跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔仔現在還未講好多野,,除佐主要的人.其他都唔講..我可以點呀..請指教

複式洋房

好多, 重好老積.
出街d人巳為佢有3歲.
連續講幾句句子都得!
學我地大人講野最叻.
好似
[琴日先睇完E生, 又病]
["求"先先屙完vv jam ma]
[你食飯先啦, 我想玩多震]
有時大聲d罵佢, 佢會叫
[媽咪, 你重乜呀你, 媽咪]
好鬼馬 笑死o黎

複式洋房

原帖由 傻婆Elaine 於 09-3-24 08:27 發表
我個仔仔現在還未講好多野,,除佐主要的人.其他都唔講..我可以點呀..請指教

可能係男仔, 會遲d.
我聽人講Einstein都係3歲先識講野.

我自己無特別教佢.
靜係同佢講故事講多d野, 又問佢好多問題.
無也俾佢睇tv, 每日得0.5hr TV時間.
只係成日播兒歌. 宜家都識多過10手英文兒歌.
重係咁自己唱.

侯爵府

我個仔... 1.5yrs old 已經講到好多野...
而家2yrs old... 已經成個大人咁... 好老積~
最近仲成日問問題...

男爵府

好媽媽勳章

衡衡講野又係好老積

姐姐餵佢食麵包,佢同姐姐講:"姐姐,妳又食丫,放入口啦"

婆婆問"嗌左我未",佢話:"而家唔係早晨,婆婆晚安"

大宅

same same!

原帖由 RonicaKwok 於 09-4-23 13:45 發表
我個仔... 1.5yrs old 已經講到好多野...
而家2yrs old... 已經成個大人咁... 好老積~
最近仲成日問問題...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

男爵府

我個女大部份都係講英文...

中文好少講...可能我同爸爸都番工冇乜機會同佢講野卦...

而家我都盡量講多d 中文...

男爵府

茵茵2歲都只係識講單字,重要係爸爸,媽媽,姐姐,奶奶嗰d疊宇咋,但e+番左學3個月左右,已經有好大進步,識得簡單對答:你叫咩名,住邊度.......雖然重係比同齡小朋友較遜色,但見到佢有進步,我已經好開心la

大宅

現在大妹好鍾意跟人口水尾,咩都講,細妹D發音就無大妹甘清楚.
好奇怪,她們懂得見菲傭講英文,見到我地講廣東話,有時更懂得幫麻麻翻譯菲傭D說話.
Twins 媽咪

子爵府

短句, 簡單對答 (中英都 ok)
勁多歌仔咁囉.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你地嘅小朋友就好啦,識講咁多野,我個仔仲未識講到咩野,最多係講到短句,仲要鐘意就講,唔鐘意又係唔出聲。

但係佢識讀好多英文生字,如airplane galaxy fantastic saturn,我諗佢應該係識講野嘅,唔係發展緩慢,可能我少同佢講野但成日做flashcard所致。

今日發覺佢識用DVD機自己開碟睇(但我地從未教過佢)可能又係我地睇得碟多。

我地仲未同佢介片,因為唔識介。點算?

大宅

你係唔係俾好長時間他睇DVD?我地一日都睇唔到半小時電視,除了返學,其他時間都係麻麻和工人跟她們一起,我地相信,學講話要多講多聽多溝通,其實講到短句都已經好好啦!

大妹今日同我講"腳腳(既傷口)好番啦",之後又叫"daddy你睇下",跟住又同工人姐姐講"姐姐you see"show個好番既腳腳俾姐姐睇,驚死無人知.

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-11 20:32 發表
你地嘅小朋友就好啦,識講咁多野,我個仔仲未識講到咩野,最多係講到短句,仲要鐘意就講,唔鐘意又係唔出聲。

但係佢識讀好多英文生字,如airplane galaxy fantastic saturn,我諗佢應該係識講野嘅,唔係發展緩慢,可能我少同 ...
Twins 媽咪

珍珠宮

我仲未俾亞仔返學呀,或者早D都好等佢學下守學校規舉都好(最好幫我教埋佢介片),我真係唔識教佢,我其實好少同佢傾計,有好多時想同佢傾,傾唔到咩野佢就要奶奶(人奶),其他比較有系統嘅野,如氹訓晏同做flashcard果D我反而做得到。有時我想坐低同佢睇書講故事,佢又會想晌我手上搶咗本書,又要爭住揭。但係做手功做砌圖佢又有耐性。

我本身唔洗返工,大部份時間都係同佢一齊,有時出街會留俾工人幫我睇住,但我氹訓覺、沖涼或餵人奶係我自己做返。我工人唔出聲咩濟,其實佢本身言語都唔係好通,所以佢唔係好識同我個仔講野。我地唔响香港住,所以平時無接觸親戚乜濟,唔知係咪咁樣差咗。

我個仔又係好鐘意俾人知佢識咩,比如學咗D新字,佢會主動同爸爸講呢個係咩,果個係咩,唔知佢地係咪好想人認同,同埋讚佢。但係講話仍然好BB,仲未到講野似大人果個程度。
原帖由 fc926 於 09-5-11 23:04 發表
你係唔係俾好長時間他睇DVD?我地一日都睇唔到半小時電視,除了返學,其他時間都係麻麻和工人跟她們一起,我地相信,學講話要多講多聽多溝通,其實講到短句都已經好好啦!

大妹今日同我講"腳腳(既傷口)好番啦",之後又叫"da ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我o係屋企唔停口架,不停同佢講野:佢細D時我仲驚我講野太少又成日凈係得我對住佢,佢會好難學講說話,但原來佢大大下,會有D反應俾我,我就可以唔停口咁同佢講野,哈!

我個女係屋企講說話已經無問題了,就好似個小大人,又好好唱口; 但出街仲係怕醜,唔出聲或者出咗都嫌細聲,人地聽唔到,佢又好細粒,人地以為佢好細個,未識講野

我地同佢半中英,佢就自己選擇咗鍾意講英文,唔知點解我兩公婆講廣東話好正架嘛,佢講中文會歪歪地
有次返屋企途中,urge佢講中文,佢話:"Everyone返s屋企" (verb加s,俾佢笑死)

8月要返學啦,我仲未同佢戒片 (大便識啦,小便仲未識)我真係懶媽咪,希望趕得切學識先返學啦

希望佢返學老師聽到佢講咩

返學會講全英文,咁會唔會唔識講中文架?!

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

哇,好叻!
原帖由 Elefant老婆 於 09-5-11 20:32 發表

但係佢識讀好多英文生字,如airplane galaxy fantastic saturn, ...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

ivo淨係識講廢話:;pppp:

禁止訪問

男爵府

無咁快好有見地個喎,咁大個都係講下廢話咁啦,哈
原帖由 雪~bb 於 09-5-13 14:46 發表
ivo淨係識講廢話:;pppp:

大宅

哈哈, same same! 係咪同一日出世既都會咁呢?

原帖由 bal 於 09-5-13 19:31 發表
乜都講,而家開始覺得佢煩,佢成日問野~~~係唔係呢個呀?係唔係咁呀?你發生咩事呀?~~~煩到爆。
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

珍珠宮

原帖由 dj.hkhk 於 09-5-12 22:34 發表
我地同佢半中英,佢就自己選擇咗鍾意講英文,唔知點解我兩公婆講廣東話好正架嘛,佢講中文會歪歪地
有次返屋企途中,urge佢講中文,佢話:"Everyone返s屋企" (verb加s,俾佢笑死)

8月要返學啦,我仲未同佢戒片 (大便識啦,小便仲未識)我真係懶媽咪,希望趕得切學識先返學啦

希望佢返學老師聽到佢講咩

返學會講全英文,咁會唔會唔識講中文架?!

如果keep住同佢講中文我諗應該唔會唔識講。我屋企用全英,因為我唔敢又中又英怕佢會混淆(因我做英文flashcard,整整下就變咗做全英)。希望佢返學識得自己調節,其實我應唔應該開始同佢講中文呢,我怕太遲又唔係咁好。試過播DVD改普通話或粵音佢即刻皺眉,我唔想逼佢,怕佢會反感,而且佢都已經少講野。

首頁

尾頁

跳至