自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wingwingin 發表於 18-4-30 23:51
記得有個叫mamimama一家四口既呢?
計番 對仔女都10幾歲喇

我以前經讀書嘅同學仔介紹開始認識「DiDi」同「MeiMei」現在姐姐應該14歲,弟弟12歲。
一得閒就會睇下他們兩姐弟嘅Blog
我鍾意Didi,好耐前他倆個出有關Blog嘅生活書時,我都有買本,上面有他們倆個嘅印嘅公仔印 還有我在會展時同媽咪,兩姐弟影過張合照,現在還keep住
但自從Mamimama嘅仔女開始大個,為了保護他們,個囡讀小一時就無再寫了。
我好佩服做律師嘅媽咪都可以抽空同他們四圍去,他們生日時就會DIY件親子T-Shirt。我每次睇他們嘅Blog就會覺得好開心
以前我讀書時都有間唔中寫Blog,寫下自己嘅生活點滴。可惜無Backup
以前有xanga都無咗

伯爵府

回覆樓主

我當年都有寫blog,唔明點解無情情無佐

琥珀宮

Giant 發表於 18-4-30 21:01
以前有寫blog習慣,將阿仔的成長點滴、生活逸事…… 通通圖文並茂咁記錄低,有時候就重溫…… 自從冇咗Yaho ...

咁多人用,唔明點解執左佢,收廣告費都應該幾好搵

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-4-30 21:08
我以前得閒有寫blog,已經好耐冇寫

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-5-1 07:49
咁多人用,唔明點解執左佢,收廣告費都應該幾好搵

應該係營運費貴啩,好記得耐唔耐就話upgrade, 執之前有次upgrade搞到好大鑊,好耐都唔用得,functions又short晒,果陣最大其中一個blogger戶係球會,佢地頂唔順,另起爐灶搞個web, 跟住個blog又問題多多,出唔到新帖,俾d bloggers日日問候,見佢地cs連答都唔答就知有問題,後來公佈摺埋,叫會員準備備份,但道出個blog後嘅紀錄大部份相都睇唔到,好彩果陣我將個blog備份咗幾個地方,叫做睇得返。

不過最深印象係有好多bloggers成日投訴yahoo blog cs, d留言好恐怖,仲有粗口問候人地全家,都唔知點解d人要咁爛口,仲要係女人/媽媽

男爵府

回覆樓主:

好掛住呀,

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

而家都仲有 blogspot 可以用呀,不過無以前咁流行

琥珀宮

rose-mag 發表於 18-5-1 08:00

應該係營運費貴啩,好記得耐唔耐就話upgrade, 執之前有次up ...

其實blog嘅技術唔算難,唔明佢咁大間公司都hold唔到blog就奇怪,睇下台灣嗰d,幾多廣告,收入應該唔錯,台灣blogger多人睇的話都有收入架

侯爵府

回覆樓主:

我都係
因為個blog撞番識嘅人
好有趣

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

barbielun 發表於 18-5-1 00:55
聽聞離咗婚
Mamimama 離左婚?Oh no, 好可惜,個時見佢寫出黎好恩愛㗎

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都好懷念

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太有同感

伯爵府

回覆樓主

我以前都有寫,yahoo blog要摺埋嘅時候,我覺得佢真係超不負責任。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

有時想開返個blog懷緬下都唔得

大宅

回覆樓主

Me2 I miss yahoo blog very much
Now difficult to search information

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-5-1 09:36
其實blog嘅技術唔算難,唔明佢咁大間公司都hold唔到blog就奇怪,睇下台灣嗰d,幾多廣告,收入應該唔錯,台 ...

台灣同香港兩個市場嚟,人口文化用字都唔同,台灣市場大d, 用嘅書面語,香港獨有文化加好多人寫白話,局限咗流傳性,最緊要係當時online marketing發展唔及其他地方,好多廣告商唔肯俾錢買網上廣告,yahoo hk blog未必賺錢,當時yahoo係一拼將香港同台灣嘅奇摩都摺埋,或者fb page/group都搶走唔少bloggers
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 18-5-1 23:55
台灣同香港兩個市場嚟,人口文化用字都唔同,台灣市場大d, 用嘅書面語,香港獨有文化加好多人寫白話,局限 ...

當時仲有微博興起....

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

me 2

寶石宮

2023年兔年勳章

hohoho36 發表於 18-5-1 07:45
我當年都有寫blog,唔明點解無情情無佐

寶石宮

2023年兔年勳章

mandy952 發表於 18-5-1 07:49