 邊得閒呀
同佢地say no 啦
佢地再亞之亞jor, 就斷你屋企人米路
睇吓邊個驚d

大宅

佢係你表哥定係你老公表哥?
企硬 - 唔借就係唔借, 喂老表嚟咋, 自己阿哥都要諗吓啦!你大緊肚, 邊個幫你呀 ? 再講連車都唔借.

子爵府

醒目開學勳章

你D親戚都幾睇得起你禾樣樣都覺得你地咁好

大宅

原帖由 boey 於 09-3-24 09:46 AM 發表
無可能借囉,你自己都要湊亞b,仲要幫佢地渣車又借車,有無天理呀

絕d啦,講明無能力去幫佢地囉,又要比佢地係屋到痴到成屋紅紙,又要煲水搬登,佢地攪完你又要執屋,工人咩

你表哥而家借你間屋都係想威,如果 ...

佢地話我間屋係好多人既夢想屋,係我到結婚就最好,
車係我亞公亞婆問我借,我一早就應承左,果時都未知有左,
但前2日我亞媽同我講叫我拾好間屋,表哥要用我間屋,我都同佢地講左唔得,我都有同佢地講我屋企冇工人,我一個人又要湊仔又要拾屋,平時都唔夠時間,比佢地玩完,我點拾,

大宅

原帖由 anita0725 於 09-3-24 11:22 AM 發表
佢係你表哥定係你老公表哥?
企硬 - 唔借就係唔借, 喂老表嚟咋, 自己阿哥都要諗吓啦!你大緊肚, 邊個幫你呀 ? 再講連車都唔借.

係我表哥,所以我老公就話唔係好親,幫佢渣車己經好比面,仲要借我地間屋,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 vickywoo121 於 09-3-24 11:38 發表

係我表哥,所以我老公就話唔係好親,幫佢渣車己經好比面,仲要借我地間屋,

佢地幾時結婚呀...
你9月bb出世, 你大肚幫佢地做司機...
大左肚理應唔可以幫人地搞喜事喎...
如果係之後, 你bb咁細, 你又話老公都要幫手做司機...咁邊個湊仔女..
借車都可以accept, 借屋就noway....又嘈, 又多手尾執, 一陣間又話你做得唔夠好...

大宅

原帖由 奀b豬媽咪 於 09-3-24 10:08 AM 發表

我都係咁諗,重有呀~d油錢呢?會唔會比返你先,你9月又生bb,重要借屋比人,依個時候最好唔好咁多人去你屋企,迷信d都要,講d野你知,我依家有左三個月,之前我有個fd,原來比野跟,上左黎我屋企,第二日,我就作小產啦~真架,之 ...

我地好日都唔見一次,咩都係我亞媽打黎,講完就算,
油錢我比,仲要我2架車都大CC,咁車來車去,果日油錢都要2﹣3千,冇用架,我而家都好小人黎我屋企,到佢地結婚我都生左la,
佢地咩都搵我亞媽同我講,D野就我亞媽答,唔係我答,
我亞媽都要威,點會幫我講話唔借,
而家可能都係要我老公出手,先可以唔借,
因為佢地試過買晒野入黎我屋企到燒野食,仲要黎到門口,叫我開門,冇問過我地會唔會去街或者任何野,仲要同我講你地要去街就自己去la, 我地自己攪得la,

大宅

原帖由 siusum 於 09-3-24 11:43 AM 發表

佢地幾時結婚呀...
你9月bb出世, 你大肚幫佢地做司機...
大左肚理應唔可以幫人地搞喜事喎...
如果係之後, 你bb咁細, 你又話老公都要幫手做司機...咁邊個湊仔女..
借車都可以accept, 借屋就noway....又嘈, 又多手尾 ...

出年2月,因為佢地冇人諗我D仔女到時點,只係諗自己,所以就算要我地渣車,我D仔女都係放向車

大宅

原帖由 whl 於 09-3-24 11:30 AM 發表

表面野,我老公係圍村人,間屋大唔係我地好,而係我6299比佢既,車,我老公冇咩岩,就係鍾意渣車同想我地坐得舒服,而我地就張唔洗供樓既錢用黎供車,我地都係打工仔,老公1個人搵就4個人洗,
家家有本難唸的經,都係佢睇我好,我睇佢好

大宅

原帖由 whl 於 09-3-24 11:30 AM 發表

表面野,我老公係圍村人,間屋大唔係我地好,而係我6299比佢既,車,我老公冇咩岩,就係鍾意渣車同想我地坐得舒服,而我地就張唔洗供樓既錢用黎供車,我地都係打工仔,老公1個人搵就4個人洗,
家家有本難唸的經,都係佢睇我好,我睇佢好

大宅

認真D咁同你阿媽講-間屋唔借比佢地. 你自己諗掂佢.

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至